Flytter NALs papirarkiv

Arkivverket mottar denne uken Arkitektforbundets siste papirarkiv. – Viktig for medlemmene å vite at det finnes og blir tatt vare på, sier biblioteksrådgiver Pernille Mofjell. 

Arkivverket mottar denne uken Arkitektforbundets siste papirarkiv. – Viktig for medlemmene å vite at det finnes og blir tatt vare på, sier biblioteksrådgiver Pernille Mofjell. 

96 flyttekasser, med tre arkivbokser i hver eske, skal flyttes fra loftet på Arkitektens hus til Arkivverket. Det er Pernille Mofjell, bibliotek- og medlemsrådgiver i NAL, som står for arbeidet. 

Foto: Torbjørn Tumyr Nilsen
>

På loftet til Arkitektenes hus står 96 antall kasser samlet i lange rader. Merket med riktige «arkivnøkler» er de på vei til Arkivverket på Sognsvann i Oslo. I bunker er kassene fulle av brev, tvistesaker, møtereferater, konkurranseutkast og handlingsplaner fra de siste 40-50 årene av Arkitektforbundets historie. 

– I disse kassene ligger det mest «juicy» innholdet. Her ligger referatene og sakene til etikk- og tvistekomiteen, forteller Pernille Mofjell, bibliotek- og medlemsrådgiver i NAL, som har forbarmet seg over arkivet. 

>

En runddans i historien

NALs arkiv frem til slutten av 1970-tallet er allerede avlevert Arkivverket. Det arkivet som tirsdag flyttes opp dit, ved hjelp av den private arkiveringsleverandøren ASTA, stammer hovedsakelig fra 1980-tallet og frem til digital arkivering overtok for fullt på 2010-tallet. Samtidig dukker det opp noe fra 1960-tallet eller enda eldre. 

– Her er eksempelvis flere kasser med bare NALs kommunikasjon med arkitektorganisasjoner ute i verden. Det er arkivet til administrasjonen og referater fra møter om hva man skal gjøre med Arkitektenes hus, arkitektutdannelsen og kampen for beskyttet tittel. Det er morsomt å se at de tingene man diskuterte den gang fortsatt er aktuelle. Egentlig er det en runddans, forteller Mofjell. 

Noen funn er mer kuriøse. 

– Det er også helt enkle ting som diskusjoner om vininnkjøp og så fant jeg faktisk en pakke med kondomer. Den kastet jeg, ler hun. 

 

Mesteparten av arkivet som nå flyttes er fra perioden 1970-tallet og frem til 2015. Det dukket likevel opp enda eldre arkivskatter. Som for eksempel medlemslisten «Immatrikulerte arkitekter 1925». 

Foto: Arkitektur

Følte et ansvar

For Mofjell er det viktig å kommunisere til NALs medlemmer at dette fysiske arkivet, som til nå har stått på loftet til forbundet, nå etterhvert tilgjengeliggjøres på en helt annen måte.

Nå er det Arkivverket man må kontakte for å lete i arkivet. 

– Nå vil det bli arkivert der oppe med nøyaktige arkivnøkler og årstall – slik at det blir lett å finne frem.

– Hvorfor skjer dette nå? 

– Det skjer på mitt initiativ. Jeg liker ikke å se på rot. Samtidig følte jeg på et ansvar, siden jeg har jobbet her lenge og vet hva ting er. Samtidig er det fint at medlemmene nå får vite at papirarkivet vårt ikke blir kastet, men blir tatt vare på og ikke minst offentlig tilgjengelig.

>
>
>