Norsk seier i Nederland

Atelier Oslo, Lund Hagem og Powerhouse Company har vunnet konkurransen om å transformere og utvide hovedbiblioteket i Rotterdam.

Atelier Oslo, Lund Hagem og Powerhouse Company har vunnet konkurransen om å transformere og utvide hovedbiblioteket i Rotterdam.

Render av 3D modellert bibliotek satt inn i kontekst. Illustrasjon.

Hovedbiblioteket i Rotterdam er et av byens mest kjente landemerker. Nå skal det transformeres og utvides av norske arkitekter.

Foto: Atchain
>

Rotterdam kommune har valgt et team bestående av Atelier Oslo, Lund Hagem og Powerhouse Company, Delva Landscape Architecture & Urbanism, Buro Happold og Isis Bouwadvies til å transformere og utvide hovedbiblioteket i byen.

– De siste årene har forståelsen av et bibliotek endret seg radikalt. Dette har inspirert oss til å forvandle det eksisterende bygget til et åpent og innbydende sted hvor mennesker kan møtes og arbeide; en storstue for hele byen, skriver kontorene i en pressemelding.

Atelier Oslo og Lund Hagem samarbeidet om det prisvinnende Deichman bibliotek i Bjørvika. Nå samarbeider de også med nederlandske Powerhouse Company, der norske Johanne Borthne er partner. I konkurransen slo de fire andre internasjonale team.

>
Rendering av interiør med rulletrapper gjennom rommet. Illustrasjon.

Byggingen av det transformerte biblioteket skal etter planen starte sent i 2025 og være ferdig innen utgangen av 2028.

Foto: Powerhouse Company, Atelier Oslo, Lund Hagem

– Kontroversielt bygg

Biblioteksbygningen, et landemerke fra 1980-tallet, skal utvides, transformeres og oppdateres til moderne standarder for bærekraft og sirkulær tankegang. Bygget, opprinnelig tegnet av Jaap Bakema, fikk blandet mottakelse da det åpnet, påpekes det i pressemeldingen.

– Det er fortsatt et kontroversielt bygg, men samtidig et viktig stykke arkitektur, som markerer Rotterdams overgang fra industrihavn til kunnskapssenter og fra etterkrigstidens monumentalisme til byplanlegging i menneskelig skala, heter det.

Byggingen skal etter planen starte sent i 2025 og være ferdig innen utgangen av 2028, i anledning 45-årsjubileet til den opprinnelige bygningen.

>
>
>