Åpner urban uke

Erling Fossen gleder seg til Oslo Urban Week. Målet er nå å bli en åpnere og mer folkelig urban debattuke.

Erling Fossen gleder seg til Oslo Urban Week. Målet er nå å bli en åpnere og mer folkelig urban debattuke.

Portrett av Erling Fossen.

Erling Fossen, daglig leder av OMA – Oslo Metropolitan Area, er klar for Oslo Urban Week.

Foto: Petter Elstein Knutsen/WAL
>

I år smelter Oslo Urban Arena og den norske delen av eiendomskonferansen MIPIM i Cannes sammen. Neste uke ser derfor Oslo Urban Week (OUW) dagens lys i Bjørvika i Oslo sentrum: Tre dager med over 40 arrangementer, debatt, samtaler og konseptuelle sesjoner om byutvikling.

– Eiendomsbransjen har dratt til Cannes hvert år, men på grunn av pandemi og bærekraftsargumenter velger vi nå å slå oss sammen i Oslo, for å skape en faglig og sosial møteplass for arkitektur, eiendom og byutvikling her i byen, sier Erling Fossen, daglig leder hos arrangør OMA – Oslo Metropolitan Area.

Målsettingen er at Oslo Urban Week hvert år skal være på ulike steder i Osloregionen som har lykkes med god byutvikling.

– Vi leter etter medarrangør, og lokalt vertskap i hele Osloregionen for Oslo Urban Week i 2022, 2023 og 2024 allerede nå i høst. Ambisjonen er å bli en skandinavisk arena siden byutviklingen i Oslo er helt i forkant.

Åpnere og friere

Konferanser som dette kan lett bli beskyldt for å være et sted hvor bransjen møtes for å klappe hverandre på skuldrene. Ofte skjer dette bak sperringer med dyre billetter som inngangspass. Erling Fossen ønsker imidlertid å åpne opp OUW for byen og ser årets arrangement som et skritt mot en mer folkelig debattfestival.

– Vi kan ikke sammenligne oss med Arendalsuka, men den er absolutt et forbilde for oss. Målet er å bli en mini-Arendalsuka for byutvikling. Under årets uke har vi derfor flere åpne arrangementer, som operakonsert og utstilling på Sukkerbiten, og vi vil også ha flere arrangementer som skal skape reell debatt.

– Dette er første skritt mot åpne mer opp for folk utenfor bransjen?

– Ja, det er målet. Vi skal se på forretningsmodell, billettpriser og finansiering av arrangementene etter årets arrangement. God byutvikling er jo avhengig av et godt samarbeid mellom utviklere, planmyndigheter/politikere og befolkningen. Da må befolkningen trekkes sterkere inn.

Kaster brannfakler

Under tre dager med arrangementer skal det meste innen Oslo og byutvikling diskuteres. Det blir blant annet myteknusing om høyhus (Nanne de Rue fra Powerhouse Company), med påfølgende politikerdebatt. JM inviterer til debatt om Arkitekturopprøret, mens Obos boligkonferanse åpner uken.

For å få fart på debatten skal det også arrangeres Roast Night, hvor Geir Rognlien Elgvin fra NSW skal grille Obos-sjef Daniel K. Siraj, Andreas V. Bermann i Plan- og bygningsetaten i Oslo og Tone Tellevik Dahl, tidligere Arbeiderparti-byråd og nå administrerende direktør i Norsk Eiendom.

– Vi vet jo fra tidligere at Siraj takler kritikk sånn passe, og poenget med «roastingen» er jo at den som får kritikk skal slå tilbake, så dette kan bli gøy.

I tillegg har Fossen og OMA tatt initiativ til såkalte brannfakkel-debatter hver ettermiddag.

– Her skal vi ta opp de vanskelige temaene og sette dem på spissen. Første tema er «vi koser oss i fjæra mens fjorden dør», og handler om hvordan innbyggerne tar i bruk Fjordbyen, mens vi samtidig vet at fjorden «dauer». Kanskje vi skulle bare holdt oss unna og latt fjorden få ro? Vi skal også diskutere om all fokuset på byutviklingen langs fjorden gjør at det tyter ut dårlige prosjekter i andre enden, med kritiserte prosjekter som Løren, Økern og Ulven.

Vekker byen til live

Til sist handler Oslo Urban Week 2021 om å vekke Oslo til live igjen. Arrangementer hele dagen og kvelden vil skape liv i et sentrum som siden pandemien slo inn har lidd.

– Bydelene har jo blomstret under pandemien. Det er her nede i sentrum man har merket nedstengningen mest. Derfor er drømmen min at folk skal legge seg inn på hotell i byen, besøke arrangementer hele døgnet og ta byen i bruk. Det fortjener den!

>
>
>