OAF-høsten klar

Nabolag, bokbad, filosofi, spillefilmer og internasjonale foredrag preger høsten hos Oslo Arkitektforening i Josefines gate. I tillegg har foreningen fått ny programkoordinator og kommunikasjonsansvarlig.

Nabolag, bokbad, filosofi, spillefilmer og internasjonale foredrag preger høsten hos Oslo Arkitektforening i Josefines gate. I tillegg har foreningen fått ny programkoordinator og kommunikasjonsansvarlig.

Foto av Eirik Eliassen, Hanna Birkeland Bergh, Siri Jæger Brudvik, og Espen R. Heggertveit foran inngangen til Arkitektenes hus i Oslo. Oslo arkitektforening har fått forsterkninger. Her Eirik Eliassen (t.v.), ny kommunikasjonsansvarlig; Hanna Birkeland Bergh, ny leder i programkomiteen; Siri Jæger Brudvik, OAF-leder og Espen R. Heggertveit, ny koordinator.

 Her Eirik Eliassen (t.v.), ny kommunikasjonsansvarlig; Hanna Birkeland Bergh, ny leder i programkomiteen; Siri Jæger Brudvik, OAF-leder og Espen R. Heggertveit, ny koordinator.

Foto: Torbjørn Tumyr Nilsen
>

Det er en stolt gjeng som har inntatt Oslo Arkitektforenings hjørnekontor i Josefines gate. Ikke bare er det like før slippet av høstens program, men i tillegg har OAF-leder Siri Jæger Brudvik, fått selskap av to nye ansatte.

Espen R. Heggertveit, arkitekt i Speed, er ny koordinator (30 prosent stilling), mens den nyutdannete arkitekten Eirik Eliassen går inn i stilling som kommunikasjonsansvarlig (20 prosent). Sammen erstatter de arbeidsoppgavene og stillingsprosenten til tidligere koordinator.

– Etter å ha vært i programkomiteen tidligere, tar jeg nå over for Hanna Dencik Petersson. Jeg ser på koordinatorstillingen som veldig viktig, det handler om å holde i alle de ulike delene av det som skjer på huset og i foreningen. Høstens program, tidenes rikeste, slik jeg opplever det, viser også konkret verdien av at vi har hatt en koordinator i OAF det siste året, sier Heggertveit.

Koblet på triennalen

Programmet som ble sluppet torsdag kveld har flere nye konsepter. I tillegg til nesten ukentlig aktivitet på Arkitektenes hus, skjer det også ting andre steder i byen. For eksempel er hver forelesning knyttet til egne kuraterte filmvisninger på Frogner kino. Høstens forelesninger er også direkte forbundet med Oslo Arkitekturtriennale, som i år handler om nabolag.

– Det begynte med at kun en del av programmet hadde nabolagstema, men litt tilfeldig ser vi nå at store deler av høsten handler om nabolag også hos oss, inkludert OAF seniors medvirkningsseminar. Tanken har vært å integrere programmet vårt med triennalen, på en tydeligere måte enn tidligere triennaleår, og slik sett håper vi å både berike det, og samtidig få et publikum utover det vanlige til våre arrangementer, sier OAF-leder Brudvik.

>
Foto av boligprosjektet «15 Clerkenwell Close» i London.

Amin Taha, fra London-kontoret Groupwork er blant annet kjent for boligprosjektet «15 Clerkenwell Close» i London. Bydelen besluttet å rive bygget ganske kort tid etter bygging, men rivingen ble aldri gjennomført.

Britisk-sveitsisk besøk

De fire hovedforelesningene er som vanlig hos OAF med internasjonale kontorer. Denne gangen er det følgende arkitekter/kontorer som gjester Oslo:

· Jonathan Sergison, Sergison Bates Architects (Storbritannia/Sveits)

· Amin Taha, Groupwork (Storbritannia)

· Takeshi Hayatsu, Hayatsu Architects (Storbritannia)

· Maria Conen, Conen Sigl (Sveits)

– Det har vært veldig interessant for oss å knytte oss til et tema som nabolag. Jeg tror det gjør forelesningsrekken bedre, og selv om det er fire enkeltstående forelesninger, at de samlet kommenterer det store temaet «nabolag» på en spennende måte, sier Hanna Birkeland Bergh, leder i programkomiteen.

