Aktuelt / Arkitektur
Arkitekturs store sommerguide
I sommer kan du plaske i et pilotprosjekt, lese deg opp på boligpolitikk og besøke arkitektoniske severdigheter og arrangementer over hele landet. Redaksjonen står klar til å lose deg gjennom ferien.

Arkitekturpodkasten «Bak fasaden» ble lansert i vinter, med mål om å vise fram arkitektur som fungerer. Stokkøya sjøsenter (tegnet av Pir II) var første prosjekt ut i den første episoden. Kanskje den kan fenge deg i sommer?
Foto: Kim RamberghaugDa var det den tiden på året igjen, sommeren er her, og vi setter arkitektur.no på pause og tar ferie. I år som i fjor har vi samlet inn tips til hvordan du likevel kan få din daglige dose arkitektur dekket, om du så foretrekker det i bokform, på øret eller som opplevelser du kan besøke i inn- og utland.
Vi ønsker alle våre lesere en riktig god sommer!
Lese
I år som i fjor herjer Ny boligplan på Tronsmos bestselgerliste, og den andre utgaven av tidsskriftet er selvskreven sommerlektyre. Foreningen og tidsskriftet mottok nylig OAF-prisen for deres, ifølge juryen, grundige, uredde og engasjerende innsats for å løfte boligspørsmålet som et arkitektonisk, politisk og sosialt anliggende. Løp og les!
Bevegelsen for alternative boformer tør ikke tenke radikalt nok, mener de bokaktuelle arkitektene Paul-Antoine Lucas og Bui Quy Son: – Vi er i en boligkrise. Da må vi bare begynne å teste ut radikale pilotprosjekter, sier de til Arkitektur, i forbindelse med lanseringen av boken «Housing, Micropolitics, and Pedagogies: Designing and Practicing Collectivity».
Den svenske arkitekten, forfatteren og designeren Jenny Grettve har utgitt boken «Mothering Economy», hvor hun bringer det moderlige perspektivet inn i utforskningen av innovasjon og løsninger på de felles, globale utfordringene vi står overfor.
Det meldes også om nytt opplag av «Groruddalen på tvers», av Eirik Stokke og Espen Heggerstveit i Speed arkitekter, med bilder av Simen Øvergaard. Bit-for-bit-utbyggingen av steder som Løren, Økern og Ulven gjør at man mister følelsen av frihet og åpenhet som tidligere har preget Groruddalen, mener arkitektene. I boken, som kom ut i høst, har de kartlagt drabantbydalens elver, industri, infrastruktur og boliger.

De Vietnam-baserte arkitektene Paul-Antoine Lucas og Bui Quy Son i Exutoire er aktuelle med boken «Housing, Micropolitics, and Pedagogies: Designing and Practicing Collectivity», en av flere nye utgivelser om boliger og boligpolitikk.
Foto: N.T.M.HuongVi reklamerer dessuten uhemmet for vår ferskeste utgave av Arkitektur. 2025 er året da boliger og arkitektur havnet øverst på den politiske dagsorden, og Arkitekturs sommerutgave tar pulsen på utviklingen. Vi leter etter det typiske og gjør opp status for hva som har skjedd de siste årene – før vi nå tar fatt på en ny runde med omfattende boligbygging.
Med så mye snakk om boligpolitikk kan det kanskje være like greit å sette seg ned med regjeringens nye arkitekturstrategi, og gjøre opp din egen mening om innholdet og hva veien videre bør være, før høsten og valgkampen braker løs for fullt. Meningene i bransjen er mange og delte. Strategien finner du her.
Eller kanskje du bare vil drømme deg bort med noe helt annet. I så fall har vi følgende kuriøse tips: en bokserie kalt Gumshoe, hvor arkitekturhistorie presenteres gjennom detektivroman-formatet. Første utgivelse i serien er «The House of Dr Koolhaas», skrevet av den franske arkitekturkritikeren og -historikeren Françoise Fromonot.
Er du ivrig på flere lesestoff-tips, kan du ta en kikk her.

