Betongelementprisen til Pir i Ålesund

Sandbakk og Pettersen arkitekter og Mad arkitekter er tildelt årets Betongelementpris for prosjektet Pir i Ålesund.

Sandbakk og Pettersen arkitekter og Mad arkitekter er tildelt årets Betongelementpris for prosjektet Pir i Ålesund.

Den rigide betongstrukturen i Pir står i sterk kontrast til Ålesund sin gjennomgående arkitektoniske stil, med organiske former og spisse tårn, mener prisvinnerne selv.

Foto: Fin Serck-Hanssen
>

Betongelementprisen for 2023 er tildelt Sandbakk og Pettersen arkitekter og Mad arkitekter for kontorfellesskapsprosjektet Pir i Ålesund. 

– Vinneren av Betongelementprisen 2023 viser hvordan betongelementer bidrar til et moderne og urbant uttrykk, som i sin helhet definerer et særegent og raffinert næringsbygg. Bygningen har en sterk tilstedeværelse og utstråling som gjør den til en naturlig del av bybildet – med en enkelhet som i seg selv begeistrer, skriver juryen i sin begrunnelse.

>

Kontrast til jugendstil

Pir ligger i vannkanten av Ålesund, en by ellers kjent for sin jugendstil. Den rigide betongstrukturen i Pir står i sterk kontrast til Ålesund sin gjennomgående arkitektoniske stil, med organiske former og spisse tårn, heter det i en pressemelding fra prisvinnerne.

Målet har vært å reflektere Ålesunds livlige fargepalett i utformingen i prosjektet, og betongelementene i Pir er designet for å være fulle av dybde og karakter. 

Første etasje huser et stort arrangementslokale, bar, restaurant og resepsjon. Andre og tredje etasje er kontorfellesskapslokaler og andre kontorer. Fjerde etasje er Kvale advokatfirma, femte etasje er Sunnmørsposten, og sjette etasje er konferansesenteret, mindre kontorer, møterom og takterrasse.

Prosjektet har prioritert å bruke lokale produsenter, designere, produkter og materialer for å støtte norske bedrifter og designere.

Betongelementene til Pir er designet for å være fulle av dybde og karakter, mener Mad arkitekter, som sammen med Sandbakk og Pettersen arkitekter har tegnet bygget.

Foto: Kyrre Sundal

Elementene endrer betongen

Betongkonstruksjonen er produsert av Spenncon i Hjørungavåg på Sunnmøre. Betongen er pigmentert i en rød farge fra Bayferrox, som endres med elementene og understreker hvordan klimaet på Sunnmøre er i konstant endring. Når det regner blir det mørkerødt, og i direkte sollys er huset nesten lyserosa. Den fargede sementen går også igjen i byggets hovedtrapp.

«Juryen gleder seg overordnet over å se en satsning som forener enkelhet, raffinement og styrke, og som tilsynelatende er en suksess for byens næringsliv og teamet bak satsningen. Juryen vil også berømme høy grad av generalitet. Pir vil stå som en ambassadør for å kunne bruke bygg på flere måter, uten for store bygningsmessige endringer», skriver juryen.

Hedrende omtale

Betongelementprisen ble etablert i 1987 av Norske arkitekters landsforbund (NAL), Rådgivende ingeniørers forening og Betong Norge, og deles ut annethvert år som en anerkjennelse for talentfull og god arkitektonisk bruk av betongelementer. Prisen er ment å skulle stimulere til innovativ og estetisk bruk av betong.

Kristoffer Øyen fra Lie Øyen arkitekter har ledet juryen, som ellers har bestått av  Mette Røsbekk oppnevnt av NAL, Bjørn Uppstad fra Rådgivende ingeniørers forening og jurysekretær John-Erik Reiersen fra Betong Norge. Prisen tildeles under en seremoni på toppen av Pir, onsdag 6. desember.

To andre byggeprosjekter får hederlig omtale og diplom av juryen: Drammen tinghus av Add arkitekter (tidligere Dyrvik Arkitekter) og Brunstranda rasteplass og servicebygg i Lofoten, som er en del av Nasjonale turistveger, av Vatn Architecture og Jørgen Tandberg Arkitekt MNAL.

>
>
>