Søker arkitekter til Bali-prosjekt

Arkitekter og arkitektstudenter søkes til turismekritisk prosjekt på Bali. – En unik mulighet til å bygge et konkret innspill til en av verdens viktigste debatter, sier initiativtager Don Lawrence.

Arkitekter og arkitektstudenter søkes til turismekritisk prosjekt på Bali. – En unik mulighet til å bygge et konkret innspill til en av verdens viktigste debatter, sier initiativtager Don Lawrence.

Portrett av Don Lawrence.

Arkitekt Don Lawrence er en av initativtagerne til programmet programmet «An Urgent Situation: Rethinking Tourism through Architecture, Art and Community». Nå søker de arkitekter og arkitektstudenter til deltagelse.

>

Denne høsten arrangeres trinn to av programmet «An Urgent Situation: Rethinking Tourism through Architecture, Art and Community». Her inviteres kunstnere og arkitekter til å sammen dykke ned i de problematiske sidene av verdens turisme. Høstens workshop skal ende med et konkret byggeprosjekt på et kultursenter på nordvestsiden av Bali, Indonesia våren 2023.

– Formålet er å designe og bygge en struktur av lokale materialer. Hva slags struktur det blir skal bestemmes i løpet av programmet i høst. Vi har fått mange påmeldte kunstnere, men vil ha enda flere arkitekter, sier arkitekt Don Lawrence, som sammen den indonesiske arkitekten Eleena JamilRebel Architecture Lab, kunstner Tanja Thorjussen og kultutorgnisasjonen Praksis, er initiativtager til prosjektet.

Ut mot turistkonseptet

Programmet «An Urgent Situation» startet i fjor høst med en forelesningsrekke, som er tilgjengelig på nett. Man trenger ikke å ha deltatt på denne for å bli med videre i programmet, men man må ha en interesse for å utforske hvordan arkitekturen kanskje kan være med å løse problemene verden har med turisme.

– Turismeproblematikk er et stort tema. Det handler om miljø, klima, økonomi og en kjernedebatt knyttet til den koloniale arven turismen er med på å videreføre. Turismen er fremdeles mest av alt et konsept hvor folk i den vestlige verden drar til andre verdensdeler for sol, natur og en annen interessant kultur. Vi stiller spørsmål ved hva skjer i de møtene som oppstår og hvordan påvirkes disse møtene av arkitekturen?

>

En tomt i landsbyen Sumberkima, nordvest på Bali, er hvor prosjektet skal lande et konkret bygg våren 2023.

Arkitekter ut av rollen

– Hvorfor er dette relevant for arkitekter og arkitektstudenter?

– I de fleste arkitektprosjekter må man tenke kommersielt og forholder seg til oppdraget om å tegne et rom og motta betaling for dette. Vi vil imidlertid prøve å utvide den rollen og vise hvilke problemer mye av den turistarkitekturen som finnes skaper. Vi vil dra arkitekten bort fra den rollen som en som kun utfører en økonomisk drevet idé til en kunde – eller pynter på kapitalismen – og spørre hvordan kan arkitekter påvirke verden i en annen retning.

 

Et konkret bygg

Lawrence og gjengen bak prosjektet søker derfor alle arkitekter i alle aldre og studenter, som vil utfordres på akkurat dette. Her skal teoriene fra i fjor høst bearbeides inn i en workshop og ideen er altså at planene for det lille byggverket på Bali skal konkretiseres.

– Jeg vil oppfordre alle interesserte til å melde seg på. Spesielt for studenter er det stort å kunne være med å bygge noe fysisk. Dette blir ikke en modell slik de er vant med fra skolen, men et ekte bygg som skal tas i bruk på et på Bali, sier Lawrence før han legger til:

– Dett er en unik mulighet til å bygge et konkret innspill til en av verdens viktigste debatter. Vi finner nok ikke alle løsningene på turismeproblematikken på kurset, men kanskje kan arkitektene og kunstnerne som ha gått på kurset, på sikt ta problematikken videre.

Søknadsfrist for opptak til programmet, som foregår på kvelden, er torsdag 18. august. Les mer om «An urgent situation» her.

>
>
>