– Hvorfor akkurat disse fire arkitektkontorene?

– De jobber med nabolag på veldig ulike måter og i ulik skala, men vi tror gjestene vil gi en viktig bredde i debatten om nabolag. Sergison jobber aller mest i urban kontekst og er opptatt av å videreføre den europeiske bys historie, mens Amin Taha skal snakke om hvordan bygg i by også er andre byggs naboer.

Taha er kjent for det omstridte boligprosjektet «15 Clerkenwell Close» i London hvor bydelen besluttet å rive bygget ikke lenge etter det var ferdig. Rivingen ble aldri gjennomført.

Nye blikk på byen

Tredje forelesning er med Takeshi Hayatsu – fra Hayatsu Architects også det et London-kontor. De jobber mye med paviljonger og mindre installasjoner i nabolag – og er opptatt av å jobbe sammen med folk i nabolaget.

– Prosjektene deres er ofte sosiale møteplasser i offentlige situasjoner. De jobber også vakkert med håndverk, noe de har tro på har betydning for menneskene som tar i bruk nabolaget.

Den sveitsiske arkitekten Maria Conen er invitert til OAF for å snakke om hvordan arkitekter kan legge til rette for den konkrete handlingen det er «å bo sammen i et nabolag».

– Conen Sigl jobber med små leilighetsprosjekter og en del kooperative boligprosjekter i og rundt Zürich. Maria Conen underviser også i et kurs hvor studentene kartlegger situasjoner ved å gå sakte rundt i byen og prøver å faktisk oppleve det som skjer i en by. Hun sier det så fint om kurset «at vi glemmer å se oss rundt i byen» og vi gleder oss til å lære mer om denne fenomenologiske metoden, sier Bergh.

Hayatsu Architects' tegning av Catford Constitutional Club i sørøst-London.

Takeshi Hayatsu fra Hayatsu Architects i London gjester OAF denne høsten. Her deres tegning av Catford Constitutional Club i sørøst-London. 

Illustrasjon: Hayatsu Architects

OAF på kino

Frogner kino skal vise tre spillefilmer og én dokumentar i samarbeid med OAF. Filmene er: "A Special Day", "The Belly of an Architect", "Do The Right Thing" og "The Competition".

– Hvorfor satser dere på kino i tillegg?

– Forespørselen kom fra Frogner kino som har gjenåpnet og ikke minst er i vårt eget nabolag. Filmene er valgt i samarbeid med en veldig engasjert programsjef. Vi er glad i formatet arkitekturforelesinger hvor det er mye stillbilder, men tror filmene kan supplere med å vise levende bilder av rom, steder, situasjoner, nabolag og atmosfærer, sier Bergh.

Filosofi og bokbad

I tillegg til forelesningene blir det en helt ny satsing på «arkitektur og filosofi i Hagestua». Filosofiarrangementene kommer etter et ønske om å gå enda mer i dybden og er utviklet av OAF-styremedlem Marie Hallandvik Hortemo. Arrangementserien skal «legge til rette for fordypet samtale og refleksjon rundt rammene for arkitektonisk produksjon, og hvordan teori og filosofi kan berike arkitektonisk praksis».

Høstens gjester på filosofikveldene i Hagestua er Gro Lauvland, aktuell med antologien «Arkitekturforståelse» og Sareh Saeidi & Matthew Anderson fra Kind Architecture. Det blir også frittstående bokbad med Even Smith Wergeland som i høst er ute med boken «Norwegian Garden Cities: Yesterday, today – and tomorrow?».

– Hva er høydepunktene i OAF-høsten?

– Det mest gledelige er at vi får til ukentlig aktivitet her på huset i Josefines gate. Foredragene er alltid bra, men den litt uformelle tonen i Hagestua, hvor vi i vår fikk til gode diskusjoner under og etter arrangementene, er noe av det jeg ser mest frem til å være med på, svarer Heggertveit.

I OAF-høsten blir det også plass til befaringer (Lakkegata og Pressens hus), tegneverksted og som vanlig egne seniorarrangement. Les mer om programmet her.

>
>
>