Flere søkemuligheter

passivhus- Hardanger

  Sist oppdatert 31.05.2012

Hardanger sitt første passivhus med energimerke A. Huset er spesielt, ettersom det er prefabrikert og kommer som et ferdig byggesett som monteres på plass.

Korte fakta

  • Arkitekt: Pir II Oslo AS
  • Interiørarkitekt: Arkitekturverkstedet i Oslo/Asplan viak
  • Prosjektperiode: 2011
  • Arealforbruk: 164 m2

Boligen ligger på Børve i Kvam kommune og er Hardangers første bolig med energimerke A. Tomten ligger østvendt med fantastisk utsikt utover Hardangerfjorden. Familien på 6 mistet huset sitt i brann i 2009 og bestemte seg for å bygge det opp igjen med passivhus standard.

Huset består av tre etasjer der 1. etasjen består av garasje, inngang, vaskerom med tekniske instalasjoner og en hybel med bad som ungdommen i huset benytter. I 2. etasje er det et stort åpent areal med oppholdsrom og kjøkken med utgang til en overbygget uteplass. I husets 3. etasje er det foreldresoverom og et stort soverom til de tre minste barna. Dette rommet kan enkelt deles inn i tre små rom dersom det skulle bli ønskelig. I tillegg er det et bad i 3. etasje.

Fasade-øst Fasade-sør Fasade-nord Fasade-vest plan 1 etg. plan 2 etg plan 3 teg

Energi

Oppvarmingen skjer med vannbåren varme i gulv i kjeller og på bad i 2. etasje. Dette systemet forsynes av solfangere på tak og vedovn med vannkappe. Alt gråvann samles i et system som varmeveksles. I stue, kjøkken og på barnerom er det lagt inn utttak til radiatorer om det skulle bli nødvendig. I tillegg har stuen en vedovn der 5 kW effekt går til oppvarming av vann og 3 kW til romoppvarming.

Konstruksjoner og materialbruk

Garasjen og vegger mot terreng i første etasje er bygget i betong. Ellers består huset nesten utelukkende av tre.

Ytterveggene består av prefabrikkerte byggeelementer, basert utelukkende på tre, med trefiberbasert cellulose som isolasjon. Denne isolasjonen har ypperlige egenskaper i forhold til helse, lavt luftgjennomgangstall, hygroskopiske egenskaper, god brann- og lydmotstand, og lavt varmetap. Innervegger av tre er bygget på plassen. Taket i første- og andre etasje ble gipset da det viste seg at treelementene ikkje holdt krav til overflate.

Gulv mot grunn er isolert med 30 cm isopor. Isoporen er spesiallaget for å unngå mulig kuldebro.

Trappa, som ligger midt i huset, består av en stålramme med krysstag som fungerer som avstivning for huset.

Taket i 1 og 2 etasje gipses og dekkes med miljøtapet og males med løsemiddelfri Dubron naturmaling fra Livos. Dette var den mest miljøvennlige malingen som familien fant på markedet. I tillegg var den enkel å jobbe med.

027 022

AREAL OG VOLUM

Arealforbruk: 164 m2

ENERGI

Energiforbruk: Budsjettert energi: Total energi behov 82,7 kWh år.
Levert energi kWh m2 58,6.
Energikilder: Solfangere på tak, vedovn med vannkappe og gjennvinning av gråvann.

KOSTNADER OG STØTTE

Bygningskostnader: Huset er 164 m2 og har kostet ca 4,3 inkl mva

PROSJEKTDETALJER

Adresse: Hardangerfjordveien 468, 5610 Øystese
Sted/bydel: Kvam kommune
Kommune: Kvam
Prosjektperiode: 2011
Prosjekttype: Nybygg / Tilbygg
Funksjon/Bygningstype: Enebolig/ rekkehus o.l.

PROSJEKTTEAM

Arkitekt: Pir II Oslo AS
Interiørarkitekt: Arkitekturverkstedet i Oslo/Asplan viak
Prosjektledelse (PL): Trebyggeriet AS
Hovedentreprenør: Trebyggeriet AS
Tegningene kan inneholde feil og kan beskrive løsninger som ikke er i overenstemmelse med lov og forskriftskrav. Tegningene er kun for inspirasjon og er opphavsbeskyttet. Norske arkitekters landsforbund er ikke ansvarlig for tap eller skade forårsaket av noen form for videre bruk av publiserte tegninger.