Kultur i tomme lokaler

Bergen kommune lanserer tilskuddsordning for kunst- og kulturaktører i tomme lokaler i bysentrum. – Det gjelder å finne en egen rolle for Bergen sentrum, sier byarkitekt Maria Molden.

Bergen kommune lanserer tilskuddsordning for kunst- og kulturaktører i tomme lokaler i bysentrum. – Det gjelder å finne en egen rolle for Bergen sentrum, sier byarkitekt Maria Molden.

En rød førsteetasje fasade

– Det har vært et stort fokus på det at det stadig blir flere tomme lokaler i sentrum, sier byarkitekt Maria Molden. I tre år har byarkitekten registrert tomme lokaler i Bergen sentrum, som her i Teatergaten 16.

Foto: Christine Hvidsten/Bergen kommune
>

«Gårdeiere, kunstnere, håndverkere, se her! Bergen kommune stiller midler til disposisjon for å utvikle kulturbyen, kulturlivet, bylivet, gåbyen og økt aktivitet i tomme lokaler. Hvis vi gjør et felles løft her nå så blir det bra for alle!» het det på Byarkitekten i Bergen sin Facebook-side denne uken. Byens tomme førsteetasjer skal fylles med kunst og kultur.  

Attraktive lokaler 

Det er Byrådsavdeling for kultur, mangfold og likestilling som lanserer tilskuddsordningen, og som sammen med Byarkitekten står bak prosjektet «Levende by Bergen». Grunnlaget for ordningen er sistnevntes nøye registrering av tomme lokaler i sentrumskjernen over tre år, der man har ønsket å se endring i antall lokaler og dokumentere hvordan byen utvikler seg. 

– Det har vært et stort fokus på at det stadig blir flere tomme lokaler i sentrum,  sier byarkitekt Maria Molden til Arkitektnytt. 

– Vi kan ikke løse alle problemer med dette tiltaket, men kunst- og kulturaktører skaper innhold, aktivitet og arrangementer, som igjen gir byliv. Tiltaket kan også styrke kulturbyen og sentrum, og gi sentrum et annet tilbud enn det man finner på de store kjøpesentrene rundt byen. Det gjelder å finne en egen rolle for Bergen sentrum, med kvaliteter og nisjeaktører som ikke finnes andre steder. Rett og slett øke attraktiviteten, forklarer hun. 

>
Portrett av Maria Molden

Maria Molden mener kommune og gårdeiere må være med på et felles løft for Bergen sentrum.

Foto: Bergen kommune

Aktiv gåby 

Bergen kommune har lenge jobbet for «gåbyen», og lanserte i fjor sin egen Gåstrategi for Bergen med et tiårsperspektiv. Økt aktivitet i byens førsteetasjer er en viktig del av strategien, mener byarkitekten. 

– Vi ser at utformingen av byggene og aktivitet i førsteetasjene er helt avgjørende for at folk går. At interessante ting som skjer i storbyen gjør den til en god gåby. Derfor gjelder det å finne lokaler til ordningen som er visuelt tilgjengelige, at man ser at det er aktivitet, sier Molden. 

– Alle må med! 

«Levende by Bergen» er et prosjekt med utspring i «Levende lokaler», som Doga igangsatte og gjennomførte i perioden 2016-2018. Målet var å bekjempe og forebygge sentrumsdød i norske byer og steder. Molden håper at både kommunen og private eiere nå ser fordelene med å utnytte de tomme lokalene. 

– Problemet med tomme, ubrukte lokaler er at det ofte er vanskelig med tillatelser med tanke på brukstillatelse, brannsikkerhet, forsikringer og så videre. Vi skal nå i dialog med Plan- og bygningsetaten for å se på om det er mulig å finne gode løsninger som gjør det enklere å få lov å bruke dem, sier hun. 

– Mange gårdeiere har høy forventning til kvadratmeterpris på lokalene på bakkeplan. Vi håper at det kan gå litt sport i å være med å skape liv i førsteetasjene blant gårdeieren, og mener vel at hvis mange blir med, blir det bra for alle. Vi håper nå å få med både eiere og kommunen på et felles løft, etablere et nettverk, og denne støtteordningen rigger oss for noe vi har jobbet med lenge, sier byarkitekten.

Mer informasjon om tilskuddsordningen finnes på Bergen kommunes hjemmesider.

>
>
>