Årets mest leste saker

Arkitekturs lesere har latt seg fenge av et bredt spekter saker igjennom året som har vært. Har du gått glipp av noen av de virkelige godbitene? Her er en liste over de ti mest populære artiklene vi har publisert i 2023.

Glemte du å kjøpe Donaldblad til jul i år? Kos deg heller med våre ti mest populære artikler fra året som var.

>

Nummer 1: Vi vil bare si, med forsiktig innestemme, at det som bygges er dritdårlig

Det har bare gått nedover med kvaliteten på store norske boligprosjekter, mener Jan Olav Jensen og Børre Skodvin. Vi tok en prat med arkitektene i anledning lanseringen av tre nye bøker i Asbuilt-serien, som dokumenterer utvalgte prosjekter av høy arkitektonisk kvalitet. I saken finner du en oversiktlig graf som viser akkurat hvor dårlig Jensen mener det står til på ulike felter.

LES SAKEN HER: Vi vil bare si, med forsiktig innestemme, at det som bygges er dritdårlig

>

Jan Olav Jensens graf som viser kvaliteten på norsk arkitektur, laget under en diskusjon i Asbuilt-redaksjonen. En uenighet innad i redaksjonen framkommer av grafen: Karl Otto Ellefsen og Jensen har ulikt syn på kvaliteten på norske eneboliger på 40- og 50-tallet.

Illustrasjon: Jan Olav Jensen

Nummer 2: Arkitektur som overgrep

Debatten om nye Voldsløkka skole ble en av årets største arkitekturdebatter. I et debattinnlegg roste arkitekt Peter Butenschøn Kjetil Rolness' startskudd for debatten, kommentaren «Den påtvungne stygghet» i Aftenposten, som skarp og velbegrunnet. I debattinnlegget refser han arkitektene i Kontur og Spinn for å gjemme seg bak oppdragsgiveren i møte med kritikken av bygget de tegnet.

LES SAKEN HER: Arkitektur som overgrep

Voldsløkka skole

Nye Voldsløkka skole åpnet med et pang, som en av årets største arkitekturdebatter.

Foto: Arkitektur

Nummer 3: Kjetil Rolness: Arkitektene oser av arroganse

Kjetil Rolness var heller ikke imponert over Kontur og Spinn sitt forsvar for Voldsløkka skole, som han avfeide som en arrogant ansvarsfraskrivelse. – Vi skjønner at man måtte bruke solcellepaneler, men måtte de legges på en måte, som får en til å lure på om flisleggeren drakk på jobb?, uttalte han i dette intervjuet.

LES SAKEN HER: Kjetil Rolness: Arkitektene oser av arroganse

Foto av Kjetil Rolness

Aftenposten-spaltist Kjetil Rolness sparte ikke på kruttet i sin kritikk av nye Voldsløkka skole.

 

Foto: privat

Nummer 4: – Verre enn under finanskrisen

Bare måneder etter at Sweco architects ble lansert, etter ingeniørselskapets oppkjøp av arkitektkontorene TAG og Arcasa, kom nyheten om at de kuttet 30 årsverk. Kuttet skyldtes de stadige nedgangstidene i byggebransjen, forklarte leder for Sweco Architects, Johannes G. Ludvigsen.

LES HELE SAKEN: – Verre enn under finanskrisen

Portrettbilde av  Johannes Goa Ludvigsen, avdelingsdirektør for Sweco Architects. Foto.

Markedet er historisk lavt, påpeker Johannes G. Ludvigsen i Sweco Architects, som har besluttet å kutte 30 årsverk som følge av nedgangen i boligbygging.

Foto: Sweco

Nummer 5: Med ønsker om en dårlig jul fra Sweco

Tidligere denne måneden annonserte Sweco en designkonkurranse for nye kjøkkenøyer og bordmøbler til de nye lokalene de skal flytte inn i i 2024. Honorar for vinnerforslaget? 15 000,-, uten påfølgende oppdrag eller honorar. – Dette er en gammel klassiker fra oppdragsgivere som ønsker designarbeid, men som ikke vil betale for det, skriver Jonas Ravlo Stokke, i dette debattinnlegget.

