Fortsatt digital debatt

OAFs digitale Arkitektprat var et barn av pandemien. Nå fortsetter formatet digitalt, selv om alle kan møtes fysisk.

OAFs digitale Arkitektprat var et barn av pandemien. Nå fortsetter formatet digitalt, selv om alle kan møtes fysisk.

Portrett

Colm O´Brien leder OAFs Arkitektprat og er medlem av foreningens debattkomité. Arkitektprat fortsetter som et digitalt debattilbud også etter pandemien.

Foto: holtobrien.no
>

Denne måneden ble den åttende utgaven av Arkitektprat lansert. Arkitektprat er den digitale satsingen til Oslos Arkitektforening (OAF) hvor den gode diskusjonen og samtalen om arkitektur, med arkitekter, skal dyrkes. Denne gangen er det oppropet «Architects Declare» som er tema, forklarer Colm O´Brien i OAFs debattkomité, som også leder samtalen.

– Vanligvis snakker vi om et tema hvor vi inviterer gjester med flere forskjellig meninger, men denne gangen er det mer en undersøkende samtale med styret i «Architects Declare». Vi spør dem hvordan oppropet har utviklet seg i Norge og hvilke diskusjoner man har hatt om reglene for oppropet, forteller en engasjert O´Brien.

Debatt i lunsjen

Egentlig skulle Arkitektprat være et fysisk arrangement i OAFs lokale i Josefines gate i Oslo. En liten måned etter oppstarten vinteren 2020 kom imidlertid pandemien og stengte ned samfunnet. Da ble en Zoom-versjon, i digitalt videoformat, fort stablet på beina, og raskt en suksess.

Her kunne man både lytte live, ta del i diskusjonen, men også se på debatten i etterkant. Det åpnet også for at både gjester og tilhørere kunne delta fra hvor som helst.

– Pandemien drepte mange debattarenaer, men skapte også nye. Da det ble klart at vi ikke kunne møtes ansikt-til-ansikt på ubestemt tid, bestemte vi oss raskt for å hoppe over på en digital løsning, sier O´Brien.

– Hvordan vil du beskrive Arkitektprat?

– Det vi skapte var en uformell diskusjonsarena, som vi raskt fant ut var en perfekt og tilgjengelig måte å diskutere arkitektur på innad i bransjen. Plutselig må ikke alle reise opp i Josefines gate etter jobb, men heller sette på Arkitektprat i lunsjpausen – eller til og med mens man jobber.

– Trenger debatten

Nå fortsetter denne digitale debattarenaen. I tillegg vurderes det å gjøre videoene om til også å være i podkastformat. Etterhvert vil det også bygge seg opp et interessant arkiv av debatter, forklarer O´Brien.

– Bransjen trenger virkelig en slik uformell debattarena. Ofte må arkitektene stå samlet i en debatt mot en ytre motstander, men vi trenger også å skape mer diskusjon mellom arkitekter – bare slik kan vi pushe arkitekturen fremover.

– Hva er det med dette formatet som fungerer så bra?

– Det handler om tilgjengelighet. Etter pandemien er folk også blitt vant til slike plattformer. De som ser på kaster seg ofte lettere med i diskusjonen digitalt. Det er lettere å trykke på «rekke opp hånden»-knappen, enn det er å reise seg å stille spørsmål i en sal. Folk er mindre sjenert digitalt.

>
>
>