Eiendomsutvikler blir byråd

Bergens nye byråd lover at nye byggeprosjekter og byutvikling skal «ivareta Bergens særpreg». Byråden som skal sikre dette er eiendomsutvikler Christine Kahrs (H). Hun beskrives som byrådets «wild card». 

Bergens nye byråd. Ny byutviklingsbyråd, Christine Kahrs, helt til høyre i bildet. 

Foto: Bergen Høyre
>

Christine Kahrs (59) har aldri vært medlem av Høyre, men meldte seg inn for to uker siden. Nå er hun ny byråd for byutvikling i Bergen. Hun kommer fra lederjobb i familiebedriften Kahrs Eiendom og har lenge jobbet med byutvikling. 

Byrådene i Bergen ble lagt frem på en pressekonferanse klokken 11.00 mandag denne uken. Til Bergens Tidende sier Kahrs at det er nettopp hennes arbeidserfaring som har gitt henne byrådsposten. 

– Det er å være med å bygge verdens beste by. Det har altid vært min personlige ambisjon, forteller hun til avisen. 

Kahrs er tilhenger av bybanen, og håper en ny utredning i det evige tunellspørsmålet blir ferdig så fort som mulig. Hun er ellers opptatt av at nøkkelen til god byutvikling er å «jobbe sammen bedre, ikke krangle, men bli en by som leverer gode resultater».

 

>

Byarkitektens fremtid

Fra arkitekthold er det knyttet spenning til hvordan det nye byrådet skal forholde seg til byarkitekt-avdelingen i byen. Charlotte Spurkeland (H), ny byråd for barnevern, sosiale tjeneste og mangfold, har tidligere sagt til Arkitektur at den seks år gamle ordningen kan bli ofret i en innstramming.

Hennes argument var den gangen at den arkitekturfaglige kompetansen heller må styrkes innad i Plan- og bygningsetaten.

Det er foreløpig uvisst hva Christine Kahrs tenker om fremtiden til Byarkitekten, men i Klosterhagen-erklæringet (grunnlagsdokumentet for byrådssamarbeidet), heter det følgende:

«Byrådet ønsker å skape en vakker by, og vil føre en byutvikling som fremtidens generasjoner kan se tilbake på med stolthet. Derfor vil byrådet legge til rette for at det legges større vekt på kulturhistorisk og stedstilpasset arkitektur i nye byggeprosjekter som ivaretar Bergens særpreg. Dette skal ivaretas ved å styrke den arkitekturfaglige kompetansen på byggesaksavdelingen og ved at det utarbeides egne arkitekturveiledere som sikrer et mangfold av stilarter.»

Christine Kahrs. Foto.

Eiendomsutvikler Christine Kahrs blir kalt et «wild card» i det nye byrådet i Bergen. Hun meldte seg inn i Høyre for kun to uker siden.

Foto: Bergen Høyre

«Wild card»

Byrådsleder Christine Meyer (H) kaller Kahrs for den store overraskelsen i byrådsbunken. 

– Hun har hele tiden vært et wildcard. Jeg måtte finne en navnesøster, fleipet Meyer, ifølge NRK, på pressekonferansen. 

Men la til: 

– Hun kjenner alle sidene av byutvikling og næringsutvikling i Bergen.

Bergens Tidende har følgende redaksjonelle karakteristikk av Kahrs: «Kahrs er overraskelsen i byrådet. Hun er leder i Kahrs Eiendom. Eiendomsutvikleren og styregrossisten har i en årrekke jobbet med byutvikling i Bergen. Så sent som i 2019 var hun ute med ramsalt kritikk mot det forrige byrådets arealplaner, sammen med blant andre Marit Warncke. Hun mente planen oste av mistillit til hele eiendomsbransjen.»

Byrådet i Bergen har brukt neste to måneder på å finne sammen til en avtale. Byrådet er i mindretall og utgår av partiene Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet. Høyre får fire byråder, Frp to og Senterpartiet en.

>
>
>