Staden forklart

Den svenske podkasten «Staden» er tilbake med ny sesong. Programleder Håkan Forsell drømmer nå om å lage podkast fra Trondheim og Tromsø, og skryter av fantastiske informanter i Norge.

Den svenske podkasten «Staden» er tilbake med ny sesong. Programleder Håkan Forsell drømmer nå om å lage podkast fra Trondheim og Tromsø, og skryter av fantastiske informanter i Norge.

Portrett av Håkan Forsell.

Håkan Forsell professor i historie ved Stockholms universitet og programleder for podkasten «Staden». Han har også gitt ut boken «Den föränderliga staden» (2020).

Foto: Anders Ståhlberg/Stockholms universitet
>

– Gratulerer med niende sesong av podkasten «Staden»! Den omtales i vår redaksjon som Skandinavias beste podkast om arkitektur og byutvikling. Hva er nøkkelen til god formidling av dette temaet?

– Det handler om å vise flere innganger til å forstå våre bygde omgivelser. Vi bruker historiske, politiske og popkulturelle hendelser til å forstå hvilke prioriteringer som ble gjort til ulike tider i vår kultur. Vi prøver også hele tiden å inkludere lytteren – og tenker egentlig på dem som en usynlig og nysgjerrig tredje person i rommet, som også vi er nysgjerrig på.

Umeå etter hypen

– Hva er hovedtanken bak «Staden»?

– Å avdekke kulturlandskapet i byene. Som faghistoriker er det viktig å formidle hvordan det historiske alltid er nærværende i byen. Vi ser hvilke løsninger menneskene før oss har valgt, hvilke problemer de har hatt og hva som til enhver tid har blitt valgt bort.

– Hva gleder du deg mest til i årets sesong?

– I pandemien har vi bare reist i Sverige. En by i Sverige vi håper å få til denne sesongen er Umeå. Den nordsvenske byen er interessant fordi den har blitt en motor i en dynamisk region, som har fått til en ny vekst og optimisme. Universitet i byen har spilt en sentral rolle i at man har tatt kunnskapsbaserte valg for byen og regionen. Umeå har imidlertid vært hypet en stund og var europeisk kulturhovedstad i 2014. Vi ville derfor vente til hypen har lagt seg og ser frem til å se hvordan det går med byen nå.

Liker å overraske

– Hvor viktig er de lokale kildene deres?

– De betyr alt og det er viktig å vise frem disse, selv om de ikke er fysisk i studio. Vi har fått enormt mye hjelp. Kommer vi til en ny by, er vi avhengig av å snakke med folk som kan byen, som vet hva som betyr noe for dem som bor der og hva folk synes er stygt og pent. Den respekten for lokalsamfunnet og kunnskapen som finnes der, håper jeg vi klarer å formidle videre i podkasten.

– Hvilke andre grunner er det til at «Staden» har lykkes som arkitekturpodkast?

– Jeg tror tematikken, «hvordan og hvorfor livsmiljøene våre er utformet slik de er», engasjerer veldig mange. Da vi begynte trodde nok mange det skulle være et tema av en litt utelukkende karakter, men jeg tror vi har klart å trenge igjennom til mange lyttere ved å overraske med nye vinklinger og blande samtidshistorie, arkeologi og religion inn i hvordan vi skal forstå våre bygde rom.

>
Foto av parkourparken i Broparken, Umeå.

Podkasten Staden planlegger å dykke ned i historien til Umeå denne sesongen. Her parkourparken i Broparken, Umeå, anlagt i 2013 og tegnet av WSP Umeå.

Foto: Fredriklarssonphotography

Fascinert av Trondheim

– Hvordan har Arkitekturopprøret påvirket arbeidet deres?

– Vi har egentlig snakket lite om selve opprøret, men da vi gjorde episoden om Växjö ble det en del av tematikken indirekte. Der har vi et nytt og finansielt dyrt prosjekt, som er inspirert av 1800-tallets leilighetsarkitektur. Det interessante er at nettopp Växjö har en ganske brutal modernistisk arv som preger bybildet. At man nettopp i den byen ser en tradisjon står så hardt opp mot modernitet, er kanskje derfor ikke så tilfeldig.

– Dere har vært i Oslo. Har dere planer om å komme til Norge igjen?

– Vi vil veldig gjerne tilbake til Norge. Norge har en helt spesiell byhistorie, som det er interessant å løfte frem. Vi har også noen fantastiske informanter i Norge. Jeg besøkte Trondheim for fire år siden og ble veldig fascinert av den byen. Tromsø er også en svært fascinerende by, som er på vår liste.

– Som Jagger og Richards

– Hvor mye forberedelse gjør dere før en episode?

– Vi har vanlige jobber på siden, men vi klarer å lage ti episoder i året. Jeg pleier å si at til en episode går det med 50 prosent tid til lesing, 40 prosent feltarbeid og 10 prosent foran mikrofon i studio. Det er mye usynlig arbeid og vi setter oss ikke bare ned og pludrer. Jeg tror også mange er trøtte av improviserte podkaster og at lytterne setter pris på å lytte til noe som er gjennom-researchet.

– Hvordan har dere forandret dere siden oppstarten i 2013?

– Etter åtte år føler vi oss litt som podkast-verdens Mick Jagger og Keith Richards i The Rolling Stones. I begynnelsen surfet vi bare på en entusiasme, men fant fort ut at vi måtte utvikle en egen metode for å få prosjektet til å vare. Vi har derfor utviklet våre verktøy slik at vi klarer å begrense oss. Samtidig er det viktig å hegne om en åpenhet i metoden, slik at vi ikke går glipp av det overraskende i byene vi omtaler.

Savannah-episoden

– Hvilke andre podkaster inspirerer dere?

– Vi var veldig opptatt av amerikanske RadioLab og ikke minst Roman Mars’ NPR-podkast 99% Invisible da vi startet opp. Vi var fascinert over hvordan Mars bare stilte spørsmål som «Hvorfor er det en romersk mur akkurat her på dette stedet?» Det var kjempeinspirerende!

– Hvilken av deres 127 episoder er din favoritt?

– Episoden fra Savannah, Georgia var ekstra morsom å lage. Byen har en overraskende historie. Å dykke ned i fortellingene fra den tidlige kolonihistorie til byen, hvor straffanger og kriminelle ble sendt til en by bygget i en jungel, var kjempespennende. I dag er ser byen mer europeisk enn amerikansk ut, med tilretteleggelse for gående og syklister. Det var bare så mange lag som åpenbart seg.

Staden er ute med sesong 9 nå, der du lytter til din podkast eller her.

>
>
>