Helen & Hard vant i Landbrukskvartalet

Landbrukets hus i Oslo skal rives. Nå får Helen & Hard oppdraget med å tegne nytt kontorbygg i Landbrukskvartalet for Aspelin Ramm. Dette er første store Oslo-oppdrag for arkitektene fra Stavanger. 

Skisse for nybygg i Landbrukskvartalet på Grønland i Oslo. – Her får både Oslo og nabolaget et vakkert, åpent møtested med gode arbeidsplasser, sier prosjektleder Jostein Swensen i Aspelin Ramm Eiendom.

Illustrasjon: Helen & Hard
>

Det er Landbrukskvartalet Utvikling, eid av Bondelaget, Aspelin Ramm Eiendom og Vedal, som er oppdragsgiver når Landbrukets hus på Grønland i Oslo skal rives og erstattes med et nybygg. Helen & Hard er nå offentliggjort som vinner av parallelloppdrag, i konkurranse med to andre aktører. 

– Vi er stolte av å kunne gi dette oppdraget til en så innovativ og modig partner som Helen & Hard. Her får både Oslo og nabolaget et vakkert, åpent møtested med gode arbeidsplasser, sier Jostein Swensen, prosjektleder i Aspelin Ramm Eiendom, i en pressemelding.

Nybygget skal erstatte Landbrukets hus fra 1964. Dette ble bygget som velferds- og administrasjonsbygg for Fellesmeieriene og var tegnet og prosjektert av Norske Melkeprodusenters Landsforbund - Det tekniske kontor og ingeniørene Lund & Aass.

>

Første store Oslo-prosjekt

Helen & Hard blir, ifølge Aspelin Ramm, valgt fordi arkitektkontoret er internasjonalt anerkjent for sin miljøvennlige, nytenkende og humane arkitektur. Arkitektkontoret holder til i både Stavanger og Oslo, og med seg i vinnerteamet har Kropf tre arkitekter fra Oslokontoret: Guillermo Ramirez, Fredrik Krogeide og Karen Jansen.

Bygget i Schweigaards gate på Grønland blir deres første store prosjekt i Oslo, og partner og kreativ leder Reinhard Kropf gleder seg til å komme i gang i Landbrukskvartalet.

– Vi er ekstremt takknemlige for å ha blitt valgt, og har alltid drømt om å få arbeide med Aspelin Ramm. Vi kjenner dem som en svært ambisiøs og faglig sterk aktør som deler vår lidenskap for god arkitektur, byutvikling og bærekraft, sier Kropf i pressemeldingen. 

Synlige trekonstruksjoner 

Dagens illustrasjoner er foreløpig bare skisser for hvordan bygget til slutt skal bli. Helen & Hard har arbeidet med en arkitektonisk tilnærming der trekonstruksjoner er synlige, og har underveis utforsket flere ulike tilnærminger til materialbruk og uttrykk. Nå skal skissene foredles videre i nært samarbeid med prosjektteamet.

– Vi ønsket oss et grønt, fleksibelt og rasjonelt kontorbygg med høy arkitektonisk kvalitet, og Helen & Hard utmerket seg med en tilnærming som harmonerer godt med det vi ser etter for å gi bygget et unikt preg, sier prosjektleder Jostein Swensen. 

For Reinhard Kropf er det menneskene og de bærekraftige kvalitetene som står sentralt.

– For oss har det vært viktig å skape et generøst og opplevelsesrikt sted som inviterer folk til å møtes, enten de vil nyte uteserveringen på det overbygde torget mot Schweigaards gate eller finne vei innover i bygningen og videre til resten av det grønne kvartalet. Dette er et spennende og viktig sted rent byplanmessig, og vi har lagt mye omtanke inn i planene for hvordan dette bygget skal forholde seg til gatemiljøet og nabolaget rundt oss, forteller Reinhard Kropf.

>
>
>