Flere søkemuligheter

Hotel Kirkenes

  Sist oppdatert 13.06.2012

Mini-Hotell i Kirkenes, med tre sengeplasser og spektakulære omgivelser.

Korte fakta

  • Prosjektperiode: 2005

Prosjektet i Kirkenes skal angivelig være verdens minste hotell, med en lobby og bare to soverom med til sammen tre sengeplasser. Beliggenheten ut mot havet er spektakulær og værhard. Bygningen er et enkelt volum av tre, der tre av veggene er lukket. Kun den ene fasaden er utstyrt med store vinduer som åpner seg mot Barentshavet fra alle rom. Dessuten er gavlveggen mot byen preget med en stor H, som skiller hotellet fra pakkhus og konteinere. Trestrukturen er plassert på murfundament og er forankret til steinblokkene på piren på grunn av den ekstreme værforholdene på tomta. Byggeprosessen hadde et stramt budsjett og ble gjennomført på bare ti dager. 

2 _DSC0007

Hotel kirkenes - energi

Bygningen er liten, med et bruksareal på drøyt 20 kvadratmeter fordelt på to plan. Soverommene ligger på hver sin hems i andre etasje. Oppvarmingen foregår ved hjelp av en vedovn. Siden bygningen ikke er i daglig bruk, fyres det bare opp i ovnen når noen har bestilt rom. Resten av tiden står bygningen uoppvarmet.

Interiøret er malt i naturhvitt. På den måten reflekterer interiøret mye lys og bidrar til å optimere lysforholdende gjennom den mørke Finnmarks-vinteren. Eksteriøret er malt brunsvart for å absorbere mest mulig solvarme og for å imitere fargen på de omkringliggende skjærene.
Det sparsomme volumet og den lette trekonstruksjonen gjør det enkelt og raskt å varme opp hotellet. Varmelagringseffekten er imidlertid liten, men det passer godt for en bygning som bare varmes opp nå og da.

Hotel kirkenes - materialer

Bygningen er satt opp på enklest mulig vis, med en enkel diffusjonsåpen trekonstruksjon og forholdsvis små åpninger. Dette har gjort det mulig å bygge hotellet på dugnad. Det minimalistiske og rubuste interiøret gjør det enkelt å klargjøre hotellet for nye gjester.


ENERGI

PROSJEKTDETALJER

Sted/bydel: Kirkenes
Kommune: Sør-Varanger
Prosjektperiode: 2005
Prosjekttype: Nybygg / Tilbygg
Funksjon/Bygningstype: Hotell , Hytte/Fritidsbolig
Tegningene kan inneholde feil og kan beskrive løsninger som ikke er i overenstemmelse med lov og forskriftskrav. Tegningene er kun for inspirasjon og er opphavsbeskyttet. Norske arkitekters landsforbund er ikke ansvarlig for tap eller skade forårsaket av noen form for videre bruk av publiserte tegninger.

PUBLISERT

Byggekunst/Norway, Enlace Arquitectura & Diseño/Mexico, CasaMia- Corriere della Sera/Italy, Monitor/Russia