Aktuelt / Utdanning

Live Moen Johannessen og Pernille Eskeland Janssen har utredet potensialet for tang og taredyrking i Våg i Gildeskål kommune. For å løse oppgaven tilbrakte studentene mye tid i Våg, for å bli kjent med stedets muligheter og ressursene som fantes i området.
Foto: Live Moen Johannesen/Pernille Eskeland JanssenStatsbygg deler hvert år ut en studentpris ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), og vektlegger oppgaver som har aktualitet, nytteverdi, høy faglig kvalitet og estetisk verdi, og som fremmer bærekraft. Prisen skal stimulere til innovativ og bærekraftig arkitektur som løser aktuelle samfunnsutfordringer.
Oppgaven til vinnerne Live Moen Johannessen og Pernille Eskeland Janssen, har utredet potensialet for tang og taredyrking i Våg i Gildeskål kommune. For å løse oppgaven tilbrakte studentene mye tid i Våg, for å bli kjent med stedets muligheter og ressursene som fantes i området.
– Inspirasjon å hente
Statsbyggs representant, Hege Saxebøl Moum, synes alle de nominerte oppgavene var verdige vinnere av prisen, men én oppgave skilte seg ut da den fremstod som spesielt innovativ, bærekraftig og i tillegg utsøkt presentert.
– Prisvinneren stakk seg litt ekstra ut, med sitt brilliante og helhetlige planforslag til næringsutvikling i tettstedet Våg i Gildeskål kommune, sier Moum til NMBUs nettsider.
Oppgaven svarer ut en lang rekke problemstillinger, som bygdedød, stedutvikling, industri- og næringsutvikling, matproduksjonens potensiale i havet, og tang og taredyrking, skriver juryen i sin vurdering.
– Både Våg og andre bør ta inspirasjon fra dette arbeidet, sier Moum fra Statsbygg.

Vinnerne av Statsbyggs studentpris for landskapsarkitektur i 2025: Live Moen Johannessen (fra venstre) og Pernille Eskeland Janssen, sammen med Hege Saxebøl Moum fra Statsbygg.
Foto: NMBU
Tare har en unik evne til å absorbere tungmetaller og binde CO2, noe som gjør slik dyrking til en klimavinner. Samtidig har tang og tare et bredt spekter av bruksområder, fra mat og dyrefôr til biostimulanter for landbruket.
Foto: Live Moen Johannesen/Pernille Eskeland JanssenKlimavinner
Utgangspunktet for oppgaven er at for å sikre matforsyningen til verdens befolkning, må man tenke utenfor de tradisjonelle rammene for landbruket. Dyrking av tang og tare fremstår som et bærekraftig alternativ som kan møte det globale behovet for mat på en måte som også gagner miljøet, skriver studentene i sammendraget til oppgaven.
Tare har en unik evne til å absorbere tungmetaller og binde CO2, noe som gjør slik dyrking til en klimavinner. Samtidig har tang og tare et bredt spekter av bruksområder - fra mat og dyrefôr til biostimulanter for landbruket.
Som landskapsarkitekter ønsker vi å fremme innovative og bærekraftige løsninger som kan forvandle måten vi utnytter ressursene våre på, skriver Johannessen og Janssen.