Nytt Oslo-flertall for variert arkitektur

«Variert arkitektur i samspill med Oslos historiske bygårdsbebyggelse», er blant målene når Høyre og Venstre sikres byrådsmakt fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti. 

«Variert arkitektur i samspill med Oslos historiske bygårdsbebyggelse», er blant målene når Høyre og Venstre sikres byrådsmakt fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti. 

Foto av Deichmanske Bjørvika som speiles i vannet med Operaen på høyre side.

Ny arkitektur og byutvikling skal foregå i samspill med eksisterende bygårdsbebyggelse, heter det i ny samarbeidsavtale i Oslo-politikken. Selve byrådsplattformen legges frem på Deichman bibliotek senere i dag. 

Foto: Einar Aslaksen
>

De har forhandlet på overtid av overtid, men tirsdag morgen ble en samarbeidsavtale lagt frem. Det er klart at Høyre og Venstre danner mindretallsbyråd, med støtte fra KrF og Frp, i Oslo. De fire partiene har blitt enige om 36 punkter som skal lede politikken i hovedstaden de neste fire årene. 

– Jeg gleder meg skikkelig til å gjøre noe sammen med denne gjengen, sier Anne Lindboe (H), Oslos nye ordfører, på pressekonferansen tirsdag morgen, sitert i Aftenposten.

>

Arkitektur på listen

Det er flere punkter på listen til byrådspartiene som er interessante for Arkitekturs Oslo-lesere. Her kommer det lovnader om salg av kommunale bygg, effektivisering og demokratisk kontroll av byggesak og mål om variert arkitektur tilpasset historisk bebyggelse. 

I punkt 32. heter det at Byrådet skal «tilrettelegge for mer variert arkitektur og byutvikling som samspiller med Oslos historiske bygårdsbebyggelse». Det presiseres ikke hvordan denne tilretteleggingen skal gjøres, men i punktet før heter det at «klagesaker på avslag i byggesaker skal behandles av byutviklingsutvalget for å sikre demokratisk kontroll». I tillegg skal regulerings- og byggesaksbehandlingen effektiviseres og gjøres «betydelig mer forutsigbar». 

I punkt 3. lover det nye byrådet at de også skal rydde opp i den kommunale bygningsmassen. Her skal byrådet «gjennomgå kommunens eiendomsportefølje med mål om å selge bygg og eiendommer som står ubrukt eller har lav utnyttelse».

Ifølge Aftenposten vil disse 36 punktene overstyre selve byrådsplattformen, som legges frem på en ny pressekonferanse på Deichman hovedbibliotek seinere i dag. De ulike byrådene presenteres først onsdag. 

 

>
>
>