Aktuelt / Organisasjon
Underskudd i NAL: Kritikk mot lokale kutt
Lokalforeninger ut mot kutt i NALs lokallagsmidler. Ledere mener NAL sentralt glemmer at forbundet er til for medlemmene. – Ordningen er umulig å opprettholde når NAL går i underskudd, svarer generalsekretær.

Arkitektenes hus i Josefines gate i Oslo blir ofte symbolet på det noen vil hevde er en hovedstadstung organisasjon. Men de som jobber her, jobber også for medlemmer i hele landet, svarer NAL.
Foto: Torgeir Holljen ThonDet går dårlig med økonomien til Norske arkitekters landsforbund (NAL). Etter millionunderskudd i 2024 og lite tegn til bedring så langt i 2025, valgte NALs styre i april å stoppe en fast utbetaling til lokalforeningene på 1,4 millioner kroner.
Kuttet vekker sterke reaksjoner i flere lokalforeninger. Fra NAL sentralt sitter det også langt inne å gjøre et slikt kutt.
– Vi vet at disse midlene er viktige for lokalforeningene og dette er en vanskelig sak også for oss. Men når vi har kuttet alt annet, har styret ikke andre muligheter. Med fjorårets underskudd har vi en sårbar likviditet og en økonomi som ikke kan uthules mer. Men tro meg: Vi er så lei av å ha dårlig råd, sier Kari Bucher, generalsekretær i NAL, til Arkitektur.
– Umulig å opprettholde
Bucher understreker at det ikke er lokalforeningskontingenten som kuttes. Lokalforeningskontingenten fastsettes av hver enkelt lokalforening, og ligger på mellom 300 og 1000 kroner per medlem per år. Dette overføres direkte til lokalforeningene.
Det som nå kuttes nå er en ekstra pott med faste midler (1,4 millioner kroner) som hvert år fordeles til lokalforeningene etter en fordelingsnøkkel. Ordningen ble opprettet i 2015.
– Dette er et fast tilskudd til drift og støtte av lokalforeningene. Vi er alle enige om at lokalforeningene er viktige, men denne ordningen er umulig å opprettholde når vi går i underskudd.
Hun legger til at styret har nølt med å røre midlene.
– Samtidig bør organisasjonen diskutere om lokalforeningenes økonomi kan sikres på en annen måte, som ikke berøres av svingninger i NALs økonomi.

Blir det kroken på døren for Arkitektenes hus i Trondheim? – Vi risikerer å måtte legge ned hele greia, sier Fredrik Shetelig i TAF.
Foto: Thea AndreassenOpprørt i Trondheim
Trondhjems arkitektforening (TAF) er landets eldste arkitektforening, stiftet ni år før NAL. Herfra kommer også den tydeligste kritikken mot kuttene i lokallagsmidler. Fungerende leder, Fredrik Shetelig, mangeårig dekan ved fakultet for arkitektur og design ved NTNU, er kritisk til både kuttet og måten det er kommunisert på.
– Vi forstår at NAL er i en økonomisk skvis, men vi mener det er feil at kuttene skal skje i overføringene til lokalforeningene. Det er jo heller ikke en stor andel av NAL sin samlede økonomi der overføringen til lokalforeningene utgjør cirka 1,4 millioner av NAL samlede budsjett på mellom 30 og 40 millioner, sier Shetelig til Arkitektur.
TAF har med det Shetelig beskriver som «en enorm innsats» klart å etablere et eget lokale, Arkitektenes Hus, i sentrum av Trondheim.
– Arkitektenes Hus er TAFs viktigste verktøy for lokalt faglig fellesskap. Med en halvering av inntektene står alt dette i fare og vi risikerer å måtte legge ned hele greia. Det vil jo være et enormt tap både lokalt og nasjonalt.
Kutte stilling og avlysninger
For Oslo arkitektforening (OAF) er et slikt kutt i midler midtveis i året drastisk. De har allerede brukt halve av budsjettet for 2025, og konsekvensene av dette kuttet blir at de både må kutte en stilling og avlyse det meste av høstens planlagte aktiviteter.
– Et slikt kutt er i strid med Representantskapets vedtak fra 2022, som nettopp skulle sikre forutsigbarhet for lokalforeningene for årene 2023, 2024 og 2025 – etter at vi opplevde en lignende situasjon i 2021, da varslet aktivitetstilskudd ble trukket tilbake på lignende vis, sier OAF-leder Oda Ellensdatter Solberg.
Kuttene i 2021 kom som en konsekvens av pandemiutbruddet hvor alle ansatte i NAL ble hel eller delvis permittert. Flere ble også sagt opp.
– En merkelig prioritering
Også Bergen arkitektforening (BAF) reagerer på de varslede kuttene i lokallagsmidler. Arvid Bjerkestrand, leder i BAF, forklarer at kuttene for deres del ikke vil ramme den daglige driften av foreningen, men at kuttene likevel blir feil, forklarer han.
– Vi opplever lokalforeningene som spydspisser i distriktene basert på frivillig arbeid og rekruttering av nye medlemmer. At man velger å kutte overføringer til lokallagene, for så å verne arbeidsplasser i Oslo oppleves som demotiverende for frivillighet og verving. Dette blir fort en sak hvor interessekonflikten mellom distrikt og sentrum utkrystalliserer seg igjen, sier Bjerkestrand til Arkitektur.

