Bodega for arkitekturen

Morten Falbach og PART åpner bodega i Bergen sentrum. – Det er viktigere å bli et miljøinitiativ enn at vi skal tjene penger, sier den nye bodegaeieren.

Morten Falbach og PART åpner bodega i Bergen sentrum. – Det er viktigere å bli et miljøinitiativ enn at vi skal tjene penger, sier den nye bodegaeieren.

Stine Malene Foss Berg (t.v) og Morten Falbach i PART er klar for åpning av bodega for arkitektur- og designbransjen i Bergen. 

Foto: Anders Blindheim Nottveit
>

Med utsikt til Kong Oscars gate og den nesten 900 år gamle Bergen domkirke kan bergensere snart nyte ekte bodegaliv. En gjeng arkitekter og designere i PART (tidligere OK kontor + Studio Boi) har nemlig utvidet driften med en Bodega – midt i det historiske bysentrumet i vestlandshovedstaden.

– Her er det god stemning og siste del av ventilasjonen monteres as we speak. Så da håper vi at baren får sin offisielle åpning om en ukes tid, sier en bodegaklar Morten Falbach i PART.

>

Fagbar i arkitekttunge gater

Finnes det et arkitektstrøk i Bergen, er gatene rundt bodegaen kanskje stedet. I umiddelbar nærhet finner du blant annet PART, Cubus, Byarkitekten, Thornström Brookfield arkitekter, Local, Cerejeira Fontes Aarsland Architects og Favn LPO. 

Bodegaen blir stedet hvor byens arkitekter og designere kan møtes over et glass eller to. En minibokhandel for feltene vil også ha tilhold i den røde og oransje bodegaen.

Falbach, som også er avtroppende leder i Bergen arkitektforening (BAF) gleder seg til bodegaens første arrangementsrekke.

Første arrangement er med bransjeforeningen Grafill den 7. mars. En uke senere, 14. mars, blir det rolig åpning av baren uten arrangement. 20. mars kommer AART Architects og snakker om deres «effektkompass». 21. mars presenterer Store Norske Skriftkompani prosessen med å lage en font før det blir lønningspils med Superblaise 22. mars. Den 11. april kommer Arkitektur på besøk og lanserer sin utgave nummer 2 i baren, forteller Falbach.

– Hvorfor ønsker dere å starte bodega? 

– Fra før har vi våre kontorer på gateplan og da er det fint å kunne gi litt tilbake til byen med utadrettet virksomhet som inviterer byen inn. Vårt ønske er å ha en liten fagbar med lav terskel for å holde arrangementer og håper derfor at flere enn oss vil være med å arrangere her. Det er tross alt mest for gøy!

Part Bodega. Foto.

– Vårt ønske er å ha en liten fagbar med lav terskel for å holde arrangementer og håper derfor at flere enn oss vil være med å arrangere her, mener PART.

Foto: Anders Blindheim Nottveit

Overskuddsprosjekt

Bodegaen er litt overskuddsprosjekt, litt tilfeldigheter og litt gammel drøm om å bidra til et sosialt fagmiljø i Bergen, forklarer Falbach. 

– Vi ønsker å bygge videre på den sosiale kulturen 3RW har hatt med festen sine, MAD sin sosialkomite med Arkitektpub Bergen, Netlife sine frokostarrangementer, Laugeren sauna og Trevirkelaget som også kommer med arrangementer til våren. Dette er initiativ som supplerer BAF, Grafill og andre interesseorganisasjoner sitt arbeid for faglig nettverk, sier han, og forstetter:

– Martin, som er jurist hos oss, bor i Østerrike og lager vin. Vi leker med tanken om å bli vinimportører og selge egenimportert vin i bodegaen. Den delen av planen er ikke helt ferdig, men vi kjører i gang med arrangementer, og håper andre også vil kaste seg på. 

Piazza-stemning

Målet på sikt er å også inkludere studenter fra kunst- og arkitekturutdanningene i driften av baren, slik at de får et møtepunkt mellom det profesjonelle fagmiljøet og studentene i byen. De ønsker å aktivisere bodegaen «hele døgnet» ved å bruke den som møte- og lunsjrommet til PART-gjengen på dagtid og holde fasaden levende gjennom dagen og natten.

Falbach trekker også frem en ganske fantastisk utsikt til byliv, som et viktig trekkplaster. 

– Det er i grunnen en liten «Piazza del Duomo» utenfor oss her. Fra vinduet kan du kikke opp på Fløyen og domkirken og det forhåpentligvis tiltakende gatelivet i Kong Oscars gate, som nå har blitt en «shared space»-gate hvor biler og myke trafikanter er gitt like rettigheter.

– Hvordan blir stemningen innendørs? 

– Det gjenstår å se, men med fargene rød og oransje og den beskjedne størrelsen er målet å få til en lun og intim stemning. Som alt annet vi gjør blir det «work in progress»-tilnærming, så resten av bodegastemningen blir til mens vi går. Det viktigste er å invitere inn.

>
>
>