Inviterer byen inn

Mad arkitekter inviterer byen inn til forelesningsrekke. – Vi ønsker å bidra til et sterkt og godt fagmiljø, sier Mad-arkitekt og initiativtager Victoria Abelsen.

Mad arkitekter inviterer byen inn til forelesningsrekke. – Vi ønsker å bidra til et sterkt og godt fagmiljø, sier Mad-arkitekt og initiativtager Victoria Abelsen.

Forelesning fra Transborder på Bymad kafé, Oslo.

Transborder innledet forelesningsrekken hos ByMad i Oslo med presentasjon av deres Grønlikaia-prosjekt.

Foto: Mad arkitekter
>

I sin kafé på gateplan i Pilestredet, Oslo har Mad arkitekter allerede blitt en arena for arkitektursamtaler i hovedstaden. Denne våren skal imidlertid arkitektkontoret bruke kaféen ByMad til å skape enda flere begivenheter for arkitektbransjen – med forelesningsserien «Fra innsiden».

– Da vi flyttet tilbake til sentrum i 2021 var ønsket å bruke dette lokalet på gateplan til kafé, men også skape en uformell arena for samtaler om arkitektur, design og byutvikling. Med «Fra innsiden»-serien forsetter vi denne satsingen, sier Victoria Abelsen, initiativtager og arkitekt hos Mad arkitekter, når vi møter henne på nettopp ByMad.

Inviterer andre inn

Forelesningsserien begynte allerede 7. februar med Transborders presentasjon av deres forslag for Grønlikaia. Arrangementene fortsetter én gang i måneden frem til sommeren og senere gjester Cathrine Vigander (Element arkitekter), arkitekt og professor Aina Dahle, og industri- og møbeldesigner Peter Opsvik, blant annet kjent for Tripp-trapp-stolen, lokalet.

Det er med andre ord ikke Mads egne arkitekter som skal presenteres.

– Vi ønsker å løfte alle gode kollegaer fra andre kontorer enn vårt eget. Vi ønsker med dette å bidra til et sterkt og godt fagmiljø. Det å ha et sted å møtes og diskutere på denne måten er også med på å skape bedre arkitektur og byutvikling i fremtiden, sier Abelsen

>
Portrett av Victoria Abelsen i Mad

Victoria Abelsen, initiativtager til «Fra innsiden»-serien og arkitekt hos Mad arkitekter, fotografert på kaféen ByMad.

Foto: Mad arkitekter

Leken og gøy

Arrangementene er lagt til tirsdager for å ikke kollidere med lignende arrangementer hos Oslo arkitektforening (OAF), som ofte er på torsdager. Transborder, Element, Aina Dahle og Peter Opsvik er valgt fra øverste hylle, forklarer Abelsen. Alle takket kjapt ja til å delta.

– Det er svært forskjellige kontorer, men alle viser en enorm skaperglede. Har man den skapergleden tror vi at man også har fortellerglede som igjen skaper gode forelesninger. Målet er finne de gode historiene om hvordan arkitektur og designobjekter utvikles fra innsiden.

– Er det andre grunner til at dere har valgt disse fire?

– Transborder feirer ti år og vi liker veldig godt deres forslag til Grønlikaia – hvor de først og fremst tegner på fjordens premisser. Element arkitekter markerer også at det er ti år siden D36 sto ferdig, et veldig godt eksempel på god boligarkitektur. Aina Dahle er en fantastisk arkitekt og person i seg selv, med rundt 800 prosjekter bak seg, og med en stor formidlingsglede. Peter Opsvik er naboer av oss her i Pilestredet. Der kan jeg allerede nå forsikre om at det blir en svært leken og gøy presentasjon av deres produkter.

Ikke et bortgjemt kontor

Kafeen ByMad myldrer av liv rundt oss under hele intervjuet. Den har allerede vært en suksess, mener Abelsen. Første forelesning var fulltegnet, og den har også blitt brukt til arrangementer i regi av Mads interiøravdeling Sane. Det var også mye i bruk under Oslo Urban Week. I tillegg er den mye brukt som hverdagskafé for byens befolkning og en uformell møteplass for kontorets ansatte.

– Hvorfor er det viktig for Mad å ha et sted som dette?

– Vi er opptatt av byliv og urbanisme. Nå kan vi selv komme ned på bakkeplan, møte folk og inviterer byen og bransjen inn til oss. Vi er ikke lenger bortgjemte på et kontor og dette lokalet blir et krysningspunkt for oss og dem i vi tegner for, sier Abelsen.

– Hvorfor har du engasjert deg i denne forelesningsserien?

– Fordi det gir en egen energi. Vi får tatt pulsen på arkitektscenen i Oslo og det er mulig å møte masse folk. Det handler ikke om at det er så mye arbeid, men mest om å ta initiativ også går resten litt av seg selv – spesielt siden vi har dette lokalet.

>
>
>