Whiskykatedralen vant Nordnorsk Arkitekturpris

Arkitekturpris til havs: Verdens nordligste arktiske whiskydestilleri mottar Nordnorsk Arkitekturpris.

Arkitekturpris til havs: Verdens nordligste arktiske whiskydestilleri mottar Nordnorsk Arkitekturpris.

Myken. Foto.

32 kilometer ut fra fastlandet, litt nord for Polarsirkelen finner du Whiskykatedralen.

Foto: Julie Luneborg
>

Torsdag kveld mottok arkitekt Erik Mårtensson Nordnorsk Arkitekturpris under et arrangement i Rødbanken i Tromsø. Whiskykatedralen ligger på øysamfunnet Myken utenfor Nordland, og huser til daglig Myken Destilleri – verdens nordligste arktiske whiskydestilleri.

«Whiskykatedralen er ikke bare et driftsbygg, men også en møteplass for alle i samfunnet. Et bygg som gjør en liten øy i havet til en destinasjon, og gir levedyktighet til et lite samfunn ute i havet», heter det i juryens kjennelse.

>

Stor forståelse

Juryen mener videre at mottakeren av Nordnorsk arkitekturpris 2023 er et prosjekt som med enkle grep skaper store resultater. Det er et ærlig bygg med spennende konstruksjon, som bidrar til stedets identitet og setter stedet på kartet, skriver de, og fortsetter:

«Bygget viser stor forståelse for nordnorsk vær og natur. Godt forankret i terrenget, on the rocks, følger bygget sesongene. Det er et bygg som kan stå i blest, som slipper midnattssola inn, og blir en lysende lanterne i mørketida».

De andre finalistene til Nordnorsk Arkitekturpris var Generalhagen i Harstad (Asplan Viak), Trevarefabrikken (Arkitektgruppen Lille Frøen), Maskinverkstedet i Tromsø (LPO), Kalsholmen Safe House (StudioNN + Rintala Eggertsson Arkitekter) og Gjrotangr Sauna (Erlikplusspluss Design Studio).

Nordnorsk arkitekturpris deles ut av Nord-Norges arkitektforening og vinneren mottar et diplom og en plakett.

>
>
>