Kristiansand-pris til massivtrebygg

Oslotre vinner årets byggepris i Kristiansands-regionen. – Et foregangsprosjekt i regionen, sier juryen om vinnerprosjektet Lumber 4. 

Oslotre vinner årets byggepris i Kristiansands-regionen. – Et foregangsprosjekt i regionen, sier juryen om vinnerprosjektet Lumber 4. 

Foto av grønn fasade av treverk i bykontekst.

Lumber 4 i Kristiansand skal ifølge arkitektene ha dokumentert 53% lavere klimautslipp enn Breeam referansebygg, tredjepartskontrollert av Rambøl.

Foto: Kyrre Sundal
>

Det skal være Sørlandets første kontorbygg i massivtre. Mandag ettermiddag vant prosjektet Lumber 4 «Årets byggepris i Kristiansands-regionen 2023». Utdelingen fant sted under den årlige Byggedagen på Hotel Norge i Kristiansand. 

– Juryen har lagt vekt på at prosjektet er et foregangsprosjekt i regionen. Det er det første store næringsbygget i Kristiansand i tre, leste Odd Nordmo (H), leder av areal- og miljøutvalget, opp fra juryens begrunnelse. 

Nyheten ble meldt av blant annet Fædrelandsvennen.

>

– En innovativ vilje

Det er arkitektkontoret Oslotre, samt byggherre Lumber Teknopark og VEF Entreprenør, som mottar prisen.

I juryens begrunnelse heter det blant annet følgende: «Utformingen av fasaden viser en innovativ vilje og holdning. Kontorbygget har vekket nasjonal og internasjonal oppmerksomhet på flere områder; dagslys og romlige kvaliteter, karbonbinding og som et forbilde for Kristiansands klimavennlige byutvikling».

Interiørfoto av kontor/næringsbygg, dobbelthøyt fellesrom, trapper og dekker i treverk.

Innendørsscene fra Lumber 4. 

Foto: Kyrre Sundal

Flere nominerte

I juryen satt Ole Magne Omdal (By- og stedsutviklingsutvalget, Kristiansand kommune), Cecilie Bjerke Skjømming, (Agder Arkitektforening), Morten Abrahamsen, (Rådgivende Ingeniørers Forening, Agder), Hilde Waage (Entreprenørforeningen – Agder) og Venke Moe (Plan- og bygningssjef i Kristiansand kommune). 

Lumber 4 var nominert sammen med Nybygg Psykisk helse på Eg (Sykehusbygg (for SSHF), Rambøll/Henning Larsen ARK/LARK og Skanska) og Villa Fruens allè 14 på Andøya (Sissel og Marvin Jensen, Marius Egeland Architechts og byggmester Øyvind Bakkevold).

– Kundene vil ha det

Fædrelandsvennen siterer et eldre intervju med byggherre om Lumber 4. Her legges det vekt på at byggherrens industrihistorie kler nybygget. For fra 1917 til 1991 var det sagbruk og finérfabrikk på stedet.

– Vi har kunder som vil ha det. Noe av det viktigste er jo hva kunden etterspør, understreket Skeie Eiendom-direktør Tom Christian Bredesen og fortalte at de vil vurdere massivtre i alle nye bygge+prosjekter framover.

Les også essayet om trearkitektur av Jørgen Tycho i Oslotre. 

>
>
>