Modig diplomutstilling hos BAS

– Det er mange modige prosjekter i år. Studentene er gode til å forstå alvoret i tiden vi lever i og samtidig peke på hva arkitektenes svar på dette alvoret kan være, sier BAS-rektor Cecilie Andersson. Nå oppfordrer hun alle arkitekter til å besøke «Mellombels».

– Det er mange modige prosjekter i år. Studentene er gode til å forstå alvoret i tiden vi lever i og samtidig peke på hva arkitektenes svar på dette alvoret kan være, sier BAS-rektor Cecilie Andersson. Nå oppfordrer hun alle arkitekter til å besøke «Mellombels».

Rektor ved Arkitekthøgskolen i Bergen, Cecilie Andersson, her på taket av skolen som hun mener bør bevares. Naboer mener bygningen må rives når området skal oppgraderes.

– Felles for alle prosjektet er at de er diskuterende og viser frem nye måter å tenke arkitektur og arkitektrollen på, sier hun.

Foto: Ingebjørg Semb
>

Denne uken står i diplomustillingens tegn på Bergen Arkitekthøgskole (BAS). Hver dag kan man få guidete omvisinger på skolen. I tillegg vises to diplomoppgaver frem utenfor skolen – i henholdsvis tårnet på Nykirken på Nordnes (onsdag 25. august) og i Øvre Korskirkesmauet i Bergen sentrum.

– Det er mange modige prosjekter i år. Studentene er gode til å forstå alvoret i tiden vi lever i og samtidig peke på hva arkitektenes svar på dette alvoret kan være, sier BAS-rektor Cecilie Andersson.

Fysisk utstilling

Tittelen på årets utstilling er «Mellombels». Den spiller både på det den usikre midlertidigheten mange har følt på under pandemien, men også hvordan man som student også hele tiden lever i en slags midlertidig fase og er på vei et annet sted.

– Det flotte med året utstilling er at den er fysisk og at vi endelig kan inviterer publikum til skolen vår igjen. Studentene har også vært mye fysisk tilstede på skolen gjennom hele semesteret og vi ser hvordan de har satt pris på at det har vært mulig.

>
Et foto fra utstillingen.

Diplomutstillingen «Mellombels» er åpen på Bergen Arkitekthøgskole (BAS) frem til 28. august. Her prosjektet «Multiplicity of moments» av Annika Sakashita og Anne-Lea Pfistner. Prosjektet utforsker metoder for dokumentasjon av eksisterende bygg.

Foto: Anne-Lea Pfistner

Kirke, naust og samfunnshus

Totalt 38 kandidater ble i år uteksaminert og rekordmange ni prosjekter fikk såkalt «utmerkelse». Tematisk tar oppgavene for seg et bredt spekter av temaer.

I utstillingen i tårnet på Nykirken drøfter studentene Kevin Maung Aye og Tord Rosenberg Træen hvordan man kan revitalisere en kirke som nærmest har mistet menigheten. Kirken har plass til 800, mens menigheten i dag bare teller rundt 10 personer. I de gamle lokalene til 3RW arkitekter i sentrum viser Svein Serkan Erdogan and Inga Haveland Mannsåker sitt prosjekt «Bolig: et redskap i livet».

Et tredje prosjekt undersøker alternative måter å bygge på en skole: Hvordan utbygging kan skje mer gradvis over tid og ikke med ett stort entreprenørfirma som gjør jobben, men heller involverer helt andre bidragsytere.

Et fjerde prosjekt ser på revitalisering av et eldre naustmiljø, mens studentene Annika Sakashita og Anne-Lea Pfistnert (hovedbilde) bruker samfunnshuset i Dale, for å se på nye metoder for dokumentasjon av eksisterende bygg. Lorentz Kristian Bjelland undersøker muligheten for å transformere et parkeringsanlegg i Bergen sentrum.

Modellfoto.

I prosjektet «Reforge; Sustainability through transformation» utforsker student Lorentz Kristian Bjelland muligheten for å transformere et større parkeringsanlegg i Bergen sentrum til annen bruk.

Foto: Håkon Asheim

Finner tidsånden

Andersson håper mange arkitekter tar turen til «Mellombels».

– Felles for alle prosjektet er at de er diskuterende og viser frem nye måter å tenke arkitektur og arkitektrollen på. Selv om studenten ikke har de samme erfaringene som praktiserende arkitekter, er de flinke til å orientere seg, ta temperaturen på samfunnet og vise hva som kommer til å bli viktig for arkitektyrket fremover, sier Andersson.

Utstillingen står frem til 29. august og er åpen fra 12.00 til 18.00. Finn mer informasjon her.

>
>
>