Betongtavlen til Sandnes

Trodahl Arkitekter vant Betongtavlen 2021 for enebolig i Sandnes. – Et hus som kan få deg til å trekke på smilebåndet, mener juryen.

Trodahl Arkitekter vant Betongtavlen 2021 for enebolig i Sandnes. – Et hus som kan få deg til å trekke på smilebåndet, mener juryen.

Enebolig i betong som krager ut i andre etasje. Foto.

Juryen mener vinnerhuset kan få deg til å smile. «Du ser det omtrent ikke før du står rett utenfor det, men da kneiser det mot deg og vekker nysgjerrighet og oppmerksomhet – og kanskje må du trekke på smilebåndet.»

Foto: Trodahl Arkitekter
>

Betongtavlen for 2021 ble i kveld delt ut på Munchumuseet i Oslo. Vinneren ble Trodahl Arkitekter, som vinner for en enebolig i Alexander Kiellands gate, Sandnes.

«Hele bygget fremstår som uvanlig gjennomtenkt – og gjennomført! Betongens egenskaper er utnyttet til fulle, og med en utførelse som vitner om en begeistring for materialet. Bygget viser på en enkel og tilforlatelig måte at betong kan vært et hovedmateriale i et «vanlig» hus i et typisk boligstrøk,» skriver juryen i sin begrunnelse.

– Vi ble umiddelbart begeistret da vi kom til denne flotte boligen i Sandnes. Enkel og stram form og med tradisjonelle trekk. Men likefullt i synlig og ærlig betong. Her har de involverte lykkes særdeles godt, sier juryleder Vetle Houg i en pressemelding.

– Får deg til å smile

Betonghytta i Målselv (Hamran/Johansen arkitekter), Lilleøya gravlund (Pir II), Krypten, Uranienborg kirke, Oslo (Arkitekt Dahle Einar MNAL) og Generasjonsbolig i rød betong (Sanden+Hodnekvam Arkitekter) var de andre nominerte.

Juryen mener årets vinnerhus i Sandnes kan gjøre deg glad. De uttaler blant annet følgende om huset: «Noen bygg er «umiddelbare». Alexander Kiellands gate 3 er et slikt hus. Du ser det omtrent ikke før du står rett utenfor det, men da kneiser det mot deg og vekker nysgjerrighet og oppmerksomhet – og kanskje må du trekke på smilebåndet. For det er et hus du blir glad i.»

>
Interiør enebolig, allrom i andre etasje. Foto.

Juryen er begeistret for allrommet i andre etasje av huset: «Det store allrommet inviterer til sosialt samvær, fest eller daglig bruk. Her er det en opplevelse å være! Betongveggene gir en solid omramming til det hele.»

Foto: Trodahl Arkitekter

Stolte forvaltere

Betongtavlen ble delt ut første gang i 1961, og at prisen fyller 60 år ble også markert under arrangementet som ble avholdt i toppetasjen på Munch-museet i Oslo. De mange vinnerprosjektene gjennom disse årene representerer mange sider av utviklingen av det moderne Norge, fra store kulturbygg til viktig infrastruktur og private hytter og boliger.

Før årets pris ble delt ut holdt Erling Dokk Holm et foredrag om denne utviklingen og hvordan prisen speiler samfunnet.

– Erling Dokk Holm viste på en innsiktsfull måte hvordan betong har vært med å forme samfunnet vårt. Det er mange flotte byggverk som har fått Betongtavlen gjennom årene, og utmerkelsene viser også hvordan arkitekturen, teknikken og håndverket har utviklet seg. Vi er stolte over å forvalte denne prisen i samarbeid med NAL, sier leder i Norsk Betongforening Cecilie Hagby.

>
>
>