Farvel bolignorm?

Høyre gikk til valg med løfte om å fjerne Oslos bolignorm. Nå er utbyggerne spente på om de holder løftet og gir grønt lys for bygging av leiligheter under 35 kvadratmeter i sentrum av hovedstaden.

Høyre gikk til valg med løfte om å fjerne Oslos bolignorm. Nå er utbyggerne spente på om de holder løftet og gir grønt lys for bygging av leiligheter under 35 kvadratmeter i sentrum av hovedstaden.

Daniel Siraj. Foto.

Konsernsjef i Obos, Daniel Kjørberg Siraj, ønsker en justering av bolignormen velkommen, men tror ikke på et fullstendig frislipp. 

Foto: Trygve Indrelid
>

Oslos bolignorm regulerer boligbygging i bydelene St. Hanshaugen, Gamle Oslo, Sagene og Grünerløkka. Den hindrer utbyggere å bygge leiligheter under 35 kvadratmeter, og de får kun bygge 35 prosent leiligheter mellom 35 og 50 kvadratmeter. 40 prosent av boligene skal være på over 80 kvadratmeter.

Under årets valgkamp frem mot denne ukens lokalvalg har Høyre forsikret om at de skal endre Oslos boligpolitikk og at bolignormen skal skrotes. I sommer gikk Høyres ordførerkandidat i Oslo ut og erklærte bolignormen for død.

Med et borgerlig flertall som valgresultat er Oslos boligutbyggere spent på hva Høyre vil gjøre hvis de tar over makten i hovedstaden, skriver økonomiavisen E24.

>

Bokvalitet på 15m3

En som står klar til aksjon om bolignormen skulle oppheves er Nordr-sjef Andreas Martinussen. Han uttaler til E24 at Nordr ønsker å bygge leiligheter helt nede i 15 kvadratmeter.

Han applauderer en mulig fjerning av normen og mener man fint kan bygge leiligheter på denne størrelsen, med «veldig god bokvalitet».

– Fjerning av leilighetsnormen er kanskje det enkelttiltaket som raskest kan fungere som en demper på boligprisgaloppen i Oslo, sier Martinussen til avisen.

Konsernsjef i Obos, Daniel Kjørberg Siraj, har lenge kjempet for en endring av bolignormen i hovedstaden, men uttaler nå til E24 at Obos ikke tror på et frislipp av hvor lite man skal kunne bygge i Oslo.

Kjørberg Siraj åpner for en endring av størrelseskravet fra 35 til 30 kvadratmeter, men er bekymret for at noe under det vil bli utfordrende med tanke på for eksempel universell utforming.

Bolignormens skjebne vil ligge i hendene til det som vil bli vårt nye byråd. Hvordan det blir avhenger av forhandlingene Høyre må gjøre med Frp, Venstre og KRF. Frp ønsker å fjerne leilighetsnormen. Venstre derimot ønsker å åpne for flere mindre leiligheter i vest, men til gjengjeld kreve flere store leiligheter i øst.

>
>
>