Rose Marie Steinsvik er død

Den kjente arkitekten gikk bort etter kort tids sykdom. Hun var aktiv i foreningslivet og etterlater seg en betydelig produksjon.  

Den kjente arkitekten gikk bort etter kort tids sykdom. Hun var aktiv i foreningslivet og etterlater seg en betydelig produksjon.  

Rose Marie Steinsvik

Steinsvik ble utnevnt til æresmedlem i NAL i 2019 og arbeidet som arkitekt i femti år.

Foto: Ingebjørg Semb
>

Den kjente Tromsø-arkitekten Rose Marie Steinsvik døde på onsdag denne uka, 81 år gammel, etter kort tids sykdom. Dette melder avisen iTromsø. Arkitekten drev kontoret Steinsvik arkitektkontor i mer enn fem tiår, og arbeidet som arkitekt helt til det siste. Kontoret ble etablert i Tromsø i 1972 av Rose Marie og hennes mann Odd Karl Steinsvik, og har vært i kontinuerlig drift siden.

>

Spille på lag med naturen

Steinsvik var født i Hauge i Dalane i Sokndal og studerte arkitektur ved Norges tekniske høgskole i Trondheim (nå NTNU). Det var under studiene hun møtte Odd Karl Steinsvik, og sammen stiftet de både familie og praksis. De drev kontoret sammen frem til hans bortgang i 2016. Rose Marie var daglig leder og faglig ansvarlig fra 1989.

I 2019 ble Rose Marie Steinsvik utnevnt til æresmedlem av Norske arkitekters landsforbund (NAL), hvor hun også har vært styremedlem. I NALs uttalelse ble hun hedret «for sitt vedvarende engasjement i faget på vegne av barn og unge, og sin eksperimentelle tilnærming til klima- og miljøspørsmål i arkitekturen».

– Jeg var fascinert over mulighetene som vinteren, snøen og den lave solvinkelen gir når man spiller på lag med naturen og ikke mot den, uttalte Steinsvik til Arkitektnytt den gangen.

Kjente bygg

Om kontorets engasjement for naturvern og mot vassdragsutbygging uttalte hun at de hadde begynt å se på hva de som arkitekter kunne gjøre for at de ikke skulle trenge mer elektrisk kraft. Steinsvik mente at det viktigste arkitekter kunne gjøre for miljøet, var å ta vare på eksisterende bygg og prøve å rehabilitere dem.

Steinsvik tegnet flere kjente bygg, blant annet Norges Fiskerihøgskole ved Universitetet i Tromsø. Flere av kontorets prosjekter ble publisert i NALs tidsskrifter, blant annet var de tidlig ute med passivhus og bruk av massivtre.

Steinsvik var også leder for Nord-Norges arkitektforening (NAF) fra 2008 til 2009. I 2017 deltok Steinsvik på NRK-serien Arkitektens hjem. Episoden kan sees her.

>
>
>