Vannkunsten ble årets bygg

Boligprosjektet Vannkunsten i Bjørvika, tegnet av danske Tegnestuen Vandkunsten, er kåret til Årets bygg av Byggeindustrien og Byggedagene.

Boligprosjektet Vannkunsten i Bjørvika, tegnet av danske Tegnestuen Vandkunsten, er kåret til Årets bygg av Byggeindustrien og Byggedagene.

Vannkunsten boligområde i Bjørvika langs Oslofjorden. Foto.

Tegnestuen Vandkunstens Vannkunsten i Bjørvika i Oslo, utropt til Årets bygg under årets Byggedagene.

Foto: Rasmus Hjortshøj
>

– Dette var veldig hyggelige nyheter, og en flott anerkjennelse til et prosjekt vi i teamet har blitt veldig glade i, sier arkitekt Emma Hanson, arkitekt i Tegnestuen Vandkunsten, som har tegnet byggene.

Prosjektet stod ferdig i 2020 og består av ni hus i tre forskjellige størrelser, med totalt 215 leiligheter. Både saltakene og veggene er kledd i norsk skifer. I tillegg er det en rekke detaljer i eik, blant annet rundt vinduene.

– Vi har latt oss inspirere av nordnorsk byggeskikk, norsk natur, fjell og skjærgård. Det ble til slutt de ni husene med saltak, helt dekket av skifer. Vi har prøvd å få en struktur som er tett og åpen på samme tid, og ført sjøen inn mellom byggene. Broer og platåer gjør at alle kommer så tett på vannet som mulig. Husene er også dreid for å oppnå ideelle sol- og siktforhold, både i boligene og utenfor for menneskene på gateplan, sier Elena Astrid Rojas, arkitekt i Tegnestuen Vandkunsten.

Prisen ble delt ut onsdag kveld under Byggedagene. Øvrige nominerte var Munchmuseet (Estudio Herreros), Universitetsgata 2 (Nils Holter/Mad Arkitekter) og Pressens hus i Oslo (Kima arkitektur og Atelier Oslo) og Somatikkbygget i Tønsberg (Link Arkitektur, Link Landskap, Bølgeblikk Arkitekter).

Fjorårets pris gikk til Atelier Oslo og Lund Hagems Deichman Bjørvika.

>
Gate mellom byggene i Vannkunsten boligområde. Foto.

Prosjektet består av ni hus i tre forskjellige størrelser, med totalt 215 leiligheter, og med saltak og vegger kledd i norsk skifer.

Foto: Rasmus Hjortshøj

En attraksjon i seg selv

Ifølge juryen har prosjektet «en særegen utforming og plassering og har gitt nærområdet noe helt nytt – og selve prosjektet er blitt en attraksjon i seg selv».

«Det karakteristiske for prosjektet er at arkitekturen formidler overganger. Bygget har en spesiell utforming med blant annet mange skjeve vinkler og arkitekten har latt seg inspirere av norsk natur og kystkultur. Dette vises ikke minst igjen ved en særegen fasade», skriver juryen videre i sin begrunnelse.

Det har vært et veldig krevende prosjekt, forteller Øystein Ylvisåker, som erprosjektdirektør i Oslo S Utvikling (OSU), som er byggherre for Vannkunsten. Det skyldes blant annet at man har bygget der hvor det tidligere nesten bare var vann.

– Vi har likevel valgt å gjennomføre et komplekst og kostbart prosjekt tross store utfordringer. Mye er løst med avansert ingeniørkunst, profesjonell styring og svært god arkitektur. Interessen blant boligkjøperne var også enorm, og alle leilighetene ble raskt solgt, sier Ylvisåker i pressemeldingen.

>
>
>