Seks norske prosjekter nominert til EUmies Awards

Nominasjonslisten til den prestisjetunge EUmies Awards 2024 er publisert. Blant 362 nominerte totalt, fra 38 ulike europeiske land, nådde seks norske prosjekter opp.

Nominasjonslisten til den prestisjetunge EUmies Awards 2024 er publisert. Blant 362 nominerte totalt, fra 38 ulike europeiske land, nådde seks norske prosjekter opp.

Haukeland Sjukehus Holdeplass langs Bybanens linje 2 i Bergen er nominert til EUmies Awards 2024. - Vi er glade for å kunne sette Bergensarkitektur på europakartet, uttaler arkitekt og partner Espen Rahlff i 3RW arkitekter.

Foto: Hugo Lutherath
>

EU-kommisjonen og Fundació Mies van der Rohe kunngjorde nylig de nominerte til den europeiske prisen for samtidsarkitektur / Mies van der Rohe-prisen for 2024 (EUmies Awards).

Seks norske prosjekter har nådd opp til nominasjonslisten, av 362 totalt, fra 38 ulike europeiske land.

De seks norske nominerte er Haukeland Bybanen i Bergen av 3RW Arkitekter; Weekend House Hjeltnes i Lindesnes av Knut Hjeltnes Sivilarkitekter, Edholmen marina og restaurant i Fredrikstad av Jensen og Skodvin Arkitektkontor, det nye Nasjonalmuseet i Oslo av Klaus Schuwerk Architects; tilbygg på Raubergstølen Turisthytte i Lom av Jensen og Skodvin Arkitektkontor samt Munch i Oslo av estudioHerreros.

– Vi er glade for å kunne sette Bergens-arkitektur på Europa-kartet gjennom dette prosjektet. Spesielt i en tid der diskusjonen rundt Bybanen i Bergen er så opphetet og fremtiden for utbyggingen videre nordover synes usikker, sier arkitekt og partner Espen Rahlff i 3RW arkitekter, i en pressemelding.

>

Denne hytten tegnet av Hjeltnes i Lindesnes, av Knut Hjeltnes Sivilarkitekter, er et av prosjektene som er nominert til EUmies awards 2024.

Foto: Knut Hjeltnes

Prisutdeling i mai

Med seks nominerte prosjekter har Norge like mange nominasjoner som Slovakia, Latvia og Estland. Spania har flest, med hele 29 nominasjoner.

Et nettverk av eksperter og arkitekturforeninger fra hele Europa har nominert disse 362 prosjektene for juryens vurdering. Juryen skal videre velge ut 40 prosjekter som til en shortlist og deretter besøke disse. Finalistene til prisen annonseres i februar, og vinnerne i april 2024. Selve prisen deles ut i mai, i Barcelona, under EU Mies Awards Open Day, hvor i tillegg til prisutdelingen vil arrangeres konferanser, debatter og utstillinger.

I juryen sitter det én nordmann, seniorkurator ved Nasjonalmuseet, Martin Braathen. De øvrige jurymedlemmene for årets pris er Frédéric Druot (Paris/Bordeaux), Pippo Ciorra (Roma), Tinatin Gurgenidze (Tbilisi/Berlin), Adriana Krnáčová (Praha), Sala Makumbundu (Luxemburg) og Hrvoje Njiric (Zagreb).

EUmies Awards 2024 skal hedre de beste byggverkene i Europa, ferdigstilt mellom april 2021 og mai 2023. Årets pris skal reflektere over de nåværende utfordringene som borgere, arkitekter, klienter, utviklere, beslutningstagere og andre fagfolk står overfor i sammenheng med Europas grønne giv (European Green Deal), skriver arrangøren selv, i en pressemelding.

>
>
>