Populær arkitekturdag

Suksess med Barnas arkitekturdag i Kristiansand. – Et arrangement for fremtidens arkitekter, sier arrangørene.

Suksess med Barnas arkitekturdag i Kristiansand. – Et arrangement for fremtidens arkitekter, sier arrangørene.

Barnas arkitekturdag i Kristiandsand ble en stor suksess. Over 1200 besøkende fikk blant annet oppleve Plan og Byggs nye hinderløype.

Foto: Rando Martinson/Kristiansand kommune
>

Over 1200 barn gjestet Barnas arkitekturdag i Kristiansand i oktober. Arrangør og initiativtager, plan og bygg i Kristiansand kommune, melder om rekorddeltagelse på deres aktiviteter.

– Vi er strålende fornøyde. Bare hos oss i Rådhuskvartalet hadde vi over 650 besøkende, sier Gisela Nilsen, arkitekt i Plan og bygg i Kristiansand kommune, til Arkitektnytt.

Barn på kontoret

I tillegg til at plan- og bygningsetaten åpnet dørene var det også åpent hus ved flere arkitektkontorer i byen, samt ved Sørlandets kunstmuseum og i domkirken. Universitetet i Agders avdeling for samfunnsplanlegging og et nabolag i Posebyen stengte en gate for biltrafikk og inviterte til modellbygging, utstilling og lek.

Hos Trollvegg arkitektstudio kunne man få tegnet ut idéene sine i 3D, mens hos Asplan Viak fikk barna mulighet til å bygge modeller til landskapsprosjekter i den nye bydelen Lagmannsholmen. Også Alma Eik Arkitektur og Interiørdesign åpnet kontoret sitt.

– Målet er at arkitektur og byplanlegging presenteres på en morsom og lekende måte. Det er jo gøy og spennende for barn å se et arkitektkontor, med 3D-printere og modeller, kanskje for første gang, sier Nilsen.

>
 Nina Malo og Gisela Nilsen holder opp en plakat i en park. Foto.

Byplanlegger Nina Malo (t.v.) og arkitekt Gisela Nilsen, begge i Plan og bygg i Kristiansand kommune, er ansvarlig for Barnas arkitekturdag.

Foto: Kristiansand kommune

Hinderløype om planarbeid

Hos Plan og bygg hadde de satset på en nylaget hinderløype, hvor arbeidet med langdryge reguleringsplaner var gjort om til lek. Dette var årets store nyhet på Barnas arkitekturdag. Hinderløypen hadde ulike steg som symboliserte stegene i en reguleringsplanprosess.

– Først kryper barna inn i en mørk tunell, hvor flere stemmer kommer med innspill om alt fra vann til sol på lekeplassen. Så møter de byggeklosser og et tegnebord hvor de får utforme egne planforslag, som de putter i en postkasse. Høringen er en balansestang som går i sikksakk mellom ulike høringsinnspill. Det hele avsluttes med en liten sklie, for å symbolisere vedtaket. Den var ekstremt populær, forteller Nilsen.

Jente klatrer gjennom et rundt hull i en trevegg.

En nylaget hinderløype om planprosessen ble populær på Barnas arkitekturdag i Kristiansand. Her datter til initiativtager Gisela Nilsen – Elisabeth Nüske Nilsen.

Foto: Rando Martinson/Kristiansand kommune

Fremtidens arkitekter

Barnas arkitekturdag har blitt arrangert siden 2018 og har alltid vært populær.

– Nøkkelen for å få mange besøkende er først og fremst at alt er gratis. I tillegg er det viktig med et mangfold av aktiviteter for både store og mindre barn og god reklame på forhånd.

– Hvorfor er det viktig med en arkitekturdag for barn?

– Fordi dette er fremtidens arkitekter, politikere og borgere som skal stemme ved valg. Det er dem som skal avgjøre hvordan byene våre ser ut i fremtiden. Da er det viktig å gi dem en viss innsikt i en slags arkitektonisk dannelse tidlig.

I tillegg kan Barnas arkitekturdag også være viktig for de voksne, forklarer hun.

– Det er artig for oss, som jobber med arkitektur og byplanlegging til daglig, å treffe arkitekter og andre på en litt ny måte og på tvers av fagene. Plutselig jobber man med en lysdesigner, som man ikke visste fantes i Kristiansand. Det er fint!

Barnas arkitekturdag ble arrangert i samarbeid med Sørlandets Kunstmuseum, Kristiansand domkirke, Steinerskolen, Trollvegg Arkitektstudio, Agder Boby, Agder Arkitektforening, Colux, Alma Eik, Asplan Viak , Gyldenløvesgate nabolag, Universitetet i Agder – samfunnsplanlegging, Areal- og transportenheten og Demokratiordninger i Kristiansand kommune. Les mer og se film om arrangementet her.

>
>
>