Meninger / Kommentar
– Kan man vedta arkitektonisk kvalitet, spør Kyrre Sundal
Av Kyrre Sundal
Vi må slutte å demonisere både utbyggere og offentlige etater. Med våre ulike roller ønsker vi alle – i godt samarbeide – Oslo vel.
Vi må slutte å demonisere både utbyggere og offentlige etater. Med våre ulike roller ønsker vi alle – i godt samarbeide – Oslo vel.
Den 24.–26. september var Kvadraturen fylt av aktiviteter i byutviklingsfestivalen Oslo Urban Week. Temaet var «Back to the future», naturlig nok, gitt Kvadraturens store historisk dybde. Med bred deltagelse fra både studenter, arkitekter, utviklere, politikere og kommunale etater fikk vi finslepne argumenter, alvor, latter og noen ganger rølpete alkoholinntak. Samtidig med utrolig mange inspirerende innspill, synspunkter og brennende engasjement for byutviklingen.
Hvordan kom vi dit?
På begynnelsen av 2000-tallet deltok Oslo kommune på den årlige by- og eiendomsmessen MIPIN i Cannes. Med begrensede ressurser ble deltagelsen lite synlig blant cirka 30 000 deltagere. En gang vi presenterte de tidlige fjordbyplanene fikk vi likevel tilbud fra en arabisk representant om at han kunne kjøpe og utvikle hele Bjørvika dersom kommunen kunne gjøre området til et skattefritt område!
Tenk så lett byutviklingen hadde vært da!
Vi samarbeidet flere år med Gøteborg by om felles stand på MIPIN, men Oslo ble behandlet som en lillebror og vi fikk lite ut av samarbeidet. Vi ville ikke være lillebror.
For tolv år siden ble OMA (Oslo Metropolitan Area) etablert for å koordinere Oslos deltagelse på MIPIN, og etter hvert sikret det borgelige byrådet byens deltagelse bedre økonomiske vilkår. Antallet arkitekter, byutviklere og forsikringsselskaper som deltok økte jevnt. Men så kom pandemien og satte en stopper for vår deltagelse.
OMA har lenge jobbet med nettverks- og kompetansebygging her hjemme. Ressursgrupper for ulike temaer som boligbygging, kommuneplanen og områdeutvikling er blitt utviklet over tid. Åtte områdefora er etablert for geografiske områder i Oslo og ett for Drammen. Målet er, i henhold til OMAs egen hjemmeside, å stimulere til økt samarbeide mellom grunneiere for en mer helhetlig områdeutvikling.
Og så ble OUW startet. Mange hadde nok opplevd at MIPIN-turene kostet mer enn de smakte. Dessuten, i tider med både ønske om staycation i egen by og økende «flyskam», ble muligheten for byutviklingsfestival i egen by stadig mer forlokkende.
OMA har gjort en kjempeinnsats med OUW-satsing i for eksempel Tullin- og Vikaområdene, og i år i Kvadraturen. Festivalen gir fokus på de ulike delene av byen, konkurranse mellom de ulike aktørene i et område skjerpes, og økt bevissthet om utfordringer, identiteten og kvaliteter i både den eldre, den nyere eller den fremtidige byen vokser fram. Og framfor alt, når Oslo kommunes ulike etater deltar, bidrar inn og mottar priser i festivalen, så etablereres et fullverdig og likeverdig samarbeidsnettverk.
Fagutviklingen som skjer bygger på det som er bra fra tidligere tider, og legger så til nye elementer av kompetanse – fra oss alle. Slik Selvaag eiendom beskrev hvordan planarbeidet for Dronningensgate 13 hadde skjedd på en effektiv måte, ved at utbygger hadde tatt Oslo kommunes Vitaliseringsprogram for Kvadraturen på alvor, og utbygger, Plan- og bygningsetaten og de antikvariske myndigheter, hadde utviklet en felles visjon for hva prosjektet skulle gi av verdier til byen.
Kvadraturfestivalen skjedde ikke bare i forrige uke. Over 2-3 år har ulike aktiviteter blitt gjennomført med for eksempel takhagebefaringer, faglige samlinger og byløp. Og de tre festivaldagene var, som noen uttalte «en livlig sosial røre». Noen av de faglige foredragene kan framstå som ren humor, som forslaget om å rive all bebyggelse i en hel rekke kvartaler i Kvadraturen til fordel for høyhus. Eller argumenter om at boliger ikke bidrar til byliv.
Men det beste ved festivalen er engasjementet, gleden og begeistringen over egen by. Både god og dårlig moderne og klassisk dans er et uttrykk for dette. OMA awards og hederspriser er meget fortjente for dem som mottar dem, og går mottakerne neppe til hodet – i alle fall ikke mer enn den aktuelle kvelden.
Vi må slutte å demonisere både utbyggere og offentlige etater. Med våre ulike roller ønsker vi alle – i godt samarbeide – Oslo vel. OUW og Oslo by kan gjøre Kamala Harris sitt slagord «Make America smile again» til sitt; «La Oslos byutvikling smile igjen».
Slik vi gjorde under OUW i Kvadraturen.
Meninger / Kommentar
Av Kyrre Sundal
Meninger / Kommentar
Av Ida Messel
Meninger / Kommentar
Av Peter Butenschøn
Meninger / Kommentar
Av Gisle Løkken
Meninger / Kommentar
Av Maisam Mahdi
Meninger / Kommentar
Av Rainer Stange