Metamorfose for OAF

Poetisk og bærekraftige transformasjon, avsløring av konkurransevinnerne for Arkitektenes hus og seniorbefaring til nye boformer på Fornebu. Dette er OAF-våren 2024.

Poetisk og bærekraftige transformasjon, avsløring av konkurransevinnerne for Arkitektenes hus og seniorbefaring til nye boformer på Fornebu. Dette er OAF-våren 2024.

Oda Ellensdatter Solberg, leder av Oslo arkitektforening, under torsdagens lansering av vårprogrammet for 2024. 

Foto: Julie Hrnčířová
>

Torsdag kveld var det programslipp i Oslo arkitektforening (OAF). Vårens arrangementer i foreningen har blitt samlet under det vakre og mytiske ordet «metamorfose». De ønsker med dette å ta opp temaet skjønnhet i transformasjon.

– Vi tenker at å utvikle det vakre i bærekraften er essensiell oppgave for dagens arkitekter og spør: hvordan formgir vi en poetisk bærekraft, spør Jonas Løland, leder av programkomiteen, til Arkitektur.

>

Poetisk pirking mot bærekraft

Sentralt i denne metamorfe delen av OAF-programmet står utenlandsbesøk fra Spania, Sveits, Belgia og Frankrike. Mer spesifikt er det Harquitectes fra Barcelona, Lilitt Bollinger fra Basel, Jo Tallieu fra Gent og Kristell Filotico fra Marseille som kommer til Arkitektenes hus i Josefine gate.

– Dette er fire arkitekter med en spennende tilnærming til transformasjonsprosjekter og vi ser i deres arbeid en ambisjon om å løfte bærekraftig ombruk til en arkitektonisk kunstform. Gjenbruk som kulturelt prosjekt! En etisk forfengelighet om du vil, forklarer Løland, før han utdyper videre:

– Vi ser i dag et fokus på lagvise komposisjoner, fragmenter satt sammen fra ulike tider og et skremmende nivå av omhu. Dette representerer kanskje bedre hvordan vi opplever virkeligheten i dag – som noe komplekst. Arkitektur som pirker på vår virkelighetsforståelse har et enorm poetisk potensiale. I sin tid var Storhamarlåven til Fehn et eksempel på poetisk modernisme. Men i dag er den kanskje mest relevant som et eksempel på poetisk bærekraft?

Befaring på biblioteket

Fra den litt mer hverdagslige delen av programmet trekker OAF-leder Oda Ellensdatter Solberg frem to planlagte debatter: Én om utviklingen av Youngstorget og én samtale mellom generasjoner av arkitekter i ulike oppgang- og nedgangstider.

– Seniorene inviterer alle medlemmer både til seminar på Fornebu og befaringer, blant annet til å se på nye boformer på Fyrstikkbakken 14. Vi skal også få slippe inn på gamle Deichmann og høre om planene for bygget, før rivearbeidene begynner, forteller Solberg.

Vinnere avsløres

2024 er også året hvor en forvandling av Arkitektenes hus tar nye steg mot realitet. I fjor ble en konkurranse utlyst, for unge arkitekter, i samarbeid med Norske arkitekters landsforbund (NAL).

OAFs sommerfest blir i år slått sammen med Arkitekturdagen til NAL – her skal OAFs arkitekturpris deles ut, men også vinnerne av konkurransen om ombyggingen av Arkitektenes hus avsløres.

– Dette gleder vi oss veldig til å dele med dere, avslutter OAF-lederen.

For mer informasjon om arrangementer, engasjement og priser, kan Oslo arkitektforenings mange aktiviteter sjekkes ut her. 

>
>
>