Ny giv i Bergen

Bergen Arkitektforening (Baf) med ny satsing på arrangementer. Byvandringer, foredrag og debatter skal samle bransjen i vestlandsbyen den våren.

Bergen Arkitektforening (Baf) med ny satsing på arrangementer. Byvandringer, foredrag og debatter skal samle bransjen i vestlandsbyen den våren.

Deler av arrangementskomiteen samlet, f.v. Jeanette Hoff, Ida Wressel, Jon Martin Seternes og Nikolina Søgnen (ikke tilstede, men med i komiteen: Maja Norheim Gloppen, Carmen Olsen Roman og Jérôme Picard). Foto: Morten Falbach/Baf

>

Under overskriften «Møter mellom nytt og gammelt» satser Bergen Arkitektforening (Baf) på å bli et godt samlingspunkt for byens arkitekter i det nye året. Dersom pandemien tillater det, inviterer lokalforeningen til alt fra forelesninger om Bergenskolen, bevaringsparadigmer og byplaner til presentasjoner av internasjonale arkitekter og arkitekturvandringer til arkitektoniske skatter i Bergen.

I tillegg har BAF inngått et nytt samarbeid med Cinemateket om å vise arkitekturfilm.

– Overordnet ønsker vi å drøfte møter mellom nytt og gammelt. Alle arrangementene prøver å knytte seg til denne tematikken på ulike måter. Målet er å skape en samtale og debatt om hvordan fornying og bevaring blir sjonglert i Bergen og samtidig gi impulser om hvordan dette gjøres ute i verden, forklarer Jeanette Hoff, arrangementansvarlig i BAF.

 

Nye koster i foreningen

Lokalforeningen i Bergen fikk i fjor ny styreleder i Morten Falbach. Samtidig ble det besluttet at man ønsket å utvide aktiviteten i foreningen, som blant annet på grunn av pandemien hadde lagt litt nede i noen år.

Nytt av året var derfor at Baf ønsket en egen arrangementskomité med fokus på å programmere eventer og arrangementer hvor Hoff er leder, sammen med Nikolina Søgnen og Maja Norheim Gloppen fra styret, i tillegg til arkitektene Carmen Olsen Roman og Jérôme Picard. I år har disse fått selskap av Ida Wressel, Jon Martin Seternes og Maria Helene Nerhus. Og de vil også rekruttere medlemmer til en egen debattkomité.

– Vi er nå en fin gjeng med engasjerte arkitekter som ønsker å få opp aktiviteten og bidra til at arkitektmiljøet i Bergen blir mer samlet. Foreningen skal være et sted hvor vi kan treffes etter noen år hvor alle kanskje har vært litt på hver sine tuer. Denne våren blir det derfor arrangementer nesten hver uke, forteller en ambisiøs Hoff.

>

London-kontoret 31/44 er et av kontorene som gjester Bergen Arkitektforening denne våren. Her deres prisbelønte prosjekt «Red House» i East Dulwich, sør i London. Foto: Rory Gardiner

Inspirert i Stockholm

Flere av vårens arrangementer skjer i samarbeid med Bergen Arkitekthøgskole (Bas). Hoff driver sitt eget arkitektkontor, Hoff Arkitektur, og har vendt tilbake til hjembyen etter flere år i Stockholm og Oslo. Hun er inspirert av arkitektforeningene i de to byene, og forklarer at da hun flyttet til Bergen i 2020 føltes det litt stille i arkitektmiljøet.

– Jeg fikk derfor behov og lyst til å engasjere meg i BAF. Både som student i Oslo og som nyutdannet i Stockholm var aktivitetene til lokalforeningene viktige. Spesielt forelesningen fra internasjonale arkitekter, som var toneangivende innenfor ulike områder, ga meg veldig mye av det faglige påfyllet jeg trengte.

Foto av J Hoff

Jeanette Hoff, arrangementansvarlig i BAF og arkitekt i Hoff Arkitektur. Foto: Silje Chantel Johnsen

Foto: Silje Chantel Johnsen

Ny start av Baf-akademiet

Av konkrete høydepunkter trekker Hoff frem forelesning med London-kontoret 31/44 og Jonathan Sergison /Sergison Bates og en ny runde med Project Stories, hvor arkitekt Cristian Stefanescu inviterer ulike kontorer til å presentere enkeltprosjekter.

– Jeg vil også nevne gjenoppstandelsen av Baf-Akademiet med arkitekt Geir Brekke, som holder seminarer for nyetablerte og nyutdannede arkitekter i Bergen. Poenget er å være et lavterskeltilbud for nye arkitekter og lære dem litt av det som man ikke får lære så mye om på skolen.

For mer informasjon om detaljert program for Bergen Arkitektforening, se her. De er også aktive i sosiale medier.

>
>
>