Fredrik Shetelig har fungert som leder for Trondhjems arkitektforening (TAF) i en periode.
Foto: PrivatHemmelig saksfremlegg
TAF har sendt et saksfremlegg til Representantskapet (RS) der TAF ber om at landsstyret gjør om sitt vedtak der de har stoppet utbetalingen av NAL sitt bidrag til lokalforeningene.
Verken NAL eller TAF vil gi Arkitektur tilgang til brevet med fremlegget som er sendt til NAL. Dette begrunnes med at dette skal behandles formelt som et saksfremlegg til RS. TAF har vært i kontakt med flere lokalforeninger som også er svært kritiske til både kuttene og fremgangsmåten.
– Dette betyr at det kommende representantskapsmøtet i juni blir viktig. RS med alle lokalforeningslederne er NALs øverste organ og har all interesse i å sørge for at lokalforeningene kan fortsette å representere NAL i alle landsdeler og byer, sier Shetelig.
Kritisk til begrunnelse
OAF reagerer på at NAL-styret i brevet om kuttene sammenligner NAL med et aksjeselskap – hvor forbudet mot å betale utbytte i et selskap med dårlig økonomi benyttes som begrunnelse.
– NAL er ikke et aksjeselskap, lokalforeningene er ikke aksjonærer, og lokalforeningsmidlene er ikke et utbytte, men en del av forbundets felles virke og bidrar direkte til å oppfylle NALs formål og vedtekter, sier Solberg.
Generalsekretær Bucher svarer følgende på denne kritikken.
– Vi brukte aksjeloven som eksempel for å forklare hva styret tenkte. Lov om utbytte ble brukt for å forklare at vi ikke kan betale ut penger, når vi ikke kan kutte mer på ansatte, IKT og husleie.

Kari Bucher, generalsekretær i Norske arkitekters landsforbund, forklarer at kuttene i lokallagsmidler er nødvendig. – Ordningen er umulig å opprettholde når vi går i underskudd.
Foto: NALHvem er NAL til for?
Shetelig i TAF lurer på om kuttet er en permanent endring av fordeling av midler til lokalforeningene, eller om det er en midlertidig utsettelse av utbetaling. Her forklarer Bucher at hun mener en slik ordning i det minste må endres i fremtiden.
– Som sagt bør nok dette organiseres på en måte som er mindre sårbar for svingninger NALs økonomi, sier Bucher.
Shetelig reagerer også på det han leser i protokollen fra styremøtet i NAL i april.
– Det er urovekkende at det i et landsstyrevedtak står svart på hvitt at landsstyret opplever at de har plikt til å ta vare på egne ansatte i administrasjonen framfor lokalforeningene, sier Shetelig.
– Hvorfor er det feil prioritering?
– Jo, dette snur jo organisasjonen helt på hodet. Med all respekt for alt det flotte som NAL sentralt gjør, så er det jo i lokalforeningene at arkitektene møtes og bygger fellesskap. Lokalforeningene realiserer og representerer NAL sine interesser i hele Norge, overfor lokale myndigheter, utviklere og publikum generelt.
Shetelig ser det som om lokalforeningene defineres som noe utenfor NAL.
– De ser det som naturlig å kutte utgifter som tydeligvis betraktes som overflødig. Det vekker sterke følelser. Dette kan ikke være riktig. En annen sak er jo at vi får veldig dårlige kort på hånda for å rekruttere nye medlemmer når vi får trøbbel med å svare på hvordan NAL prioriterer aktivitet lokalt.
Ikke bare til for Oslo
Bucher forklarer at styret har et overordnet ansvar for organisasjonens ansatte.
– Som alle andre må vi prioritere våre faste utgifter. Teknisk sett vil det si de som arbeider i NAL, siden lokalforeningene er selvstendige organisasjoner.
Samtidig understreker hun at NALs ansatte ikke bare er til for Oslo, men for hele landet.

