Støttet Breili i retten: – Hele saken virker overdreven

Magne Magler Wiggen kan ikke skjønne at Rune Breili er tiltalt for å ha prosjektert ulovlig. – Tegningen behøver ikke å være lovlig, men realisering må være lovlig, sa Wiggen da han vitnet i retten onsdag.

Magne Magler Wiggen kan ikke skjønne at Rune Breili er tiltalt for å ha prosjektert ulovlig. – Tegningen behøver ikke å være lovlig, men realisering må være lovlig, sa Wiggen da han vitnet i retten onsdag.

Magne Magler Wiggen. Foto.

Magne Magler Wiggen mener utfallet i saken mot Rune Breili vil få stor betydning for arkitektvirke.

Foto: mmw
>

– Jeg synes hele saken virker overdreven. Jeg mener dette er en liten sak som det gjøres mye ut av. Jeg har diskutere dette med mange andre også, sa Magne Magler Wiggen i retten i Horten tinghus onsdag. Det skriver Tønsbergs blad, som var til stede i retten.

Wiggen vitnet onsdag som sakkyndig i Økokrims sak mot arkitekt Rune Breili, som er tiltalt for brudd på plan- og bygningsloven i forbindelse med to fritidsboliger på Tjøme i Færder kommune. 

– Denne saken interesserer meg fordi utfallet av den vil få stor betydning for arkitektvirke, sa Wiggen i retten.

>

Prosjektert i strid med loven

Breili er tidligere dømt for korrupsjon etter å ha tegnet hus for den tidligere byggesakslederen i Tjøme kommune, samtidig som byggesakslederen behandlet byggesøknader fra Breili.

I saken som nå er oppe i Vestfold tingrett påstår Økokrim at Breili blant annet skal ha gitt uriktige og villedende opplysninger, og unnlatt å gi opplysninger i forbindelse med tre søknader i Neholmveien 67.

Han er også tiltalt for å ha prosjektert i strid med plan- og bygningsloven, kommuneplan og reguleringsplan.

Færder kommune anmeldte disse to byggesakene, fordi de mener at det ble søkt om noe, men i virkeligheten hadde man planlagt tiltak i strid med vedtatte planer og byggeforbudet i strandsonene.

Wiggen: – Ikke uvanlig

Men ifølge Wiggen har ikke Breili gjort noe som er uvanlig i bransjen. 

Han mener det ikke er noe galt i at tegningene ved en søknad viser tiltak som ikke omfattes av selve søknaden. Breilis forsvarer har kalt dette for overskuddsinformasjon, mens Økokrim mener det er villedende opplysninger.

I retten sa Wiggen at det ikke var noen problem å ha dette med.

– Ja, mange byggesaker er større enn det søkes om, og derfor kan tegningen inneholde flere andre elementer enn det som søkes om i en konkret søknad, sa Wiggen i retten.

Breili hadde ikke behøvd å gjøre det, men det kan være nyttig informasjon for saksbehandler om hvordan Breili ser for seg at løpet skal gå videre, mener altså Wiggen, ifølge Tønsbergs blad.

Foto av Rune Breili

Arkitekt Rune Breili har i årevis vært i sentrum av den såkalte Tjøme-saken. I 2023 ble han dømt for korrupsjon, og like etter at dommen ble rettskraftig tok Økokrim ut ny tiltale, denne gangen for brudd på plan- og bygningsloven.

Foto: Torgeir Holljen Thon

– Tipper han angrer

– At Breili beskyldes for å ha kommet med for mye informasjon, det kan jeg ikke skjønne, sa Wiggen, ifølge avisen.

En tegning kan ikke være ulovlig, mener Wiggen.

– Tegningen er ikke ulovlig før den blir realisert. Tegningen behøver ikke å være lovlig, men realisering må være lovlig, sa arkitekten.

– Men er det ikke litt forvirrende å vise basseng på tegningen som ikke finnes, spurte aktor.

– Jeg tipper at Breili angrer på at han ikke har sendt flere tegninger av eksisterende forhold. Men kommunen har all informasjon om eksisterende forhold i sine arkiver og kan se på det, svarte Wiggen.

Spørsmål om upartiskhet

Det er Breilis forsvarere som har ønsket Wiggen som sakkyndig vitne. Da det var Økokrims tur til å spørre ut Wiggen onsdag ettermiddag, utfordret aktor Hans Tore Høviskeland, Wiggen på hans upartiskhet.

Høviskeland viste til at han i alle pauser i retten sitter sammen med Breili og hans forsvarere. 

Aktor lurte på hvor godt de to arkitektene kjenner hverandre. Det ble opplyst om at begge gikk på arkitekthøgskolen i Oslo, men at Breili var to-tre år foran Wiggen, skriver Tønsbergs blad.

Wiggen innrømmet at de har hatt noe kontakt på sosiale medier og at han har fulgt med på Tjøme-saken.

– Jeg tror jeg skrev en gang til ham «jeg håper det går bra», svarte Wiggen, ifølge avisen.

>
>
>