Skrøner på Tromsøs omstridte tak

Du skal høre mye før ørene faller av når NODA og Nord-Norges Arkitektforening inviterer til «sjårre» i toppetasjen på Tromsøs mest omdiskuterte bygg.

Du skal høre mye før ørene faller av når NODA og Nord-Norges Arkitektforening inviterer til «sjårre» i toppetasjen på Tromsøs mest omdiskuterte bygg.

Omstridte Moxy Tromsø ser slik ut i det solfylte Tromsø-landskapet. Torsdag blir det mingling, klirring i glass og uformell arkitekturdebatt i takbaren på hotellet.

Foto: AT arkitektur
>

I desember 2023 ble Tromsø-hotellet Moxy kåret av Arkitekturopprøret til Norges styggeste bygg. «En bygning som er altfor høy, som fratar naboene lys og utsikt, som har render av skitt hengende fra etasjeskillene, som er mørkt og dystert», var blant annet dommen fra opprørene.

Men hva er det egentlig med dette nye hotellet, tegnet av AT arkitektur som provoserer? Tromsøs arkitekter inviterer torsdag ettermiddag standen og andre nysgjerrige til uformell mingling og debatt om bygget – eller «Sjårre med NAF + NODA», som arrangementet heter. 

– Debatten om Moxy hotell har selvfølgelig vært sterk i Tromsø, hvor man spesielt i lokalmediene har vært svært kritisk. Vi i Nord-Norges arkitektforening (NAF) tenker at det er viktig å ikke skue hunden på hårene, men heller oppleve bygget i sin helhet, sier Ulrikke Eliassen, arkitekt i Arkitektkontoret Amundsen og NAF-leder.

>

Skaper samlingsplass

Arrangementet «Sjårre» er en avlegger av en gammel torsdagspils-tradisjon, som har skiftet navn til glede for skjenkekontrollen. Sjårring er nordnorsk uttrykk for «prat», men brukes ofte om uformell snakk hvor mange deltar og ofte humoristisk hvis man mener folk forteller skrøner («no sjårre du bare!»)

Ikke ulikt stemningen i det gamle NRK-programmet «Du skal høre mye» sendt fra Rorbua i Tromsø, med nylig avdøde Tore Skoglund som programleder. 

– Vi ønsker at «Sjårre med NAF og NODA» kan være en slik plass der man kan møte kollegaer, snakke om løst og fast (sjårre), og diskutere både det ene og det andre, selv om man skrøner, sier Eliassen.  

På tide å se hotellet

Arkitektene bak Moxy tok også tildelingen av Grøss-medaljen med humor og stor ro. «Vi er i celebert selskap med Munchmuseet og Nasjonalmuseet og en sånn pris skaper mye oppmerksomhet rundt arkitektur. Det er ikke nødvendigvis negativt», uttalte seniorrådgiver Monalf Figenschou til Arkitektur

«Vi ønsker å samles for å sjårre og fortelle skrøner på landets mest omtalte bygg – Moxy hotell i Tromsø. I de siste månedene har debatten gått varm om det nye hotellet i Tromsø, og med det en debatt om Tromsø byutvikling i stort. Det er på tide at vi også får snakket om det, og se på hotellet!», heter det i invitasjonen fra NAF og NODA – Nordnorsk design- og arkitektursenter. 

Opprøret kommer

Hotellet ligger i et nytt utviklingsområde nær flyplassen i Tromsø. I skybaren klokken 17.00 torsdag, mellom glass og arkitekturdiskusjon vil også Kjersti Monsen, daglig leder for NODA, befinne seg. 

– Fordelen med å stå inne i «Norges styggeste bygg» er at du slipper å se det, sier en humoristisk Monsen til Arkitektur. 

– Selv om jeg er litt lei av debatten om stygt og pent og alt snakket om dette, er det fint for oss å se hva alt oppstyret handler om – å oppleve stedet som har mottatt disse mengdene av kritikk. 

– «Alle er velkomne!», understrekes det i invitasjonen? Også opprørere? 

– ALLE er velkomne. ALLTID. Opprørerne er også velkomne og jeg har fått bekreftelse fra Sjervin Khorshidi, lederen i AO Tromsø, at hun stiller. Monalf Figenschou kommer muligens også.

Sjårre med NAF og NODA på Moxy Tromsø starter torsdag 25. januar, klokken 17:00. Event her.

>
>
>