Norge har (kanskje) verdens mest miljøvennlige fabrikkbygg

Som første fabrikkbygg i verden, tildeles The Plus den internasjonle BREEAM Outstanding-sertifiseringen.

Som første fabrikkbygg i verden, tildeles The Plus den internasjonle BREEAM Outstanding-sertifiseringen.

Interiør i treverk og rødfarger på gulv. Fabrikkhall. Foto.

Møbelprodusenten Vestres fabrikk The Plus, sto klar på Magnor i 2022. Fabrikken er tegnet av arkitekter i BIG – Bjarke Ingels Group.

Foto: Einar Aslaksen
>

Vestre sin møbelfabrikk på Magnor i Eidskog, The Plus, anerkjennes av Grønn byggallianse med den høyeste mulige miljøklassifiseringen, BREEAM Outstanding, skriver Vestre i en pressemelding

Et BREEAM Outstanding-bygg er definert av Grønn byggallianse som en internasjonal nyskaper. I teorien skal under én prosent av alle bygg som ikke er boliger, kunne oppnå denne klassifikasjonen. I praksis er det imidlertid enda færre som klarer det.

– Dette viser at norske ambisjoner, kunnskap og kompetanse for å realisere bærekraftige bygg er i verdensklasse. Utmerkelsen er en stor anerkjennelse for de involverte partene, sier daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Bramslev i meldingen.

>

Verdens første

The Plus ble bygget i 2022 og er det første fabrikkbygget i verden som oppfyller BREEAM-sertifikatets strenge miljøkrav og standarder for trygge, helsefremmende og gode fysiske arbeidsmiljøer, skriver Vestre selv.

Konsernleder i Vestre, Bjørn Fjellstad, håper annerkjennelsen kan inspirere flere i bransjen til å prioritere bærekraft:

– Gjennom dette prosjektet har vi i Vestre vist at også industriprosjekter kan være globale miljøforbilder, og at industrien er en del av løsningen, sier Fjellstad.

Interiør i lyst treverk med gulv og glass i grønne toner. Foto.

The Plus ble kåret til leserens favorittprosjekt av arkitekturmagasinet Detail sine lesere, i 2022.

Foto: Einar Aslaksen

Grønt fyrtårn

Bygg- og anleggssektoren har på verdensbasis ansvar for omtrent 37 prosent av de globale klimagassutslippene. I følge daglig leder i Grønn Byggallianse, står The Plus som et fyrtårn innen bærekraft i denne dystre tåken.

– Vestres ambisjon var å skape fremtidens fabrikkbygg, og samtidig vise bransjen at man selv bestemmer hvordan fremtidens grønne og attraktive industriarbeidsplasser skal være. Ved å oppnå BREEAM Outstanding kan Vestre også dokumentere at de ikke bare snakker om hvordan de reduserer miljøpåvirkningen sin, men at de også handler, sier Bramslev, i Vestres pressemelding.

>
>
>