RIBA-medalje til Pakistan

RIBAs «Royal Gold Medal» til Pakistans første kvinnelige arkitekt – Yasmeen Lari. – En ny retning for arkitekturen, sier prisvinneren. 

RIBAs «Royal Gold Medal» til Pakistans første kvinnelige arkitekt – Yasmeen Lari. – En ny retning for arkitekturen, sier prisvinneren. 

Bilde av den pakistanske arkitekten Yasmeen Lari

Yasmeen Lari var Pakistans første kvinnelige arkitekt. Nå får hun RIBA-medaljen.

Foto: Anam Baig/RIBA
>

The Royal Institute of British Architects (RIBA) deler ut den høythengende «The Royal Gold Medal 2023» til arkitekt og professor Yasmeen Lari. Lari regnes som Pakistans første kvinnelige arkitekt. 

– Med en lang og imponerende karriere har Lari vært en revolusjonær kraft i Pakistan. Hennes påvirkning på både arkitektur og humanitært arbeid i Pakistan har vært ubeskrivelig, heter det blant annet i RIBAs begrunnelse. 

Arkitekt for de fordrevne

Lari er født i Pakistan i 1941 og flyttet til London som 15-åring. Hun studert kunst i to år før hun tok utdannelse i arkitektur ved Oxford Brookes University. Hun vendte tilbake til Pakistan som 23-åring og etablerte arkitektkontor der med sin mann Suhail Zaheer Lari.

Det trekkes særskilt frem Laris arbeid med CO2-nøytral arkitektur, selvbygging og arbeid med fordrevne flyktninger. Siden hun pensjonerte seg i år 2000 har hun dedikert arbeidet sitt til humanitært arbeid, og da spesielt til å utvikle tilgjengelige og miljøvennlige bygninger, designet for fattige og internt fordrevne mennesker.

I Pakistan er hun også kjent for utviklingen av en miljøvennlig komfyr for matlaging, som gir mindre utslipp og færre ulykker. 

– Ny retning for arkitekturen

The Royal Gold Medal regnes som en av de mest gjeve prisene i det internasjonale arkitektsamfunnet. Den er delt ut siden 1848 og har blant annet følgende meritterte arkitekter på mottakerlisten: Balkrishna Doshi (2022), Sir David Adjaye OBE (2021), Dame Zaha Hadid (2016), Frank Gehry (2000), Lord Norman Foster (1983), Frank Lloyd Wright (1941) and Sir George Gilbert Scott (1859).

– Jeg ble svært overrasket over å høre denne nyheten og selvfølgelig veldig glad! Siden jeg har konsentrert meg om de marginaliserte gruppen i dette landet, trodde jeg aldri at jeg kunne bli vurdert i forbindelse med arkitekturfagets høyeste utmerkelser, sier Lari i en uttalelse om prisen. 

Og la til: 

– RIBA har her løftet frem en ny retning for faget. Dette er en oppfordring til alle arkitekter om ikke bare jobbe med de privilegerte, men også menneskeheten i stort som lider på grunn av krig, konflikt og klimaendringer. 

>
>
>