Nytelsestårn på Filipstad

Kaffetårnet på Filipstad bør bli et opplevelsessenter for alle!

Tekst av Peter Daniel Marcussen

Det vil være utrolig surt om Kaffetårnet kun blir noen eksklusive kontorareal for de få, når det kan bli et fantastisk nytelsestårn for de mange, skriver Peter Daniel Marcussen om tårnet til høyre i bildet.

Foto: Hav Eiendom
>

Nå er prosessen med detaljregulering på Filipstad i gang. Det innerste området, mot Tjuvholmen og Aker brygge, er først ut. Her ligger det fraflyttede Kaffetårnet til Joh. Johannson. Hva det vernede industribygget og landemerket skal fylles med, er fortsatt i det blå. Noen løse forslag har vært lansert, men ingen har virkelig festet seg.

Jeg mener Kaffetårnet bør bli et opplevelsessenter og museum for alle de eksotiske varene som har kommet og kommer fra verden der ute, gjennom havna, inn til byen og landet. Et sted der man kan oppleve og lære om all verdens eksotiske frukter, krydder, drikker og andre nytelsesvarer. Et sted hvor man kan lukte, smake, se og høre historien om alle disse varene. Et sted hvor man kan lære hvor varene kommer fra, hvordan de dyrkes, lages og bearbeides, og hvordan de kom hit.

Hvordan har det seg at vi har fått del i all denne rikdommen?

>

Norges opphav og essens er handel. «Norðrvegr» var navnet på handelsruten nordover langs vår kyst. Samlingen av Norge til ett rike ble gjennomført for å få kontroll på og trygge denne handelsruten. På 15- og 1600-tallet ble sentralmakten i Norge (under Danmark) bygget opp og styrket for å kontrollere handelen og rikdommen den ga. Konge og stat ville kontrollere de ettertraktede norske resursene og varene. På den måten fikk de midler til å erverve seg eksotiske og eksklusive varene fra den nyoppdagede verdenen og koloniene der ute.

På 17- og 1800-tallet ble Norge (og Danmark) gradvis en stormakt på sjøen. Gjennom handel med tømmer, fisk og mineraler bygde vi opp en stor handelsflåte, som igjen fraktet eksotiske og eksklusive varene hjem. På 19-hundretallet hadde vi bygget opp verdens 3. største handelsflåte, som fraktet alle slags varer fra alle verdens land. Biff fra Argentina, guano fra Chile, gummi fra Brasil, ull fra Australia, muskat fra Indonesia, pepper fra India, te fra Kina, olje fra Persia, bananer fra Costa Rica og så videre. Helt fra før vikingtid og frem til i dag har vi vært et reisende folk, et handelsfolk. Myten om at vi er bønder i laftestuer er nettopp en myte.

Peter Daniel Marcussen

Peter Daniel Marcussen er master i arkitektur MNAL og partner i LPO Arkitekter.

Foto: privat

Alle disse varene vi transporterte på alle verdens hav fant også veien til oss i nord. Først til glede for de bemidlede, men så til glede for hele folket. Vi fikk sukker til kaker og syltetøy, vi fikk kakao til sjokolade, vi fikk mandariner til jul, og all verdens krydder. Vi fikk pepper til får i kål, vi fikk appelsiner og bananer, vi fikk vanilje i isen og kanel på grøten. Og vi ble verdens mest kaffe-drikkende land.

Hvilket sted symboliserer vel bedre denne rikdommen som flommet inn til oss, enn havna? Havna er der skutene kommer inn og varene blir losset og bearbeidet, for så å bli sendt ut til alle landets kriker og kroker. Hvilke bedre symbol på denne fantastiske historien enn Kaffetårnet på Filipstad? En virkelig fysisk manifestasjon av prosessen fra kaffebuskene der ute til morgenkaffen her hjemme.

Dette tårnet mener jeg bør bli en hyllest til denne historien. Alle disse varene som har ansporet oss til å dra ut og oppdage, handle og plyndre, for så å bringe varene hjem, og til slutt gjøre dem til våre egne dagligvarer. Dette tårnet bør bli et opplevelsessenter hvor unge, voksne og gamle kan oppleve, oppdage og gjenoppdage alle disse vidunderlige varene og deres historie, sanse dem og lære om dem.

På denne måten vil Kaffetårnet kunne bli et tårn for hele byen, og en destinasjon for Filipstad. Et sted der alle kan komme opp og skue utover fjorden og se hvor varene kom glidende inn, for på den måten og kunne forstå hva havna, sjøen og handelen har betydd for Oslo og Norge.

Dette er min drøm for Kaffetårnet. En drøm jeg håper kan inspirere andre. En idé om et prosjekt som virkelig viser og forklarer havnas historie og begrunnelse, og dermed også HAV Eiendom og Oslo Havn KF sin historie. Et prosjekt som videreformidler havnas historie inn i en Fjordby hvor det er få spor igjen av denne historien.

Dette er et prosjekt som også bør kunne interessere andre aktører som Norges Gruppen, BAMA, Coop, Reitan, Orkla, Rederiforbundet, Fred Olsen med flere. Dette bør kunne bli et sted som også viser frem deres historie, rollen de har spilt og varene de bringer til torgs.

Det vil være utrolig surt om Kaffetårnet kun blir noen eksklusive kontorareal for de få, når det kan bli et fantastisk nytelsestårn for de mange!

>
>
>