Arkitekter ut mot Putin

Russiske arkitekter med fordømmelse av krigen i Ukraina. 6500 designere, planleggere og arkitekter krever en umiddelbar slutt på invasjonen.

Russiske arkitekter med fordømmelse av krigen i Ukraina. 6500 designere, planleggere og arkitekter krever en umiddelbar slutt på invasjonen.

Moskva skyline

Russiske arkitekter fordømmer krigen i Ukraina. Her mørke skyer over skyskrapere i Moskvas businessdistrikt «Moskva City» i Presnenskij-distriktet.

Foto: Gennady Grachev /Wikicommons
>

Russiske arkitekter og planleggere samler seg nå i motstand mot Vladimir Putins invasjon av Ukraina. I et åpnet brev, med over 6500 underskrifter, krever de en «umiddelbar slutt på den voldelige krigen», skriver Dezeen.

«Utenrikspolitiske spørsmål må utelukkende løses med fredelige midler! Krig kan ikke være et instrument for politikk i det 21. århundre», heter det videre i brevet som er publisert på nettsiden Prosjekt Russland.

De peker også spesifikt på arkitektenes rolle som grunnleggende motsatt av krigshandlinger: «Krigen devaluerer selve essensen av aktiviteten til en arkitekt og byplanlegger, uansett hvilket land man er i. Den krenker menneskers rettigheter: Til liv, sikkerhet, selvrealisering, et komfortabelt og sunt miljø – alle de verdiene som er grunnlaget for våre aktiviteter».

Massiv støtte

Hvem som har forfattet brevet er ukjent, men Dezeen har fått det tilsendt fra en av arkitektene som har undertegnet – Stocholm-bosatte Ekaterina Ulitina, arkitekt ved kontoret Feels Like Red.

Ukrainske arkitekter har som mange andre i landet blitt tvunget på flukt den siste uken. Flere arkitektorganisasjoner, som RibaUIA og ACE, har uttrykt støtte til Ukraina. Også ulike arkitektkontor har opplyst at de ikke vil forsette arbeid i Russland på grunn av krigen, deriblant det nederlandske MVRDV. I tillegg har den ukrainske arkitektunioen (CANY) bedt Den internasjonale arkitektunionen (UIA) om å kaste ut den russiske unionen fra den internasjonale.

>
>
>