– Genial hurtigpraksis

– Hurtigpraksis burde nesten vært obligatorisk, mener student Susanne Pettersen. I to uker har 30 studenter besøkt kontorer for finne ut hva egentlig arbeidslivet har å by på.

– Hurtigpraksis burde nesten vært obligatorisk, mener student Susanne Pettersen. I to uker har 30 studenter besøkt kontorer for finne ut hva egentlig arbeidslivet har å by på.

Ved noen kontorbesøk blir studentene også utfordret til å gjøre konkrete oppgaver. Her deltakere som jobber med arbeidsoppgave hos Bjørbekk & Lindheim.

>

30 studenter fra arkitektur, landskap og interiør har de siste to ukene vært i såkalt Hurtigpraksis i hovedstaden. Målet er å gi studenter muligheten til å besøke «store og små, private og offentlige kontorer, og ta del i hverdagen i arbeidslivet gjennom presentasjoner, diskusjoner og oppgaveløsning hos de ulike kontorene».

– Årets Hurtigpraksis har vært veldig bra. Vi har hatt gode møter med kontorer innen landskap, arkitektur og interiør og fått byvandringer med både Thomas Thiis-Evensen (arkitekturprofessor ved AHO jour. anm.) og Nielstorp+ arkitekter, sier Tomine Haaland Furelid, student i landskapsarkitektur ved AHO og styreleder i Hurtigprakis 2022.

- Stort mangfold

Arkitektnytt får også tak i NTNU-student i bygningsarkitektur, Susanne Pettersen. Hun sitter på Oslo-trikken på vei til å besøke Arkitektenes Hus i Josefines gate som også er en del av løypen til hurtigpraskis. Hun er også full av lovord over opplegget hun har vært en del av disse dagene.

– Det har vært utrolig spennende, lærerikt og en genial måte å få hodet på plass på etter en lang sommerferie. Det er mange kontorer å besøke på kort tid, og det kan være overveldende, men det er absolutt en god bruk av ferien.

– Hva har du lært i hurtigprakis?

– At jo mer jeg lærer, jo mindre vet jeg. Vi har også fått sett hvor stort mangfoldet er rundt på kontorene og hvor uendelig mange ting folk spesialiserer seg på. Dette er ting vi aldri hadde fått vite noe om, dersom vi bare var på universitetet, sier Pettersen.

>

Tomine Haaland Furelid, student i landskapsarkitektur ved AHO er styreleder i Hurtigprakis 2022. Hun var i fjor deltager på Hurtigpraksis og valgte å i år å bli med som arrangør.

Fornøyde kontorer

Av kontorene som besøkes finner vi i tillegg blant annet Bjørbekk & Lindheim, Mad, Fragment og Vestre. Hurtigpraksis er populært både fra studentene og kontorenes side, forklarer styreleder Furelid.

– Inntrykket er at kontorene virkelig brenner for å vise frem hva de jobber med, hvordan de jobber og hva de står for. Alle har selv vært student og vet hvor forskjellig hverdagen ser ut på studiet kontra i arbeidslivet, sier hun

– Ser kontorene også på dette som en mulig rekrutteringsarena?

– Ja, jeg tror de også tenker at de vil presentere kontoret i et bra lys når vi kommer på besøk. Mange studenter får nok blitt inspirert om hvor de vil jobbe etter disse ukene.

Rom for kritikk

– Hvorfor er Hurtigpraksis viktig for studentene?

– Jeg var selv deltaker i fjor og husker selv hvor viktig det føltes å få innsyn i hvordan kontorene jobber. Bare å få en oversikt over hva slags type kontorer som eksisterer, og hvor forskjellige de er, var veldig verdifullt. Samtidig skjer dette rett før semesterstart, og er i så måte en fin myk start på skoleåret.

– Hva er årets høydepunkt?

– Som landskapsstudent liker jeg selvsagt å besøke landskapsarkitektene, men det er også veldig fint å besøke kontorer hos de andre fagretingene. Det blir også ofte fine tverrfaglige diskusjoner under besøkene og mange studenter er flinke til å stille kritiske spørsmål. Dette skaper en spennende dynamikk både for studentene og kontorene, avslutter Furelid.

NTNU-student Susanne Pettersen er svært fornøyd med Hurtigprakis 2022. – Jeg anbefaler alle studenter å delta på dette, sier hun til Arkitektnytt.

– Burde vært obligatorisk

NTNU-student Pettersen trekker også spesielt frem besøket hos profilerte Koi fargestudio som spesielt inspirerende. Hun anbefaler alle som har mulighet om å søke seg inn på hurtigpraksis til neste år.

– Jeg anbefaler alle studenter å delta på dette. Man får helt nye perspektiver på hva som venter etter studiene. Ja, jeg vil nesten gå så langt som å si at hurtigpraksis burde være obligatorisk, avslutter hun.

Hurtigpraksis 2022 avsluttes denne uken. For mer informasjon om prosjektet se her.

>
>
>