Oktober er arkitekturfilmens måned

Oktober blir en gledens måned for alle arkitekturfilm-elskere. Både Trondheim arkitekturfilmfestival og BIFF går av stabelen, med et program fullspekket av arkitektur og byutviklingstematikk.

Oktober blir en gledens måned for alle arkitekturfilm-elskere. Både Trondheim arkitekturfilmfestival og BIFF går av stabelen, med et program fullspekket av arkitektur og byutviklingstematikk.

Primus motor bak Trondheim Arkitekturfilm Festival, Martin Høgh Olsen, er stolt over programmet når han for tredje år på rad arrangerer festivalen. Denne gangen i sammarbeid med Trondheims byarkitekt.

Foto: Lena Knutli
>
For sjette år på rad inviterer Bergen internasjonale film festival til sitt samarbeid med Byarkitekten i Bergen. For tredje år på rad inviteres det til Trondheim Arkitekturfilmfestival.
I Trondheim har de i år også koblet på sin egen byarkitekt, Are Risto Øyasæter, forteller Martin Høgh Olsen, som siden første festival i 2021, har vært pådriveren for festivalen.
– Byarkitekten har valgt årets åpningsfilm, «Battleship Berlin». Den handler om en brutalistisk bunker i Berlin og skal vises inne i dypet av Dora 1, en koloss av et bygg fra andre verdenskrig i Trondheim. En perfekt lokasjon for en film som det, sier Høgh Olsen.
>

Tema tetthet

Årets festivaltema er Tetthet, avslører Olsen, men skyter inn at temaet ikke er noe som blir fulgt slavisk. 
– Tetthet er et evig gyldig tema, også for Trondheim, som som så mange andre byer sliter med å hanskes med egen vekst. Vi skal bo tett og vi må vedkommes og ta hensyn, men ønsker vi egentlig det? Den problemstillingen fostrer mye interessant materie.
Olsen nøler noe på spørsmål om å plukke ut én perle fra programmet, men havner til slutt på kysten av Portugal:
– I år har jeg pakket sammen et fantastisk fint program, så det er vanskelig å plukke ut perler. Men jeg er spesielt glad for å kunne vise The Construction of Villa Além, som handler om arkitekten Valerio Olgiati og byggingen av hans feriehus et sted ved kysten i Portugal. 

Programmet er fullspekket når Trondheim Arkitekturfilmfestival går av stabelen den 18. oktober.

Foto: Trondheim Arkitekturfilm Festival

BIFF + Byarkitekten

I Bergen er det duket for sju filmvisninger i årets sammarbeid mellom BIFF og Byarkitekten i Bergen.  

I tillegg til en rekke kinovisninger arrangerer også BIFF og Byarkitekten innledninger fra flere arkitekter, forskere og samfunnsvitere, samt spesialvisninger utenfor kinosalen. 

Øverst på programmet i Bergen er bærekraftig filmfrokost med visning av dokumentaren GREEN CITY LIFE og faglig innledning av Byarkitekten, Bybonden og Bymiljøetaten. 

Selve filmfestivalen BIFF starter den 18. oktober, men mesteparten av delen av programmet som er i samarbeid med Byarkitekten skjer etter festivalen i Trondheim, som går fra 20. til 22. oktober, har gjort seg ferdig.

Denne høsten kan du altså få med deg både BIFF og Trondheim Arkitekturfilm Festival.

Program og billetter til BIFF finner du her, og her for Trondheim Arkitekturfilm Festival.

 

>
>
>