LES SAKEN HER: Med ønsker om en dårlig jul fra Sweco

Jonas Stokke. Foto.

Møbeldesigner Jonas Ravlo Stokke reagerte kraftig på Swecos førjulsoveraskelse.

Foto: privat

Nummer 6: Her er vinneren av konkurransen om Charlottenlund kirke

177 bidrag ble levert i konkurransen om å tegne nye Charlottenlund kirke i Trondheim. Av fem finalister ble svenske Atelje Ö enstemmig stemt frem som vinner av konkurransen om oppdraget. Forslaget har referanser til både middelalderkirker og skandinavisk modernisme. Se tegningene i saken.

LES HELE SAKEN: Her er vinneren av konkurransen om Charlottenlund kirke

Vinnerforslaget fra svenske Atelje Ö har referanser til både middelalderkirker og skandinavisk modernisme, forteller arkitektene.

Illustrasjon: Atelje Ö

Nummer 7: En rampe uten velsignelse

Allerede i 1971 kom det første forslaget om et trappefritt inngangsparti til Uranienborg kirke. Verken det eller andre forslag gjennom årene førte fram. I 2021 sto imidlertid et nytt inngangsparti klart, med to brede ramper i betong. Det var arkitekt Aina Dahle som hadde fått prosjektet gjennomført, uten velsignelse fra verken biskop eller Riksantikvar. – Kanskje jeg skal være så ærlig å si at det var spekulasjon av meg, at jeg spekulerte i igangsettelse. Jeg visste at de ikke hadde råd til granitt, sier en kanksje litt rampete Dahle.

LES SAKEN HER: En rampe uten velsignelse

 

Aina Dahles rampe og inngangsparti til Uranienborg kirke har vakt oppsikt. Nå har biskopen i Oslo sagt ja til å fjerne noe av betongen.

Foto: Torgeir Holljen Thon

Nummer 8: Er kontrasterende arkitektur blitt harry?

Kontraster er i seg selv ofte et dårlig redskap for å ivareta helhetlige kulturmiljøer, mener Riksantikvaren. Under årets Bylivkonferanse i Levanger ble det tatt til orde for ny arkitektur som i større grad tilpasser seg omgivelsene.

LES SAKEN HER: Er kontrasterende arkitektur blitt harry?

Eksteriør foto av grønn enebolig med kurvet form.

Moseng Poulsens tilbygg og anneks til en funkisbolig på Berg i Oslo vant Oslo arkitektforenings arkitekturpris 2023. Ifølge Riksantikvaren er prosjektet et godt eksempel på ny arkitektur som tilpasser seg heller enn å stå som en kontrast til den eksisterende bebyggelsen.

Foto: Einar Aslaksen

Nummer 9: Dagny Thurmann-Moe: – Fargekrigen er (nesten) over

Bli med inn i Dagny Thurmann-Moes fargeverden i dette portrettet. Thurmann-Moe er mer opptatt av fargene i et område enn originalfargen til et enkeltbygg. – Målet er en fargepalett som både er moderne og har kulturhistorisk forankring, sier fargerådgiveren som kanskje har vunnet krigen mot den grå fargepaletten. 

LES HELE SAKEN: Dagny Thurmann-Moe: – Fargekrigen er (nesten) over

Bilde av Dagny Thurmann-Moe

Dagny Thurmann-Moe ble i 2016 fortalt at farger ikke hadde noe med arkitekturutdannelsen å gjøre. Siden den gang har mye forandret seg. 

Foto: Einar Aslaksen

Nummer 10: Butenschøns stedsforvirring

Bydoktor Erling Fossen var ikke spesielt fornøyd med Peter Butenschøns kommentar, hvor han argumenterte for Voldsløkka skole som et overgrep mot stedet. «Peter Butenchøn har steget ned fra sitt Sinaiberg og overlevert sine steintavler til oss vanlig dødelige.», skriver Fossen i dette debattinnlegget.

LES HELE SAKEN: Butenschøns stedsforvirring

Bydoktor Erling Fossen

Bydoktor Erling Fossen mener det ikke finnes noe nabolag å hensynta der Voldsløkka skole ligger.

Foto: Petter Elstein Knutsenwal
>
>
>