Denne helgen åpner Bergen sine hus

For andre år på rad slippes arkitekturnysgjerrige bergensere helt inn på husene de til vanlig kun kan titte på over hekker. Denne helgen åpner Open House Bergen dørene til 27 hus. 

For andre år på rad slippes arkitekturnysgjerrige bergensere helt inn på husene de til vanlig kun kan titte på over hekker. Denne helgen åpner Open House Bergen dørene til 27 hus. 

Bilde av enebolig tegnet av Sverre Lied

Denne modernistiske eneboligen, tegnet av arkitekt Sverre Lied i 1964, er ett av husene som åpner sine dører under Open House Bergen 2023.

Foto: Arkitekturfoto ved Artishot
>

– Når vi fikk det til her i Bergen i fjor, så var det opplagt å gjøre dette til en årlig festival. Vi fikk en utrolig god mottagelse og så at enkelte ble helt rørt av begeistring for husene de fikk komme inn i. Slikt frister til gjentagelse, forteller Jeanette Hoff, som er daglig leder i Open House Bergen, som hun i fjor startet sammen med Carmen Isabel Olsen Roman og Tord Rosenberg Træen.

Bergen er i år en av 55 byer internasjonalt som arrangerer festivalen.

Årets festival åpner lørdag 09. september og er gratis for alle. 27 forskjellige hus åpner i år dørene. Første post på programmet er et arkitekturforedrag om Bergen rådhus sin historie og rehabilitering, fredag den 8., kvelden før festivalen starter.

 

>

Arkitekt-tur

Til forskjell frafjoråret har årets festival et spesielt fokus på én bydel.

 

– I år er det Årstad vi har fokus på. Arkitektonisk er det en veldig spennende bydel, med svært variert arkitektur og hvor man kan spore flere lag av byutvikling. De utvalgte husene har gangavstand til hverandre, slik at man kan følge en løype hvor man også får opplevd mellomrommene mellom husene. Man skal kunne bevege seg igjennom historien og lese den gjennom arkitekturen soer blittt bygget i de ulike periodene, forteller Hoff.  

 

– Man får seg en arkitekt-tur, skyter hun inn.

 

Selv trekker hun frem Villa Borgemester Eyde, en villa bygd i 1932 som en del av parsellhagehage område, og en modernistisk enebolig fra 1960-tallet, tegnet av Sverre Lied, som spesielt interessante poster på programmet.

 

Det på ingen måte har vært noe problem å få folk til å åpne opp husene sine, forteller Hoff:

 

– Mange av de vi har fått med på dette, som bor i eldre hus fra kjente Bergens-arkitekter, opplever det som en plikt å vise frem husene sine. De kjenner på et ansvar ved å forvalte disse spesielle byggene og er bare glade for å få muligheten til å tilgjengeliggjøre de. 

Dette tilbygget i Svaneviksveien er en av postene på programmet. Festivalen har Arkitekturfoto sine fotografer med på laget. De har tatt mange av bildene til årets program. 

Foto: Arkitekturfoto ved Artishot

Denne lille skrivestuen fra 2020 ligger Grønnestølsveien og er tegnet av Cristian Stefanescu ved A-works. 

Foto: Helge Skodvin

I Rambjøllveien ligger et tun som opprinnelig var en større eiendom med en sveitservilla og låve trolig oppført i 1898. På 80-tallet ble eiendommen med sveitservilla og tilhørende låve kjøpt av 3 par kunstnere og arkitekter.

En gledens dag for alle hageluskere

Hoff er glad for å kunne si at det ikke bare er arkitekter og andre i arkitektbransjen som har vist interesse for festivalen.

– Det er jo noe som har vært viktig for oss, at dette ikke bare skal være en bransjefestival hvor kun arkitekter går rundt og ser på hus. Det gjør jo vi arkitekter til vanlig uansett.

Hun forteller at festivalen vil være en mulighet for alle arkitekturnysgjerrige og som forhåpentilgvis kan gjøre noen folk litt mer nysgjerrig på arkitektur. 

– Det er ikke uvanlig at når man er ekstra nysgjerrig og interessert i spesielle arkitekttegnede bygg at man kan falle for fristelsen til å bevege seg inn i noens hage – men denne helgen får alle muligheten til å trygt besøke mange av Bergens flotteste arkitekturprosjekter og til og med få lov å slippe helt inn, sier hun til slutt.

 

Open House ble grunnlagt i London 1992 av BBC-journalisten Victoria Thornton, og omfatter nå 55 byer over hele verden. Open House er blitt arrangert i Oslo siden 2014. 

 

 

 

>
>
>