Fullt hus på OAF-arrangement i Arkitektenes hus i Oslo. Til høsten kan det bli mange avlyste arrangementer varsler lokalforeingen.
Foto: Alex AsensiKort tid til å reagere
I tillegg til de faktiske kuttene, reagerer Shetelig og TAF på timingen rundt hvordan kuttene kommuniseres.
– Vi fikk beskjed om dette mandag 5. mai per mail fra presidenten vår, og fristen for å sende inn saker til RS var fredag 9. mai. Det er veldig kort tid for en frivillig organisasjon til å diskutere, tenke og finne ut på et tynt informasjonsgrunnlag hva det er som egentlig skjer her og hvordan vi skal reagere.
– Hva skjer videre nå?
– Jeg håper RS finner sammen i dette, at landsstyret kommer til sans og samling og at NAL forstår at realiseringen av arkitektenes felles interesser i stor grad skjer i lokalforeningene i ett samlet NAL for hele landet. Ikke strup lokalforeningene, da tror jeg NAL risikerer å forvitre, avslutter Shetelig til Arkitektur.
Håper på omgjøring av vedtak
Også OAF håper på konstruktive samtaler under RS-samlingen. OAF-leder Solberg påpeker at de gjennom frivillig innsats får svært mye ut av disse midlene, og at lokalforeningene generelt skaper viktige møteplasser for arkitektene lokalt over hele landet.
– Vi håper derfor at vedtaket blir omgjort, og at vi, når vi samles til RS i juni, kan bruke denne situasjonen til å finne gode strategier for samarbeid og styrke arbeidet mot vår felles visjon. I 2026 skal Representantskapet vedta ny langtidsplan og langtidsbudsjett for NAL. Vi i lokalforeningene må bruke det kommende året godt til å diskutere hva vi tenker er veien videre for NAL og forankre dette med våre medlemmer.

Oda Ellensdatter Solberg er avtroppende leder av Oslo arkitektforening.
Foto: Magent fotograferVil ha økt rekruttering
Bjerkestrand og BAF er også i det konstruktive hjørnet. Han forstår at økonomien er dårlig, men BAF vil heller slå et slag for å tydeligere jobbe aktivt med rekruttering av medlemmer. At man i stedet for å kutte går sammen, NAL og lokalforeningene som et kollektiv, om å øke antall medlemmer og dermed forbedre økonomien.
– Det jeg frykter er at disse kuttene vil føre til enda færre medlemmer, men vi er klar for å gjøre et godt stykke arbeid med rekrutteringen her i Bergen, sier Bjerkestrand.
Han mener hele NAL burde tatt rekrutteringen på alvor for lenge siden. Da spiller også aktivitetsnivået lokalt en viktig rolle.
– Vårt problem er å forklare hva man får igjen av for å bruke 6400 kroner i året på NAL. Ingen forkleinelse for NAL, de har gjort svært mye bra for å heve arkitekturdiskusjonen på et nasjonalt nivå, men NALs aktiviteter oppleves fort som noe som kun skjer i Arkitektenes hus i Oslo. Våre medlemmer er mest opptatt av hva foreningen kan tilby i nærområdet.
Sårbar NAL-økonomi
Tilbake til Bucher og NAL. Der er man i gang med et arbeid for å forbedre økonomien i forbundet. En egen gruppe med ansatte og styremedlemmer legger frem dette arbeidet på styremøtet torsdag denne uken. Dette arbeidet skal igjen diskuteres under RS-møte i juni.
Den dårlige økonomien i NAL handler om flere ting, forklarer generalsekretæren. Slik Bjerkestrand i BAF påpeker handler det om færre medlemmer, men også en større andel av medlemsmassen som får rabattert kontingent på grunn av arbeidsledighet, studier eller overgang til pensjonistlivet. I tillegg handler det om færre påmeldte til kurs, annonseinntekter for tidsskriftene og mindre søkbare offentlige midler.
– Vi har flere inntekter som er utsatt for svingninger i konjunkturene, samtidig som vi har prioritert å ikke øke medlemskontingent i samme takt. Når du ikke har arbeid, er det også vanskelig for arkitektene å prioritere kontingent og kurs. Da blir det lavere inntekter for oss.
Har kuttet i Oslo
– Lokalforeningene Arkitektur har snakket mener NAL bør heller se på kutt sentralt enn å kutte i overføringene til lokallagene. Har dere vurdert å kutte sentralt?
– Siden 2020 har vi kuttet åtte årsverk, gjennomgått og reforhandlet alle avtaler og minsket areal og dermed husleien i Josefines gate med én million kroner. Vi har samtidig blitt mer effektive og leverer mer til medlemmene våre i dag enn tidligere.
Generalsekretæren mener det også blir feil å gjøre denne saken til en sentrum-periferi-debatt. Selv om arbeidsplassene finnes i Oslo, jobber man for medlemmer i hele landet.
– Dere i Arkitektur dekker hele landet og har arrangementer ute hos lokallagene. Vi i NAL reiser rundt til alle skolene, støtter lokalforeninger i gjennomføring av arrangementer, gir faglig bistand og har digitale tjenester og verktøy som egne nettsider og nyhetsbrev. Vi har også en egen stilling som lokallagskoordinator. Dette er tjenester som også koster penger, men som ikke er like synlig som cash på bunnlinjen.
– OAF må kutte en stilling. TAF må si opp leieavtaler. Hva tenker du om disse følgene for lokalforeningene, dersom kuttene blir realisert?
– Alle disse konsekvensene er kjempekjipe. Men hvis vi skal fortsette med synkende inntekter og levere ut disse pengene, er egenkapitalen brukt opp på to år. NAL har sentralt tatt ansvar og redusert utgiftene. Nå er vi på et «breaking point» hvor vi trenger ytterligere grep. Da er det lokallagsmidlene som dessverre må kuttes, avslutter Bucher.