Haugenstua stasjon, et blokk-massiv som dominerer i et landskap av plener, fra boken «Groruddalen på tvers».
Foto: Simen ØvergaardLytte
– Vi kunne sikkert diskutert Jysk sine «storbokser» langs E18, men det er ikke interessant å diskutere bygg som alle er enige om er avskyelige, sa podkastvert Erling Dokk Holm, da podkasten Bak fasaden ble lansert tidligere i år. Podkasten, hvor også Karoline Birkeli-Gauss er progamleder, har som mål å lete frem de gode eksemplene på arkitektur med samfunnsnytte, og har i første sesong presentert seks eksempler som du kan bli bedre kjent med i sommer.
I vinter lanserte Link arkitektur sin Landskapspodd, en podkast som skal gjøre fagkunnskap om landskapsarkitektur, samfunn og miljø mer tilgjengelig. I første sesong har programleder Trine Hveding Øvstebø med gjester tatt for seg temaer som sirkulærøkonomi, EU-taksonomi, urbant landbruk og trær på byggeplass. I sesongfinalen, et samarbeid med podkasten Byggekunst, var også Arkitektur på besøk til en kaffeprat om formidling, arkitekturnerding og samarbeid.
I Life of an Architect møter vi arkitekten Bob Borson fra Texas. Annenhver uke siden juni 2018 diskuterer Borson og maker Andrew Hawkins alt mulig om arkitektur, fra håndtegning til ipad, status for utdanningene, arbeidsmarkedet, julegaveønsker eller myter om arkitekter – you name it.
I den britiske podkasten Scaffold, som utgis av The Architecture Foundation, intervjuer verten Matthew Blunderfield med både erfarne og unge, lovende arkitekter, kunstnere og designere. Det er over 100 episoder å fråtse i, perfekt for en regntung dag på hytta.
I fjor skrev vi at den årlige Arkitektur-spillelisten kanskje snart ville bli tilgjengelig på Spotify, og i år kan vi melde at den er det, med blant andre nylig avdøde Brian Wilsons Beach Boys-hit «In My Room» blant perlene. Gå gjerne inn og legg til dine favoritt-arkitekturlåter!

Ørteren rasteplass på Hardangervidda er en av årets nye turistveg-innslag, og har kapasitet for seks parkeringsplasser, flere sitteplasser langs kanten og ved benkene, og to bord.
Foto: Harald Christian Eiken/Statens VegvesenSe og gjøre
Ingen sommer uten nyåpnede Turistveg-prosjekter. I år er det Ørteren og Vardestopp på Hardangervidda, Hauklandstranda på Vestvågøy i Lofoten, Hamningberg i Varanger og Vangdal i Hardanger som åpnes for sommerturistene på veien i vårt langstrakte land. Til høsten åpner også Kvelven i Ryfylke og Måbø bru på Hardangervidda.
Dette er også anledningen for å komme med den årlige påminnelsen om å spisse fotballformen gjennom sommeren, samt å tromme sammen et fotballag: 15. august er det påmeldingsfrist for årets utgave av FAFA, den årlige fotballturneringen av og for arkitekter. Kampdag er 13. september, og vi gleder oss til å melde hvem som vinner vandretrofeet i år!
Om du reiser til sydligere strøk, kan du ta turen innom Veneziabiennalen, som i år har temaet «Intelligens: Natural. Artificial. Collective», og er kuratert av italienske Carlo Ratti. «Årets biennale i Venezia skjemmes av overdreven teknologi-optimisme. Men det finnes også lyspunkter», skrev Anders Rubing i sin anmeldelse.
På Voss kan du besøke utstillingen «Frå skog til drake – om verktøybruk i førindustriell tid». – Vårt hovedmål er å formidle hvor mye folk fikk gjort med så lite. Veldig enkle håndverktøy, smidd og brukt i kjempelang tid, har skapt intrikate bygninger og gjenstander, sa Helena Kjepso, som er utstillingsansvarlig ved Voss folkemuseum, til Arkitektur i mai.
I juni åpnet kongeboligen i Bergen, Gamlehaugen, dørene for publikum. Gamlehaugen feirer 100-årsjubileum og Statsbygg har renovert hele anlegget i anledning jubileet. Gjennom sommeren er det både omvisninger, konserter og arrangementer å oppleve, for dem som tar turen til de ærverdige omgivelsene.

