Kritikk av ny Obos-by

Boliggigantens prosjekt i Groruddalen får kritikk av arkitektstanden. Fagsjef i NAL savner menneskevennlige dimensjoner. 

Boliggigantens prosjekt i Groruddalen får kritikk av arkitektstanden. Fagsjef i NAL savner menneskevennlige dimensjoner. 

Foto av OBOS prosjekt i Oslo

Obos-byen Ulven, øst i Oslo, får kritikk for å mangle menneskevennlige dimensjoner. Dette er fasade mot Ulvenveien i første byggetrinn, innflyttingsklart til sommeren.

Foto: Torbjørn Tumyr Nilsen
>

Ulven-området i Oslo har lenge vært en sammensurium av småindustri, lagerutsalg og trafikkmaskiner. Ikke langt fra store utbyggingsområder som Økern, Løren, Helsfyr og Ensjø, er nå Norges største boligbyggelag, Obos, i ferd med å ferdigstille første byggetrinn i en enorm transformasjonsprosess. 

Aftenposten omtalte Ulven som hovedstadens «ukjente» bydel i en lengre reportasje søndag. Her skal nærmere 3000 boliger inn, samt flere tusen arbeidsplasser, i tillegg til skoler, barnehager og parker.

Arkitektkritikk 

Mandag ga imidlertid osloavisen plass til kritikere av byggeprosjektet. Fagsjef i Norske Arkitekters Landsforbund (NAL), Camilla Moneta, mener fasaden ut mot Ulvenveien er for lukket og byggene for store. 

- De inviterer veldig lite til gateliv. Jeg savner lys og en menneskelig skala, sier Moneta til Aftenposten. 

Også byforsker Erling Dokk Holm er kritisk til det som nå blir bygget. Han mener det blir for tett og høyt. 

– Det er mye åtte og ti etasjer som dundrer opp, ofte med bygninger uten gjennomlys. Og vi har faktisk ingen erfaring med hvordan disse områdene blir, sier han.

Gaute Brochmann, arkitekturkritiker og redaktør i Arkitektur N, oppsummerer området slik: 

–  Her er det kjempestore hus, masse leiligheter tett sammen og noen grøntområder som hverken er fugl eller fisk.

Obos svarer

Konsernsjefen i Obos, Daniel K. Siraj, sier til samme avis at han forstår kritikken fra fagmiljøet. Han lover at bylivet skal skapes når folk flytter dit, og at det skal legges penger i uteområdene, nettopp fordi de ligger bak en «mur».

– Boligene ligger sørvestvendt og vil få fantastisk gode lysforhold. Vi skal prøve å aktivisere førsteetasjene etter hvert som det kommer folk hit, sier han.

>
>
>