Flere søkemuligheter

En nytolkning av byens stolte trehustradisjon

Publisert av: Publisert av Ragnhild Kristin Liaset, NAL Sist oppdatert 16.09.2016

Boliganlegget Vannkanten ligger på Siriskjær, aller ytterst på Stavangers havnefront, med 180 graders utsikt over hav og fjell. En promenade med caféer og butikker omgir leilighetene, og strekker seg helt inn til den gamle bydelen, slik at den nye havnebydelen knytter seg til byens historiske sentrum.

Korte fakta

  • Arkitekt: AART (danmark) | Kraftværk
  • Prosjektperiode: 2010 - 2014
  • Arealforbruk: 19500 kvm

Prosjektbeskrivelse

Den gamle sjøhusrekken i tre langs Vågen i Stavanger skaper en variasjon av sammensatte volumer og smug. Husene i Vannkanten ligger i en sammenhengende kjede langs vannet, med trekk fra det typiske saltaket og vestlandskledningen. Respekten for byen og dens historie kommer slik til uttrykk i materialvalget. Stavanger har Nord-Europas høyeste konsentrasjon av trehus, og Vannkanten viderefører og nytolker byens stolte tradisjon for trearkitektur. Med en forskjøvet geometri, sine dramatiske passasjer og trekledte terrasser, fasader og tak, fremstår Vannkanten som skarpskårne fjell av tre, som reiser seg på kanten mellom byen og havet.

Ved å implementere prinsippene fra byens rekker av sjøhus, gis Vannkanten en sammenheng med de karakteristiske volum- og romsituasjonene i den gamle bydelen. Vannkanten skaper dessuten en bred vifte av møtesteder langs promenaden, samtidig som de mange passasjene og gårdsrommene skaper en variert stemning og mer skjermede muligheter for opphold utendørs. Promenaden, passasjene og gårdsrommene blir dermed ikke bare en ferdselsåre, men en vandring med forskjellige opplevelser og kvaliteter.

Utsikten og dagslyset er utnyttet optimalt i leilighetene. Alle leilighetene er gjennombelyste og har havutsikt, og flere av dem har integrerte hagestuer med foldedører av glass. Når foldedøren trekkes til side, forvandles hagestuene til solrike terrasser, som er fullt integrert i stuen og kjøkkenområdet. Hagestuene fremstår på den måten som en naturlig del av leilighetenes klimatiserte oppholdsrom, og som et fullverdig innerom.

Vannkanten vil i fremtiden ligge i randen av et utvidet Stavanger sentrum – i grensen mellom byliv og hav. Promenaden er både en ferdselsåre og en vandring, med ulike opplevelser og kvaliteter. 

Siriskjær 200607 LoRes_Page_13 Siriskjær 200607 LoRes_Page_16 Siriskjær 200607 LoRes_Page_19 3 red_Page_2 Siriskjær 200607 LoRes_Page_07 Siriskjær 200607 LoRes_Page_08 Siriskjær 200607 LoRes_Page_12 Siriskjær 200607 LoRes_Page_14

Prosess

Vannkanten oppstod som et resultat av Stavangers status som kulturhovedstad i 2008. Som kulturhovedstad ønsket Stavanger å fokusere på arkitekturens rolle i byutvikling, og å posisjonere byen som en av Europas ledende byer innen moderne trearkitektur. Byen tok dermed initiativet til å arrangere arkitektkonkurransen Norwegian Wood, som tok sikte på å utforske hvordan tre kunne brukes som byggemateriale i en moderne, urban kontekst. I samarbeid med det lokale, norske arkitektkontoret Studio Ludo (nå kjent som Kraftværk) vant AART architects den åpne, internasjonale arkitektkonkurransen. Planleggingen begynte for alvor i 2011, og første byggetrinn var innflyttingsklart sommeren 2014. Det forventes at andre og tredje byggetrinn blir ferdigstilt i løpet av 2016.

