Dobbel byggeskikkspris delt ut i Moss

Arkitekt Annichen Fische og MER arkitektur tildeles Moss bys byggeskikkspris for 2021 og 2022.

Arkitekt Annichen Fische og MER arkitektur tildeles Moss bys byggeskikkspris for 2021 og 2022.

Støtvighus. Foto.

Støtvigveien 15 på Larkollen i Moss er vinner av Moss bys byggeskikkspris for 2021. Arkitekt er Annichen Fische.

Foto: Therese Fische
>

Hele to byggeskikkspriser ble delt ut under Moss kommunes hedersfest torsdag kveld. I samarbeid med Moss Avis ble Moss bys byggeskikkpris for 2021 og 2022 gitt henholdsvis arkitekt Annichen Fische for Støtvigenga og MER arkitektur for Sjøhagen brygge rekkehus.

Hedrende omtale ble gitt Code arkitektur for Boligblokk i Eddaveien (2021) og Østavind for nye kontorer for Moss Havn (2022).

>
Støtvighus. Foto.

De langstrakte bygningskroppene med det enkle saltaket ligner låver og langhus, påpeker juryen.

Foto: Therese Fische
Støtvighus. Foto.

Støtvigveien 15 på Larkollen i Moss er kledd i ubehandlet trepanel eller malt i rødt som bruksbygninger fra landbruket og hvitt som den historiske småhusbebyggelsen man ofte finner langs kysten, mener juryen.

Foto: Therese Fische

Attraktive og sjenerøse

Støtvigenga er et eneboligprosjekt utført som enkle volumer, med variasjoner i farge, fasade og orientering, skriver juryen, som mener bebyggelsen spiller på velkjente motiv fra norsk arkitektur.

«Spillet på det tradisjonelle og gjenkjennelige formspråket med en moderne vri gjør boligene attraktive og sjenerøse, tilpasset slik vi lever og bruker boligene våre i dag», mener juryen.

Sjøhagen brygge. Foto.

Rekkehuset Sjøhagen brygge utenfor Kambo er tegnet av MER arkitektur.

Foto: Håkon Rossebø

Særegenhet og identitet

Sjøhagen brygge rekkehus er i utgangspunktet «et rasjonelt og praktisk byggeri, med gjentakende volumer, effektiv materialbruk og kjente konstruksjonsprinsipper», skriver kommunen, men mener likevel boligene har fått en omtanke og egenart som tar i bruk områdets kvaliteter som terreng og nærhet til sjøen, og gjennom uredd lekenhet med farge og form.

«Disse grepene gir en særegenhet og identitet til både prosjektet som helhet, og til hver av de 46 boligene i dette nye nabolaget», heter det videre.

Rekkehusene blir dermed et godt svar på hvordan vi kan planlegge og utforme boliger for fremtiden, skriver juryen.

Sjøhagen brygge. Foto.

Alle boligene har egne takterrasser som gir enda en måte å være utendørs på, i en mer privat setting og med utsikter utover landskapet og sjøen, skriver juryen.

Foto: Håkon Rossebø
Sjøhagen brygge. Foto.

Husene er tett på hverandre, med gode forutsetninger for sosiale aktiviteter og naboskap. Gjennomtenkt plassering av boligene i terrenget skaper variasjoner i plassering, høyder og planløsninger, menr juryen.

Foto: Håkon Rossebø
>
>
>