Vil gjøre Champs-Élysées grønn igjen

Paradegate skal bli til en «ekstraordinær park i hjertet av Paris», sier ordfører Anne Hidalgo. Det er bevilget 250 millioner euro til prosjektet.

Paradegate skal bli til en «ekstraordinær park i hjertet av Paris», sier ordfører Anne Hidalgo. Det er bevilget 250 millioner euro til prosjektet.

Oversiktsbilde over Paris

Modernitetens år null: Champs-Élysées regnes som selve utgangspunktet for moderniteten i Frankrike, og dermed også et sted for å lege problemene den har medført oss, mener arkitektene bak prosjektet.

Foto: PCA-Stream
>

Frankrikes hovedstad er vertskap for de olympiske leker sommeren 2024, og byen skal i den forbindelse gå gjennom en omfattende transformasjon. Ordfører Hidalgo sier til Le Journal du Dimanche at prosjektene vil markere et Paris «før-og-etter 2024», og har bevilget 250 millioner euro til blant annet å transformere byens paradegate, Champs-Élysées.

Hagegate 

Den 1,9 kilometer lange gatestrekning i hjertet av Paris skal ifølge Hidalgo omgjøres til en «ekstraordinær hage». Gaten, som fikk sitt navn fra de greske gudenes Elysion, deres mytiske paradis, er i dag en av byens mest trafikkerte gater, med gjennomsnittlig 3000 kjøretøy passerende i timen på åtte kjørefelt. Beregninger viser at per 100 000 besøkende er 72 prosent turister, mens 22 prosent arbeider der. Det har lenge vært et ønske å gjøre om gaten til et mer attraktivt sted for byens innbyggere.

>
Triumfbuen med flere trær rundt

Place Charles de Gaulle er fremdeles kjent som Place de l'Étoile blant pariserne, og er stedet der byens historiske akse går gjennom Triumfbuen.

Foto: PCA-Stream
Området rundt triumfbuen med flere trær og mer menneskeliv

Også metroen skal bli grønnere.

Foto: PCA-Stream

Alle verdens problemer

Arkitekt Philippe Chiambaretta og hans firma PCA-Stream har allerede tegnet oppussingsplanene for Champs-Élysées, og skriver på sine hjemmesider at gaten blir «et kollektivt rom for å eksperimentere med utviklingen av en bærekraftig, attraktiv og inkluderende by innen 2030, gjennom å fokusere på fire hovedstrategiske prioriteringer: å redusere virkningen av urban mobilitet, revurdere naturen som et økosystem, søke nye bruksområder og bruk av data til måling og regulering.» 

Til avisen The Guardian sier arkitekten at Champs Élysées er «blitt et sted som oppsummerer problemene som byer over hele verden står overfor, som forurensning, bilens plass, turisme og forbruk, og trenger å utvikles for å være økologisk, attraktiv og inkluderende». 

Transformasjonen av Paris’ sentrum omfatter også områdene rundt Eiffeltårnet, som landskapsarkitektene Gustafson Porter + Bowman er i full gang med. 

Les vårt intervju med Kathryn Gustafson her.

Champs Elysees med mer vegetasjon

Nye Champs-Élysées skal være økologisk, attraktiv og inkluderende, mener arkitektene bak.

Foto: PCA-Stream
Lekestativ i tre i blant masse trær

Den 1,9 kilometer lange gatestrekning i hjertet av Paris skal ifølge ordfører Hidalgo omgjøres til en «ekstraordinær hage».

Foto: PCA-Stream
>
>
>