Konstruksjoner og materialbruk

Vannkantens utgangspunkt er lokale norske byggeskikker, hvor ytterveggene er konstruert i «norsk trebindingsverk». Det svanemerkede, varmebehandlede trevirket Moelven ThermoWood i furu er brukt som kledning på fasader, tak og terrasser. Varmebehandling er en miljøvennlig måte å sikre lang holdbarhet og minimalt vedlikehold. I løpet av kort tid får trevirket også en attraktiv, sølvgrå patina. ThermoWood er varmebehandlet trevirke fra Skandinavias egne skoger, spesielt godt egnet for det tøffe klimaet på kysten, der Vannkanten ligger. ThermoWood viser også at tradisjon og innovasjon kan gå hånd i hånd. Varmebehandlingen er faktisk forankret i den samme teknikken som vikingene brukte. De forkullet utsiden av trestokker, som de deretter la i vann for å forlenge holdbarheten. Denne teknikken, i kombinasjon med moderne teknologi, som består utelukkende av varme og damp, gir et bærekraftig byggemateriale, med unik funksjonalitet og formstabilitet.

Siriskjær 200607 LoRes_Page_45 Siriskjær 200607 LoRes_Page_49 Siriskjær 200607 LoRes_Page_57 Siriskjær 200607 LoRes_Page_58

Energi

Vannkanten består av en sammenhengende bygningsstruktur som forbinder de forskjellige områdene på tomten. Ved å designe bygningsstrukturen i forhold til solens bane i løpet av dagen, drar Vannkanten nytte av energien fra sola, mens skråstilte flater optimaliserer lysforholdene og toner ned omfanget av bygningsstrukturen. Integrert energidesign kombinert med menneskelig målestokk.

Energiforrbuk_siriskær

Universell utforming

Blant annet utgjør integrerte ramper en del av de offentlige uteområdene rundt Vannkanten, slik at områdene er fullt tilgjengelige for alle med og uten funksjonshemming.

AREAL OG VOLUM

Arealforbruk: 19500 kvm
Bruttoareal (BTA): 19500 m²
Antall beboere/brukere: 128

ENERGI

Energiforbruk: Energiforbruk: netto: 101 KWh / m2/år
Energiforbruk: levert: 106 KWh / m2/år
Energiforbruk: vektet levert: 80 KWh / m2/år
Energikilder: Balansert ventilasjon med høyeffektiv varmegjenvinning. Energiforsyning basert på fjernvarme.

PROSJEKTDETALJER

Adresse: Siriskjær
Sted/bydel: Stavanger Øst
Kommune: Stavanger
Prosjektperiode: 2010 - 2014
Prosjekttype: Nybygg / Tilbygg , By-/ stedsutvikling
Funksjon/Bygningstype: Boligområder/ boliganlegg
Bygningskategori (TEK): Boligblokk
Forbildeprogram: Norwegian Wood
Konkurranseform: Åpen prosjektkonkurranse
Entrepriseform: Totalentreprise

PROSJEKTTEAM

Byggherre: Kruse Smith AS
Arkitekt: AART (danmark) | Kraftværk
Opprinnelig arkitekt: AART (danmark) | Studio ludo as
Hovedentreprenør: Frøiland Bygg
Tegningene kan inneholde feil og kan beskrive løsninger som ikke er i overenstemmelse med lov og forskriftskrav. Tegningene er kun for inspirasjon og er opphavsbeskyttet. Norske arkitekters landsforbund er ikke ansvarlig for tap eller skade forårsaket av noen form for videre bruk av publiserte tegninger.


Prosjektoppslaget er utarbeidet som del av Norwegian Wood som var er et bredt samarbeidsprosjekt ledet av NAL | ECOBOX. Prosjektets viktigste samarbeidspartnere - i tillegg til Stavanger2008 - var; Stavanger og Sandnes kommuner, Innovasjon Norge, Enova, Husbanken, Byggekostnadsprogrammet, Statens bygningstekniske etat, Miljøverndepartementet og Trenæringen.