Åpner opp Hagestuen

Oslo Arkitektforening vil gjøre Josefines gate til fast uformell møteplass igjen. Her er høydepunktene i vårens OAF-program.

Oslo Arkitektforening vil gjøre Josefines gate til fast uformell møteplass igjen. Her er høydepunktene i vårens OAF-program.

Hanna Dencik Petersson, Siri Jæger Brudvik og Sigrún Sumarliðadóttir i Oslo Arkitektforening (OAF) åpner Hagestuen i Josefines gate for arrangementer. Foto: 

>

Josefines gate 32 vil denne våren formodentlig syde litt mer av liv enn den har gjort de seneste årene. Oslo Arkitektforening (OAF), som nylig lanserte sitt vårprogram, skal ta i bruk hovedrommet i den fredete bygningen til utstillinger og vekke en gammel tradisjon til live igjen.

– Vi ønsker å skape en mer uformell møteplass slik det var i Arkitektenes hus tidligere, sier OAF-leder Siri Jæger Brudvik.

 

Tar torsdagen tilbake

De har kalt konseptet «Torsdager i Hagestuen» og vil i første omgang være et arrangement i februar om farger i arkitekturen, men også flere arrangementer er i støpeskjeen.

– Det handler om å teste ut mulighetene for flere arrangementer i bygningene, men også et ønske fra medlemmer om at huset skal være et sted både arkitekter og andre kan komme til, fordi de vet at her skjer det noe, sier OAF-koordinator Hanna Dencik Petersson.

>

Oslo Arkitektforening (OAF) fortsetter satsingen på utstillinger. En ny utstilling åpner i Arkitektens hus 2. juni. Her Nikolai Lieblein Røsæg, fra kollektivet Klubbkontor, som setter opp utstillingen «Tenke høyt, sammen» høsten 2021. Foto: Torbjørn Tumyr Nilsen

Vil ha folk med

Målet er at det skal være et lavterskeltilbud, som også åpner opp for at medlemmer som ønsker å sette aktuelle faglige temaer på agendaen og arrangere noe, skal kunne gjøre det.

– Arrangementene skal ikke koste mye tid og penger å arrangere, men være en arena for utveksling av kunnskap, ideer og meninger. Så hvis det er noen medlemmer, som brenner inne med et faglig tema eller arrangement, er det vårt ønske å legge til rette for dette. Man trenger ikke være medlem av en komité, for å bidra. Det holder å ha lyst å gjøre én ting, sier Brudvik.

Viser frem unge stemmer

Sentralt i prosessen med å skape nytt liv i Josefines gate er også utstillinger i den samme Hagestuen. En utstilling ble arrangert i høst, den neste blir åpnet 2. juni. Her er målet å gi en plass til unge arkitekter, som kan vise frem sitt arbeid. Arrangementene kalles «Nye stemmer» og inneholder også presentasjoner.

– Vi tenker det er viktig å vise frem arbeidet til de yngste medlemmene av OAF, slik at de mer etablerte kan se hva de nye kontorene holder på med. Det handler også om å skape en bedre dialog mellom etablert og uetablert, sier Sigrún Sumarliðadóttir, leder for programkomiteen.

Deltagere på «Nye stemmer»-utstillingen er ACT!, Atelier Particular, Mads Øiern, Etyde Arkitekter, Søstra 100, Rikke Sandbugt, Fly collective, Waelgaard Salim Arkitekter. De som skal holde egen presentasjon under fanen «Nye stemmer» er Studio Osma (Laureen Putzolu), Isak Grimstad, Knut Folstad og Air studio.

Franske Bruther er et av kontorene som skal presentere sine boligprosjekter hos OAF denne våren. Her deres boligkompleks, «Maison Julie-Victoire Daubié», for unge forskere i Paris. Foto: Bruther

Nye blikk på boformer

Tirsdag 8. mars presenteres også resultatene fra mangfold- og likestillingsundersøkelsen i et eget arrangement. Dette vil følges opp med flere fagprater som tematiserer de ulike funnene i undersøkelsen. Dette har vært en viktig del av foreningens arbeid de siste året.

Som vanlig blir det også forelesninger fra internasjonale kontorer i salen i Josefines gate. I vår er det «Nye boformer» som er tema, hvor kontorer som jobber utforskende med bokvalitet og bolig presenterer sitt arbeid. Her kommer blant annet franske Lina Ghotmeh (3. februar), tyske Sam Chermayeff (7. april), sveitsiske Schneider Türtscher (5. mai) og franske Bruther (9. juni).

– Etter så mye isolasjon og hjemmekontor er bokvalitet blitt et enda viktigere temaer. Vi har valgt kontorer som kan bidra til den lokale debatten om boligbygging i Oslo. I Norge er for eksempel fremdeles de fleste nye boliger bygget etter tradisjonelle mønster med utgangspunkt i kjernefamilien, her ser vi at det skjer endringer ute i Europa som er spennende og vise frem i Norge, sier Sumarliðadóttir.

 

OAFs vårprogram inneholder også nysatsingen «Befaringer». For mer informasjon om hele programmet se her.

>
>
>