Konkurs for andre gang

Space Group er slått konkurs for andre gang. – Ikke nok løpende oppdrag, sier bostyrer.

Space Group er slått konkurs for andre gang. – Ikke nok løpende oppdrag, sier bostyrer.

Foto av Ruten i Sandnes.

Ruten i Sandnes er blitt en populær attraksjon, og en sterk delaktig faktor i at Sandnes fikk Attraktiv by-prisen i 2022.

Foto: Space Group
>

Arkitektkontoret Space Group er konkurs, melder finansavisen E24.

I løpet av årets første tre måneder gikk selskapets egenkapital fullstendig tapt, og i slutten av oktober åpnet Oslo tingrett konkurs i selskapet, skriver avisen.

Siden 2019 har Oslo-kontoret vært eid av grunnleggerne Gary Bates og Gro Bonesmo, samt Floire Nathanael Daub.

>

Stoppet helt opp

Arkitektene vil ikke uttale seg til E24, men til bostyret har Bonesmo forklart at driften ble betydelig påvirket av pandemien, hvor flere prosjekter skal ha stoppet helt opp.

I denne perioden tok Space Group opp et et statsgarantert lån gjennom DNB som skulle sikre at de ansatte fikk lønn. Det er dette lånet, på nærmere 2,2 millioner kroner, som utgjør mesteparten av selskapets samlede gjeld på 2,8 millioner kroner.

Styreleder Gary Bates har ifølge innberetningen forklart at selskapet har forsøkt å redde selskapet ved å få inn nye oppdrag, samt iverksette sparetiltak, skriver E24.

Space Group ble startet av av Bates og Bonesmo i 1999, og hadde i toppåret 2010 25 millioner i omsetning og 18 ansatte. Tretten år senere er omsetningen halvert, og Space Group går med underskutdd på tredje strake året.

Aker Brygge. Foto.

Verkstedhallen på Aker Brygge stod ferdig i 2014, samme året som Space Group først gikk konkurs.

Foto: Space Group

«Ryddig konkurs»

Advokat Johan Ratvik i DLA Piper, er bostyrer i konkurssaken:

– Konkursen skyldes at selskapet ikke hadde nok løpende oppdrag, i tillegg til at de hadde tap på et pågående prosjekt, sier bostyrer Johan Ratvik til E24.

Ratvik forteller videre at dette så langt ser ut som en «ryddig konkurs».

– Selskapet har forsøkt å få nye oppdrag uten hell. Styret har også forsøkt å kutte kostnader, blant annet ved å si opp lokalene sine, men til slutt gikk det ikke rundt lenger, sier Ratvik.

Runde to

Space Group har satt sine spor på den norske samtidsarkitekturen. Tromsø fergeterminal, Ruten i Sandnes, Verkstedhallen på Aker Brygge og Luftfartstilsynet i Bodø er blant prosjektene kontoret har tegnet. På egne hjemmesider beskriver de arkitekturen som et samfunnsansvar, og mener at arkitektene må ha nye og store vyer for fremtiden.

I 2014 representerte de Norge i den nordiske paviljongen ved arkitekturtriennalen i Venezia, med utstillingen «Forms of Freedom. African Independence and Nordic Models».

Samme året gikk Space Group konkurs for første gang, da en illojal kvinnelig ansatt skal ha underslått selskapet for 1,8 millioner kroner.

Regnskapsmedarbeideren i arkitektkontoretskal, i følge borapporten, ha unnlatt å sørge for at regnskapene ble korrekt ført, og sørget for at selskapets styre og ledelse aldri fikk vite om en rekke økonomiske krav mot selskapet, skriver E24.

>
>
>