Gamlehaugen i Bergen er en bygning i jugendstil inspirert av skotske jaktslott. I 2025 åpnet endelig den nyrestaurerte kongeboligen for publikum.
Foto: Trond Isaksen, StatsbyggSom NAL-, NIL- eller NLA-medlem kommer du gratis inn alle dager på Nasjonalmuseet og Kunstsilo i Kristiansand når du viser fram medlemskort. Og Nasjonalmuseet kan skilte med hele tre arkitektur-utstillinger i sommer, så om du ikke har fått med deg Espen Gleditsch’ bilder i Villa Stenersen, en ny nordisk sanseopplevelse i paviljongen på Museumsplassen eller arkitektonisk kvinnehistorie i utstillingen Stamina, så er sommerferien riktig tidspunkt for å gjøre det.
I sommer kan du også plaske i et pilotprosjekt, Oslo Badebotaniske på Sukkerbiten, blant mylderet av badstuer i Bjørvika. Her har Transborder Studio tegnet en gitterrist i tre, med et sjikt for planter og organismer som en gang levde i Oslofjorden. Prosjektet utforsker mulighetene for bygningsintegrert naturrestaurering og bærekraftig materialbruk for konstruksjoner i sjø.
På Gamle Munch har arkitekt Øyvind Limi satt opp en løe fra Tynset i Østerdalen, med tiltak for å redde og bevare den originale tømmerkonstruksjonen. Utstillingen er både et studie av løen og seteren, samtidig som det vises et forslag til enkel istandsetting av bygninger på setervanger som står uten aktiv bruk og vedlikehold.
Eller kanskje du skal kjøpe deg et nytt hus, tegnet av en av norsk arkitekturhistories største? Arnstein Arnebergs villa med sine 3,6 mål i Madserud allé på Oslos vestkant er til salgs, og lå opprinnelig ute til 69 millioner. «Det er lov å prøve seg», sa megleren, før prisen ble barbert med 14 millioner. Nesten innen rekkevidde nå, altså.

I Villa Stenersen, som i sanatoriumsarkitekturen, er lys og luft viktig. I utstillingen «Sanatorium Stenersen» trekker Espen Gleditsch paralleller mellom tuberkulosesanatoriene og den modernistiske arkitekturen.
Foto: Torgeir Holljen ThonPå ArkDes i Stockholm kan du oppleve utstillinger om den polsk-svenske arkitekten Léonie Geisendorf, nattklubbene Trocadero og Tunneln av arkikteten Abelardo Gonzales og Joar Nango og Ken Are Bongos videoverk Post-Capitalist Architecture TV (PCA-TV).
På DAC i København står utstillingen Genbrug! fram til 11. september i år. Her undersøkes det hvordan vi kan bygge vakrere, smartere og mer bærekraftig ved å bruke det vi allerede har.
Ingen august uten Arendalsuka, og det blir ekstra høy temperatur i sørlandsbyen nå som det er valgår. Boligpolitikken står høyt på agendaen, og preger også programmet i Arendal, så her er det mange arrangementer å rekke innom. Vi er så freidige å fremheve arkitektorganisasjonenes eget, «Arkitekturformiddag: Nøkkelen til 130 000 gode boliger», som går av stabelen tirsdag 12. august i Bystyresalen. Her blir det også lansering av Arkitektur nr 3/25, og programmet ledes av Gro Sandkjær-Hanssen og Arkitekturs redaktør Gaute Brochmann.
I august går også Den internasjonale filmfestivalen i Haugesund av stabelen, og i den anledning arrangeres Norges største arkitekturfilmfestival, Norwegian Archfest, i filmbyen fra 17. til 19. august. I 2025-utgaven er de nysgjerrige på spesielt to bokstaver i ordet «AR__TEKTUR». Les mer her.
Arkitektur tar sommerferie fra nett frem til 4. august, og er tilbake på papir i september.