Riba-medaljen til Balkrishna Doshi

Indiske Balkrishna Doshi er tildelt gullmedaljen for arkitektur 2022 for sin banebrytende og folkelige modernisme.

Indiske Balkrishna Doshi er tildelt gullmedaljen for arkitektur 2022 for sin banebrytende og folkelige modernisme.

Portrett av Balkrishna Doshi. Foto.

Balkrishna Doshi fikk Pritzker-prisen i 2018. Nå er han også tildelt gullmedaljen for arkitektur av Riba, på vegne av den britiske dronningen.

Foto: Pratik Gajjar
>

The Royal Institute of British Architects (Riba) har annonsert at den indiske arkitekten Balkrishna Doshi har vunnet gullmedaljen for arkitektur 2022, en av verdens mest prestisjefulle æresbevisning innen arkitekturen.

– Jeg er gledelig overrasket og dypt ydmyk over å motta gullmedaljen fra den britiske dronningen. For en stor ære!, sier Doshi i en pressemelding.

Nyheten om tildelingen fikk 94-åringen til å tenke tilbake til da han jobbet med Le Corbusier i 1953, da nyheten om at han var tildelt gullmedaljen.

– Jeg husker godt hvor begeistret han var for å motta medaljen fra Hennes majestet. Han sa, metaforisk, «jeg lurer på hvor stor og tung medaljen kommer til å være». I dag, seks tiår senere er jeg virkelig overveldet over å bli beæret med den samme prisen som forbildet mitt – og hedret for min praksis over seks tiår. Jeg vil gjerne rett en hjertelig takk til min kone, mine døtre og aller viktigst til teamet mitt og kollegaene mine ved kontoret.

Folkelig modernisme

Tildelingen anerkjenner Doshis livsverk, og er personlig godkjent av den britiske dronningen. Gullmedaljen gis til «personer eller grupper som har hatt betydelig påvirkning på arkitekturens fremskritt», og har blitt tildelt siden 1848.

Gjennom 70 år og med over 100 bygde verk har Balkrishna Doshi påvirket Indias og omkringliggende områders arkitektur gjennom praksis og undervisning. Arkitekturen kombinerer banebrytende modernisme med folkelighet, og vitner om en dyp forståelse av tradisjonene innen indisk arkitektur, klima, lokal kultur og håndverk. I 2018 vant Doshi Pritzker-prisen.

>
Sosial boligprosjekt i Aranya, røde hus og åpne gårdsrom. Foto.

Doshis sosial boligprosjekt i Aranya, fullført i 1989, et labyrintisk system av hus og åpne gårdsrom, som er hjem til 80 000 mennesker.

Foto: John Panicker

Original og uavhengig

– Det har vært en ære og en glede å lede komitéen som valgte Balkrishna Doshi som årets gullmedaljemottaker. 94-åringen har påvirket generasjoner av arkitekter med sin herlig målrettede arkitektur, sier Riba-president Simon Allford, og kaller Doshi original og uavhengig.

– I det 20. århundret, da teknologien fikk mange arkitekter til å bygge uavhengig av lokale tradisjoner og klima, forble Balkrishna tett knyttet til sitt hinterland: dets klima, ny og gammel teknologi, og dets håndverk, sier Allford.

Visjonær byplanlegger

Han har tegnet både administrasjons- og kulturbygg, og større og mindre boligbygg. Han er internasjonalt kjent for sin visjonære byplanlegging og sosiale boligbygging, samt sitt arbeid innen utdanning, både i India og som gjesteprofessor ved universiteter over hele verden.

Doshi er født i Pune i India i 1927, og studerte ved J J School of Architecture i Bombay før han jobbet for Le Corbusier, først fire år i Paris, så fire år i Ahmedabad, hvor han senere også jobbet med Louis Kahn. I 1956 startet han egen praksis, Vastu Shilpa, sammen med to andre arkitekter. Kontoret har i dag fem partnere med 60 ansatte.

>
>
>